Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: pamet v gnome system monitoru  (Přečteno 2340 krát)

ubuntu luky

• Host
pamet v gnome system monitoru
« kdy: 12 Května 2008, 17:20:28 »
cim si vysvetlujete ze ve sledovani systemu gnome-system-monitor je u polozky pamet udaj 287 MB obsazeno z 503 MB tj 52,7 procent, a v terminalu "free -m" vidim used 428 MB free 75 MB coz je asi 93 procent obsazeno. je tam teda nejaky udaj jeste 143 MB cached. coz by byl asi ten rozdil. cached, ceho cached? tim padem mam teda volnych 75 MB casto mam volnych i 10 MB coz mi neprijde moc. proc bych mel mit 143 MB cached od ceho mam 1 GB swap?

jinak ze swapu mam vyuzito asi 180 MB. mit obsazeno 500 MB fyzicky ramky na to ze mam zapnutej jenom firefox to je docela kafe, ale i kdybych ho vypnul tak to nebude moc rozdil. ikdyz ff je pametozrout to ja vim.
« Poslední změna: 28 Května 2008, 18:48:01 od Anna Taliánová »

hoffmann

• Aktivní člen
  • *
  • Linux user number: 480304
Re: pamet v gnome system monitoru
« Odpověď #1 kdy: 28 Května 2008, 16:39:13 »
Kdyz si hned po startu systému zapnu sledovani, tak mam pamet obsazenou 250 MB z 512, odkladaci prostor ma 15 MB. Velikost obsazene pameti se ihned zacne zvetsovat i kdyz nespoustim zadne programy. Odkladaci prostor se take zacne zvetsovat. Po zhruba minute obsazeni pameti dosahne 395 MB a na teho hranici zustane zruba minutu az dve a potom se pamet nahle uvolni zpet na 250 MB. Zajimeve je, ze kdyz potom zacnu spoustet programy graf vyuziti pameti se chova stejne jak jsem jiz popisoval, ale s tim rozdilem, dele zustava na hranici 395 MB. Potom nasledne dojde k uvolneni pameti na zhruba 250 MB.

1. jak ukazuje vyuziti pameti na vasem pc?
2. je to normalni chovani?
3. ukazuje vubec spravne hodnoty?

notebook Asus A9RP
             Celeron M440 1,86
             grafika ATI Radeon Xpress 200m
             HD 60 GB
             Pamet DDR II 512 MB
             DVD
             WI-FI

Linux 8.04
pracovni prostredi gnomme
« Poslední změna: 28 Května 2008, 17:07:56 od hoffmann »
Debian Jessie | Kernel 3.16.0-4-amd64 | XFCE 4.10,
- notebook HP630 Intel Pentium Dual Core B960 2,2 GHz | 6 GB DDR3 1333 MHz | Intel HD Graphics | HDD Toshiba 320 GB 5400 RPM S-ATA | DVD+/-RW SuperMulti DL s LightScribe 
- is dead notebook Asus A9RP Celeron M440 1,86 GHz | grafika ATI Radeon Xpress 200m | HD 60 GB | pamet DDR II 1024 MB | DVDRAM GSA-T40N HL-DT-ST | Wi-Fi ASUS

Fracty

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #2 kdy: 28 Května 2008, 17:03:24 »
:D...

1. normálně
2. jo je
3. jasně že ukazuje spávné hodnoty, k tomu cached, to je normální:)

je ten systém pomalý nebo není? je 100% zatížení CPU?? máte nainstalovaný a spuštěný tracker?
jinak já mám 1GB RAM a 2GB SWAP, používám běžně s2disk, uptime ke dnešku je 5 dní
běžně mám spuštěný FF (dost tabů, stahování), GIMP, Inkscape, hromadu terminálů, rhythmbox, gajim, a hromadu oken v nautilusu.. někdy ještě pár výkresů v qcadu,

no a stímhle mám běžně RAM někde kolem 600MB  s tím, že do toho nepočítám chache, která se někdy ráda uvolní, samotný GIMP a FF samosebou si berou z paměti odhadem kolem 30% ...a ve swap mám tak 300 MB....

důležité je také zmínit to, že obrázky v gimpu a inskcape nejsou žádná ořezávátka...;)

udělejte si o tom obrázek;)

Vetinari

• Stálý člen
  • **
  • ... so better use your brain!
« Odpověď #3 kdy: 28 Května 2008, 17:12:41 »
S tím cache ve zkratce: paměť RAM je drahá(byla)>je proto zbytečný ji mít volnou>zaplním ji něčím co bych mohl potřebovat>když budu potřebovat něco jiného, tomto vyhodím a mám opět volné místo...a pořád dokola...

tohle má linux docela vymakaný, dokonce už to použili i ve vistách..

ubuntu luky

• Host
« Odpověď #4 kdy: 28 Května 2008, 17:14:44 »
ten udaj cached co ukazuje free prikaz je pry takova pametova cache ktera se uvolnuje a obsazuje a tim nahrazuje swap... jestli je system pomaly nebo dobry neumim posoudit je fakt ze mi treba samo od sebe semtam vypne realplayer proste prehravam stream a on se sam zavre, pustim si hru glest, ta se sekne kdyz ji chci vypnout, geany se vypne samo pri kompilaci nejakejch kratkejch zdrojaku. neumim posoudit jestli na to ma vliv ramka nebo ne

Fracty

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #5 kdy: 28 Května 2008, 18:16:46 »
ten udaj cached co ukazuje free prikaz je pry takova pametova cache ktera se uvolnuje a obsazuje a tim nahrazuje swap... jestli je system pomaly nebo dobry neumim posoudit je fakt ze mi treba samo od sebe semtam vypne realplayer proste prehravam stream a on se sam zavre, pustim si hru glest, ta se sekne kdyz ji chci vypnout, geany se vypne samo pri kompilaci nejakejch kratkejch zdrojaku. neumim posoudit jestli na to ma vliv ramka nebo ne

asi to vysvětlím jinak...zkus si v gimpu otevřít 5 obrázků s (aspoň rozměru 2MPx), pak je nějak uprav, hraj si s křivkama, přidej nějakou průhlednost, pár vrstev, hraj si s tím tak hodinu, pak sem postni, jestli se ti gimp sekl/vypl a kolik měl v RAM... a jestli se systém sekal...

Fracty

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #6 kdy: 28 Května 2008, 18:18:05 »
Kdyz mam spustene sledovani systemu, otevreny prohlizec Firefox a prehravam internetove radio je procesor vytizen zhruba na 20% a system se chova docela rychle. Tracker mam nainstalovany a spusteny.

používáš tracker? pokud ne, tak ho odinstaluj, možná pocítíš nějaké zlepšení...

hoffmann

• Aktivní člen
  • *
  • Linux user number: 480304
« Odpověď #7 kdy: 28 Května 2008, 18:56:02 »
:D...

1. normálně
2. jo je
3. jasně že ukazuje spávné hodnoty, k tomu cached, to je normální:)

je ten systém pomalý nebo není? je 100% zatížení CPU?? máte nainstalovaný a spuštěný tracker?
jinak já mám 1GB RAM a 2GB SWAP, používám běžně s2disk, uptime ke dnešku je 5 dní
běžně mám spuštěný FF (dost tabů, stahování), GIMP, Inkscape, hromadu terminálů, rhythmbox, gajim, a hromadu oken v nautilusu.. někdy ještě pár výkresů v qcadu,

no a stímhle mám běžně RAM někde kolem 600MB  s tím, že do toho nepočítám chache, která se někdy ráda uvolní, samotný GIMP a FF samosebou si berou z paměti odhadem kolem 30% ...a ve swap mám tak 300 MB....

důležité je také zmínit to, že obrázky v gimpu a inskcape nejsou žádná ořezávátka...;)

udělejte si o tom obrázek;)

Kdyz mam spustene sledovani systemu, otevreny prohlizec Firefox a prehravam internetove radio je procesor vytizen zhruba na 20% a system se chova docela rychle. Tracker mam nainstalovany a spusteny.
Debian Jessie | Kernel 3.16.0-4-amd64 | XFCE 4.10,
- notebook HP630 Intel Pentium Dual Core B960 2,2 GHz | 6 GB DDR3 1333 MHz | Intel HD Graphics | HDD Toshiba 320 GB 5400 RPM S-ATA | DVD+/-RW SuperMulti DL s LightScribe 
- is dead notebook Asus A9RP Celeron M440 1,86 GHz | grafika ATI Radeon Xpress 200m | HD 60 GB | pamet DDR II 1024 MB | DVDRAM GSA-T40N HL-DT-ST | Wi-Fi ASUS

ubuntu luky

• Host
« Odpověď #8 kdy: 28 Května 2008, 19:28:55 »
asi to vysvětlím jinak...zkus si v gimpu otevřít 5 obrázků s (aspoň rozměru 2MPx), pak je nějak uprav, hraj si s křivkama, přidej nějakou průhlednost, pár vrstev, hraj si s tím tak hodinu, pak sem postni, jestli se ti gimp sekl/vypl a kolik měl v RAM... a jestli se systém sekal...

ja ti to verim ale mam takovej jinej priklad. ve firefoxu kontextovy menu, kdyz chci otevrit odkaz v novym panelu mam proste ve zvyku z windows pravym tlacitkem na odkaz a vybrat moznost otevrit v novym panelu. bohuzel to kontextovy menu casto vidim az tak na treti ctvrty pokus nekdy na poprvy. to si myslim ze s pameti souvisi, nebo leda ze by ten firefox pod linuxem byl fakt tak tragickej a byla by to jeho chyba.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.