Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Kvalitní media nebo disk  (Přečteno 5525 krát)

honzap

• Návštěvník
Kvalitní media nebo disk
« kdy: 08 Června 2008, 21:32:18 »
Zdravím Vás !

Chtěl jsem se zeptat jaká používáte, nebo jaká byste doporučili media na vypalování .Myslím ted DVD.
Rozhodl jsem si svoje pracně stažená data,dokumenty a kdo ví co ještě zálohovat.

Jenže stojím před težkým úkolem :) teda aspoń si to myslím  ;D

Jakou značknu media zvolit, aby data trochu vydržela ?

Slyšel jsem o Kodak :
Kodak Gold nabízí ideální řešení pro archivaci dat - životnost až 100-300 let.
Proč si vybrat Kodak Gold média?
- vysoká kvalita záznámu - extrémně stabilní záznamová vrstva - zlatá (24 karátová) odrazová vrstva - odolné vůči teplu, vlhku a UV záření - scratch resistance - speciální vrstva zabraňující poškrábání

Jenže jsou dost drahý 25ks za 700Kč
Tak mě napadla druhá varianta koupit disk.Kvalitní 320GB okolo 1200Kč jenže tam jsou taky možnosti zničení  :(

Petr Merlin Vaněček

• Moderátor
  • Závislák
    • Lomítkáři
Re: Kvalitní media nebo disk
« Odpověď #1 kdy: 08 Června 2008, 22:03:40 »
Heh ... 25ks za 700Kč vám na zálohy pracně stažených dat a dokumentů přijde hodně? Je vidět, že člověk opravdu pochopí cenu dat až teprve když o ně přijde ... chápu, že pro vás asi nebude optimální zálohovat na pásky (z hlediska ceny), ale ...

Možnosti zničení jsou prakticky kdykoliv a kdekoliv. Možná by nebylo úplně od věci pouvažovat o zálohování dat na nějaké externí síťové úložiště. Tuto službu už dnes nabízí spousta firem i zdarma. Data k nim prostě nakopírujete přes Internet. Je ovšem otázkou jejich objem...
Stiskni CTRL + W ...
80% mozku tvoří kapalina ... u některých brzdová

honzap

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 08 Června 2008, 22:06:44 »
Nemyslel jsem to přímo, tak že je to drahé. Jen kdyby to byla pravda a byli, tak kvalitní tak cena je hodně dobrá.
Ale nevím nevím jestli jsou opravdu tak kvalitní .

Nemá někdo zkušenost ?

Petr Merlin Vaněček

• Moderátor
  • Závislák
    • Lomítkáři
« Odpověď #3 kdy: 08 Června 2008, 22:10:07 »
Té životnosti bych až tak nevěřil - bude uvedena zcela určitě v ideálním prostředí - konstantní teplota, tlak, vlhko apod. Toho je prakticky nereálné dosáhnout. Zkuste zauvažovat nad DVD-RAM - myslím, že by to mohlo být pro Vás dostatečně cennově dostupné a s trvanlivostí dat také problémy nebývají. Další možnost už jsem naznačil nahoře :)
Stiskni CTRL + W ...

Kenji

• Aktivní člen
  • *
    • Ifrit
« Odpověď #4 kdy: 08 Června 2008, 22:17:38 »
...životnost až 100-300 let.
Na co životnost 100-300 let, když v té době už tu podle mě stejně lidi nebudou :D A pokud budou, tak to bude tak zastaralé, že nebude existovat HW, který by to přečetl.
Já bych volil harddisk, za těch 320GB to není špatná cena. Koupil bych si na něj šuplík, abych ho mohl jednoduše připojit a vklidu bych si na něj data zálohoval.
*´¨)
¸.·´¸.·´¨)
(¸.·´ (¸.·*´`*·>>>

wam]Spider007

• Host
« Odpověď #5 kdy: 08 Června 2008, 22:17:53 »
ZIP mechanika :D

a teraz vazne: ja uz CD/DVD ckam neverim vobec, nikdy tam data nevydrzali dlho a o 2-3 roky uz sa nedali citat. Programy a dokumenty, ktore viete, ze v buducnosti budete potrebovat a je problem ich zohnat si odlozte na trebars externy disk, tomu ja verim ovela viac. Ostatne dokumenty a programy by som nedrzal za kazdu cenu. Volakedy som vypaloval kazdy programik atp. a nakoniec z nich aj tak nemam teraz nic.

Teyras

• Aktivní člen
  • *
  • $life = "fight";
« Odpověď #6 kdy: 08 Června 2008, 22:35:00 »
Doporučuju MyBook od WD... po formátu na ext3 a zápisu do fstabu funguje krásně... Sice neposoudím trvanlivost, mám ho pár měsíců, ale zatím vypadá slibně :)
AMD Athlon X2 4400+, 2GB DDR2, Asus GeForce EN8600GT 512MB DDR3, Seagate Barracuda 7200.10 160GB SATAII, Seagate Barracuda 7200.10 120GB IDE
Arch Linux, KDEmod 4.2

stderr

• Aktivní člen
  • *
  • globglob, Charliee, we're scuba diving Charlieee!
« Odpověď #7 kdy: 08 Června 2008, 22:40:51 »
...životnost až 100-300 let.
Na co životnost 100-300 let, když v té době už tu podle mě stejně lidi nebudou :D A pokud budou, tak to bude tak zastaralé, že nebude existovat HW, který by to přečetl.
Já bych volil harddisk, za těch 320GB to není špatná cena. Koupil bych si na něj šuplík, abych ho mohl jednoduše připojit a vklidu bych si na něj data zálohoval.
Souhlasím, By mě zajímalo, kdo, kde a jak dospěl k tomu, že životnost je 100-300 let. Nevidím - nevěřím. Až mi někdo přinese 200 let starý DVD, který přehraju, pak budu ochoten zaplatit takovou pálku :)
Jinak taky plánuju zálohu a určitě koupím disk (asi usb), žádný DVD, diskety a já nevím co...
Fedora & CentOS (RHEL) user ... co tu vlastně dělám?
Blog /dev/stderr & twitr

honzap

• Návštěvník
« Odpověď #8 kdy: 08 Června 2008, 22:55:47 »
Asi se rozhodnu pro disk.
Co jsem koukal na testy dopadl nejlíp Samsung Sip. F1 320 nebo 640GB (320 1200 640 1900Kč)
Nevím, jestli bych využil externí

Petr Merlin Vaněček

• Moderátor
  • Závislák
    • Lomítkáři
« Odpověď #9 kdy: 08 Června 2008, 23:35:27 »
Těch 100-300 let se udává právě v ideálních podmínkách. V podmínkách klasických je to rapidně méně (1-3 roky? :D).
Co se týče disku, nejsem toho zastánce. Disk funguje poměrně spolehlivě klidně i rok dva, ovšem velice tiše, ale rychle se často krade nenávratné poškození. Občas si člověk ničeho nevšimne až dokud není pozdě. A nemluvím jen o špatných sektorech, ale o odumírajících motorcích a zatuhlých/vykvedlaných ložiskách.

Neříkám, že je to pravidlo, že disk umře. Mám tu pár disků, co mají i dvacet let, ale prostě není to pravidlem, že disky takhle vydrží. Spíše naopak.
Stiskni CTRL + W ...

menganito

• Závislák
« Odpověď #10 kdy: 09 Června 2008, 07:45:17 »
Ja mám s niektorými médiami až neveriteľne dobré skúsenosti: jedno CD mám už asi 8 rokov a žije (a to bolo lacné verbatim), tiež "obojstranné" z Tesca držia nad očakávania (3roky), DVD sú na tom horžie, 300 rokov nedosiahneš ani vo vákuu, tomu proste never. Povedať to kľudne môžu, kto ich bude o 300 rokov žalovať že neprežilo ani jedno ich dvd? A kto im dnes dokáže že je to lož?
Záver: Kúp si disk.

hase

• Závislák
    • www.palenka.org
« Odpověď #11 kdy: 09 Června 2008, 07:54:53 »
Ja mám s niektorými médiami až neveriteľne dobré skúsenosti: jedno CD mám už asi 8 rokov a žije (a to bolo lacné verbatim), tiež "obojstranné" z Tesca držia nad očakávania (3roky), DVD sú na tom horžie, 300 rokov nedosiahneš ani vo vákuu, tomu proste never. Povedať to kľudne môžu, kto ich bude o 300 rokov žalovať že neprežilo ani jedno ich dvd? A kto im dnes dokáže že je to lož?
Záver: Kúp si disk.
To je pravda - Verbatimky boli kedysi skutocne "nezmary". Mame na Verbatimke natocene demo naseho CD a uz snad 300x som ho pouzil na vypalovanie kopii - furt bez problemov. Lenze teraz su Verbatimky jedna velka sracka! Asi to kupili nejaki podvodnici, alebo co. minule som si kupil sulec 100ks a polovicu som vyhodil. V dnesnej dobe je to naozaj tazke najst si spolahlive medium - je milion vselijakych znaciek a ani tym zavedenym (Verbatim, Sony, TDK, Philips...) sa uz neda verit. Ja som vsadil na neznamu - vola sa to PLEOMAX a zatila 100% spokojnost - a su lacne!
AMD 64.bit  6-core mb: M4A89PRO/USB3 , Nvidia GT 520

Miki22

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #12 kdy: 09 Června 2008, 08:24:30 »
Ja osobne zalohujem na HDD a potom na DVD-RAM (dve kopie).
Zatial som prisiel len o 2 DVD, aj to len koli mechanickemu poskodeniu sposobenemu mojou mamou. ;D
HP nx7300; Intel C2D T5500; 2GB RAM; Intel i945                      
PC AMD Athlon 2500+; 2GB RAM; nForce2; GeForce FX5700

Rincewind

• Stálý člen
  • **
  • Na fórum jsem nezanevřel, jenom nestíhám....
« Odpověď #13 kdy: 09 Června 2008, 08:42:14 »
Taky se přikláním k názoru, že je lepší to hodit na externí disk (nejlépe přeformátovaný na ext3). Pomocí třeba rsync navíc můžeš udržovat ta data stále aktuální. Interní disk na zálohování jiného interního disku jako moc dobrý nápad nevidím, protože když ti umře řadič (deska, zdroj...) může vzít oba disky sebou... U externího je ta pravděpodobnost přece jenom nižší, byť ne nulová.

Optická média jsou loterie - některá vydrží v klidu víc jak 10 let (zlatá sony cd), některá umřou za měsíc (legendární zelené multidisky), některá oscilují někde mezi (všechny ostatní). Životnosti v řádu staletí bych nevěřil, už proto, že za těch 100 let to nebudou mít tvoji dědicové kde a čím přečíst. Trochu vybočují DVD-RAM, ty jsou ale občas taky trošku problémová co se týče kompatibility mechanika - médium a zápis na ně není nejrychlejší.

Luban

• Závislák
« Odpověď #14 kdy: 09 Června 2008, 09:08:44 »
Zálohu svojich dat jsem řešil dlouho. Přes teorie, že napalím data na CD a ty pak na DVd a DVD-RAM jsem dospěl k tomu, ž jsem zakoupil externí disk WD 500 GB. Zatím jsem spokojenější než s diskem v šuplíku.
Když si spočítáte cenu za 1GB, tak disk nevychází tak špatně.

hase

• Závislák
    • www.palenka.org
« Odpověď #15 kdy: 09 Června 2008, 09:20:17 »
Je len otazka, kolko s tych dat clovek skutocne potrebuje. Vacsinou je to tak, ze si to ulozis, vypalis...a potom sa par rokov na to ani nekuknes...
AMD 64.bit  6-core mb: M4A89PRO/USB3 , Nvidia GT 520

Luban

• Závislák
« Odpověď #16 kdy: 09 Června 2008, 09:58:57 »
Já jsem řešil hlavně zálohu fotek.

Rincewind

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #17 kdy: 09 Června 2008, 10:05:42 »

Tak přesně to řeším tím externím diskem a rsyncem v cronu :)

Citace
Hase:

Je len otazka, kolko s tych dat clovek skutocne potrebuje. Vacsinou je to tak, ze si to ulozis, vypalis...a potom sa par rokov na to ani nekuknes...

a když se na to chceš kouknout, tak najdeš všechny cdčka z té aktuální doby kromě toho jediného, které potřebuješ :)  :)

Martin Kiklhorn

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Závislák
  • グーグル!ご存知ですか?
    • HEJ
« Odpověď #18 kdy: 09 Června 2008, 10:09:02 »
Pokud by byla úvaha zálohovat na dvd-ram tak se dělají mechaniky které poberou dvd-ram i s cartridge (menší možnost poškození média), doma mám už delší čas Panasonic SW-9574S (cena byla asi jak za tři normální vypalovačky) http://www.cdr.cz/a/16623 a jsem s ní naprosto spokojený. Média používám různá a nikdy žádný problém. (Jdou do toho samozřejmě i bez cartidge, i klasická CD, DVD - jen je jiný způsob vkládání než u klasiky - médium zastrčit v trayi dozadu a dolů pod dvě přední páčky.)
Jako další řešení by mohly být pásky - USB mechanika HP StorageWorks DAT 160 USB Tape Drive, cena někde kolem 15K
A dají se do ní cpát pásky DDS-4 (20GB nekomprimované, cca 150,-), DAT 72 (36GB, cca 300,-), DAT 160 (80GB, cca 700,-)
Vyzkoušená technologie, životnost by měla být zaručená 10let, mám tady ale i starší pásky které občas zkusím přečíst a bezproblémové.

« Poslední změna: 09 Června 2008, 10:11:44 od kiklhorn »
Jsou ve vašem dotazu OPRAVDU VŠECHNY vám dostupné informace o problému?
Linux user since 2007-10-11, Registered #456007
Virtual
| Distribuce
~/slozka znamená /home/"vase jmeno"/slozka
6521 69DE 0F34 FCBC FB1D  DE76 360E 52B2 F71A B8E8

Evžen Šubrt

• Závislák
    • EuGenio's Lair
« Odpověď #19 kdy: 09 Června 2008, 10:09:36 »
Tak zálohu forek jsem pořešil trochu jinak. Mám sice napálena asi 3 plná DVD foteček z nejrůznějších akcí (dovolené, oslavy, svatba, ...), ale ze skušenosti vím, že se na rok staré vypálené fotky stejně nepodívám (sami řekněte, jak často si prohlížíte fotky, které jste před dvěma roky smahli na dývko?) Doporučuji nechat pár (vybrané nejlepší) fotky vyvolat - při větším objemu se dostanete i na cenu cca 2Kč/ks.
A není pak nadto si za dlouhého zimního večera sednout na gauč (mačket se se svými blízkými kolem monitoru není to pravé) a prohlédnout si fotečky ...
Athlon X2 6000+, MB ASUS M2R32-MVP, 6GB RAM, ATI Radeon HD7850 1GB, 1GB SSHD + 250GB HDD, Ubuntu 13.10 Saucy Salamander 64bit

Martin Kiklhorn

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Závislák
  • グーグル!ご存知ですか?
    • HEJ
« Odpověď #20 kdy: 09 Června 2008, 10:15:03 »
A není pak nadto si za dlouhého zimního večera sednout na gauč (mačket se se svými blízkými kolem monitoru není to pravé) a prohlédnout si fotečky ...
Pokud není nic jiného tak no-name DVD přehrávač za pár stovek který se přihodí v supermarketu k pátečnímu nákupu... Fotky snad zvládají všechny a na televizi se na ně kouká lépe než na papíru.
Jsou ve vašem dotazu OPRAVDU VŠECHNY vám dostupné informace o problému?
Linux user since 2007-10-11, Registered #456007
Virtual
| Distribuce
~/slozka znamená /home/"vase jmeno"/slozka
6521 69DE 0F34 FCBC FB1D  DE76 360E 52B2 F71A B8E8

Evžen Šubrt

• Závislák
    • EuGenio's Lair
« Odpověď #21 kdy: 09 Června 2008, 10:18:23 »
Fotky snad zvládají všechny a na televizi se na ně kouká lépe než na papíru.
No, pokud máte TV s úhlopříčkou 110cm a HD rozlišením, tak se možná dostanete na úroveň detailu a barevné podání bežné fotky 15x10cm ;D (Vím to z vlastní zkušenosti, na bežném televizoru ty fotky nejsou prostě ono)

Ale je to jenom otázka vkusu.
Athlon X2 6000+, MB ASUS M2R32-MVP, 6GB RAM, ATI Radeon HD7850 1GB, 1GB SSHD + 250GB HDD, Ubuntu 13.10 Saucy Salamander 64bit

Rincewind

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #22 kdy: 09 Června 2008, 10:26:44 »

To je sice pravda, ty lepší fotky také nechávám vyvolávat, nicméně od té doby co 1 a půl roku starý syn objevil fotoalba a jal se je studovat jsem opravdu rád, že je mám i v počítači :) :)

Jinak, něco velmi podobného se tu už řešilo: http://forum.ubuntu.cz/index.php?topic=8732.0

Evžen Šubrt

• Závislák
    • EuGenio's Lair
« Odpověď #23 kdy: 09 Června 2008, 10:29:53 »
To je sice pravda, ty lepší fotky také nechávám vyvolávat, nicméně od té doby co 1 a půl roku starý syn objevil fotoalba a jal se je studovat jsem opravdu rád, že je mám i v počítači :) :)
Jojo, já mám také zálohu na DVD. Ale když má člověk "to nejcenější" na papíře, tak na tu zálohu i DVD z teska stačí. Dívka používám už asi 5 let, ale ještě se mi nestalo, aby něco , co jsem vypálil, nešlo přečíst.

Luban

• Závislák
« Odpověď #24 kdy: 09 Června 2008, 10:56:52 »
... Mám sice napálena asi 3 plná DVD foteček z nejrůznějších akcí (dovolené, oslavy, svatba, ...), ale ze skušenosti vím, že se na rok staré vypálené fotky stejně nepodívám (sami řekněte, jak často si prohlížíte fotky, které jste před dvěma roky smahli na dývko?)

Tak se zálohou na DVD mám špatné zkušenosti. Ze 4 DVD byly po 2 letech čitelná jen 2 :(.
Na fotky se pochopitelně nedíváme každý den, týden, měsíc.  V záloze jsou fotky přebrané a upravené (kdo má digitál, ví, že je potřeba mazat, mazat, mazat vše nepovedé a duplicitní, jinak se z toho zblázní :).
Dříve jsem fotil na diáky (ty mám v zásobnících) a dívam se na ně taky tak 1x za 5 let. podobně to bude s digifotkami.
Ale zpět k tématu. Záloha na disk z toho všeho vyšla pro mě nejlépe (důležitá data mám ještě zkopírovaná u kamaráda).
K záloze na DVD apod. se už nevrátim.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.