Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Grub - 2x Ubuntu HH  (Přečteno 1780 krát)

Jari

• Aktivní člen
  • *
  • skill: newbie
    • ...pro radost :)
Grub - 2x Ubuntu HH
« kdy: 31 Května 2008, 14:44:09 »
Zdravím, zkoušel jsem uspat Ubuntu na disk, ale uspání selhalo a počítač se sám po chvíli restartoval.
V grubu následně vyskočilo:
Kód: [Vybrat]
title Ubuntu 8.04, kernel 2.6.24-17-generic
root (hd0,5)
kernel /boot/vmlinuz-2.6.24-17-generic root=UUID=bd5be59e-c92f-4209-aa39-2598e7cc4f1b ro quiet splash
initrd /boot/initrd.img-2.6.24-17-generic
quiet

title Ubuntu 8.04, kernel 2.6.24-17-generic (recovery mode)
root (hd0,5)
kernel /boot/vmlinuz-2.6.24-17-generic root=UUID=bd5be59e-c92f-4209-aa39-2598e7cc4f1b ro single
initrd /boot/initrd.img-2.6.24-17-generic

title Ubuntu 8.04, kernel 2.6.24-16-generic
root (hd0,5)
kernel /boot/vmlinuz-2.6.24-16-generic root=UUID=bd5be59e-c92f-4209-aa39-2598e7cc4f1b ro quiet splash
initrd /boot/initrd.img-2.6.24-16-generic
quiet

title Ubuntu 8.04, kernel 2.6.24-16-generic (recovery mode)
root (hd0,5)
kernel /boot/vmlinuz-2.6.24-16-generic root=UUID=bd5be59e-c92f-4209-aa39-2598e7cc4f1b ro single
initrd /boot/initrd.img-2.6.24-16-generic

title Ubuntu 8.04, memtest86+
root (hd0,5)
kernel /boot/memtest86+.bin
quiet
To první je uspané Ubuntu na disku, které nejde spustit nijak a zaseká kompletně celý počítač. Druhé naštěstí pustit jde (z toho teď píšu) Zároveň nějak nechtělo naskočit livko HH ani GParted přes CD-ROM, jakou to však má souvislost nevím mechanika jinak normálně funguje.

Tedy zajímalo by mě jak to spravit, pedpokládám, když z Grubu umažu první volby uspaného ubuntu, nebude to rodiče při startu počítače strašit a normálně budou moci pracovat. Nebo když to smažu můžu něco pokazit? Zároveň bych se pak rád zbavil zbytků spícího systému, půjde to nějak najít a smazat?

V tomto se vůbec nevyznám, děkuji za všechny rady
J.
Ubuntu HH na Acer TravelMate 4102WLMi (bez Windows || nefunguje infrared, ale ani jsem se o to nepokoušel, jinak v cajku)
Ubuntu LL na Dell  LATITUDE | D 510 (bez Windows || vše funguje rovnou)
 malý blog pro radost :)

Jari

• Aktivní člen
  • *
Re: Grub - 2x Ubuntu HH
« Odpověď #1 kdy: 31 Května 2008, 16:28:54 »
Tak jsem šel do rizika a první volby umazal, počítač nyní normálně naběhne... teď jen doufám, že jsem tím něco nedodrbal :)
Ubuntu HH na Acer TravelMate 4102WLMi (bez Windows || nefunguje infrared, ale ani jsem se o to nepokoušel, jinak v cajku)

jirihuf

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #2 kdy: 31 Května 2008, 18:27:50 »
Koukám a koukám a vy tam máte systém jen jeden! Ten první je jen novější jádro, které vyšlo před pár dny.
Když ho odstraníte ze zavaděče, zůstane normálně nainstalované, jen nebude ve spouštěcí nabídce.
Smazat ho můžete později pomocí apt-get či aptitude, když tedy nebylo funkční...
ale možná bylo. Jak startovalo?
Have you tried turning it off and on again?

Vetinari

• Stálý člen
  • **
  • ... so better use your brain!
« Odpověď #3 kdy: 31 Května 2008, 20:41:46 »
Pokud Ti po aktualizaci jádra vše fungovalo, tak první volba byla jediná, kterou jsi mazal NEMĚL. ;), Druhá je recovery mode-to je mód pro obnovu systému, dle mého lepší řešit z liveCD, Třetí a čtvrtá jsou totéž jen pro starší jádro a pátá je test pamětí...
Teoreticky tedy potřebuješ jen první volbu, nastavil bych je tedy jako default a zkrátil čas čekání na 0 (do dalších voleb, pokud budou třeba, se dostaneš držením šipky při startu...)

Jari

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #4 kdy: 01 Června 2008, 16:22:31 »
Jak startovalo?

Právě že nijak... blikající podtržítko a žádné chybové hlášky, po tvrdém restartu to samé, pak jsem se snažil nabootovat CD, ale to se též nepovedlo  ??? zase jen podtržítko. Tak jsem počítač vypnul úplně, po znovuspuštění naběhl grub s výběrem dvou Ubuntu - přičemž to první (nové jádro) zase nenaběhlo.
Po dalším vypnutí natvrdo jsem raději spustil ten starý systém a volbu umazal, protože se pouštěla implicitně a počítač zamrzal. Nyní vše funguje :) na
Kód: [Vybrat]
2.6.24-16-generic
Když ho odstraníte ze zavaděče, zůstane normálně nainstalované, jen nebude ve spouštěcí nabídce.

Bude to mít nějaký negativní vliv na provoz počítače? Nyní zase budu dva týdny na kolejích a nedostanu se to rodičům spravit případně. Předpokládám, že všehno pofrčí jak má, jen si nejsem jist, co s tím poškozeným jádrem dělat - v tohle se zatím absolutně nevyznám.

Edit: http://forum.ubuntu.cz/index.php?topic=23849.0;topicseen tady se řeší problém, který možná souvisí... akorát u mě se to "pokazilo" nepovedeným uspáním na disk, předtím to rodičům bez potíží fungovalo
« Poslední změna: 01 Června 2008, 16:30:18 od Jari »

jirihuf

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #5 kdy: 01 Června 2008, 19:09:43 »
Negativní vliv další nainstalované jádro nemá. Takže ho tam bez obav nechte. Jedná se jen o to, že zabírá místo, nic víc.
Blikající podtržítko.. kuci, kdysi jsem něco podobného taky řešil, ale nemohu si vzpomenout... když se podaří vybudit mozkové buňky, napíši...;-)
Have you tried turning it off and on again?

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.