Zdravíčko,
včera mi konečně přišlo CD Ubuntu (8.04), tak jsem samozřejmě hned instalovala - rozdělila jsem disk a nainstalovala to na malou, 6tigigovou část, mám to přece jenom jen na hraní (zatím).
Hned včera jsem ale narazila na první a docela zásadní problém. Otevřela jsem si FF a dala načíst nějaké fórum a u toho se FF zasekl. Tak jsem ho po nějaké době odstřelila, ale pak se sám od sebe z ničeho nic odstřelil Pidgin a zamrzl celý desktop, na poměrně dlouhou dobu. Abyste rozuměli, v takové situaci jsem ve win obyčejně mačkala ctrlaltdel, ale v ubuntu nějak nevím o podobné klávesové zkratce, tak jsem to po té relativně dlouhé době natvrdo restartovala. Jenže potom už mi ubuntu nenajelo vůbec, tzn. došla jsem k výběru OS, vybrala ubuntu, pak se mi tam objevil v rožku ten malý bílý text "Loading, please wait" nebo tak nějak a v době, kdy má naskočit loadovací obrazovka, jsem měla jen černo. Žádný kurzor nic, jen černou obrazovku.
Dneska ráno jsem zapla PC a ubuntu se dostalo až k logovací obrazovce, ale ta se mi nějak zacyklila ^^ Lépe řečeno, zadám jméno a heslo (správně), potvrdím, objeví se mi čisté béžové pozadí s kurzorem, za chvilku to pozadí změní barvu na bílou, udělá to *blik* a na chvililinku tam naskočí nějaký ten loadovací text, co běží hned ze začátku a pak mi naskočí opět logovací obrazovka. A takhle furt dokola.
Zkoušela jsem spustit recovery mode, kde jsem zkusila ty dvě možnosti co zbyly po vyškrtnutí rootu a normal bootu, to mi nepomohlo - možná taky proto, že nevím, co to znamená.
Ještě mě taky zaujalo, že když v té logovací obrazovce dám restart, tak mi tam naběhne opět ten černobílý text a jsou tam nějaké ty warningy týkající se sítě (network cosi se tam píše), konkrétně něco o tom, že se nemůže dostat k "system bus" a pod tím asi tak čtyřikrát další network varování podobného typu. Nestíhám to číst, jede to moc rychle.
Jinak pro dodatečné upozornění, zkoušela jsem použít tlačítko Hledat, ale nevěděla jsem přesně, co použít za klíčová slova a na "zamrznutí" mi to toho moc nevyplivlo. Takže jestli se to tu už řešilo, tak se, prosím, nezlobte.

A pro úplnost, jak je asi jasné z úvodu, jsem naprostý začátečník. Ve win jsem už celkem pokročilá uživatelka, ale jak jsem si přečetla v jednom z důležitých topiků tu, tak mi to v ubuntu je celkem k ničemu. ^^
Taky doufám, že jedna z prvních odpovědí nebude "RTFM" :p
Díky moc.