Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Nenačtení Ubuntu po předešlém zamrznutí  (Přečteno 2825 krát)

Carolyn

• Návštěvník
Nenačtení Ubuntu po předešlém zamrznutí
« kdy: 31 Května 2008, 11:14:44 »
Zdravíčko,
včera mi konečně přišlo CD Ubuntu (8.04), tak jsem samozřejmě hned instalovala - rozdělila jsem disk a nainstalovala to na malou, 6tigigovou část, mám to přece jenom jen na hraní (zatím).
Hned včera jsem ale narazila na první a docela zásadní problém. Otevřela jsem si FF a dala načíst nějaké fórum a u toho se FF zasekl. Tak jsem ho po nějaké době odstřelila, ale pak se sám od sebe z ničeho nic odstřelil Pidgin a zamrzl celý desktop, na poměrně dlouhou dobu. Abyste rozuměli, v takové situaci jsem ve win obyčejně mačkala ctrlaltdel, ale v ubuntu nějak nevím o podobné klávesové zkratce, tak jsem to po té relativně dlouhé době natvrdo restartovala. Jenže potom už mi ubuntu nenajelo vůbec, tzn. došla jsem k výběru OS, vybrala ubuntu, pak se mi tam objevil v rožku ten malý bílý text "Loading, please wait" nebo tak nějak a v době, kdy má naskočit loadovací obrazovka, jsem měla jen černo. Žádný kurzor nic, jen černou obrazovku.
Dneska ráno jsem zapla PC a ubuntu se dostalo až k logovací obrazovce, ale ta se mi nějak zacyklila ^^ Lépe řečeno, zadám jméno a heslo (správně), potvrdím, objeví se mi čisté béžové pozadí s kurzorem, za chvilku to pozadí změní barvu na bílou, udělá to *blik* a na chvililinku tam naskočí nějaký ten loadovací text, co běží hned ze začátku a pak mi naskočí opět logovací obrazovka. A takhle furt dokola.
Zkoušela jsem spustit recovery mode, kde jsem zkusila ty dvě možnosti co zbyly po vyškrtnutí rootu a normal bootu, to mi nepomohlo - možná taky proto, že nevím, co to znamená.
Ještě mě taky zaujalo, že když v té logovací obrazovce dám restart, tak mi tam naběhne opět ten černobílý text a jsou tam nějaké ty warningy týkající se sítě (network cosi se tam píše), konkrétně něco o tom, že se nemůže dostat k "system bus" a pod tím asi tak čtyřikrát další network varování podobného typu. Nestíhám to číst, jede to moc rychle. :)
Jinak pro dodatečné upozornění, zkoušela jsem použít tlačítko Hledat, ale nevěděla jsem přesně, co použít za klíčová slova a na "zamrznutí" mi to toho moc nevyplivlo. Takže jestli se to tu už řešilo, tak se, prosím, nezlobte. :)
A pro úplnost, jak je asi jasné z úvodu, jsem naprostý začátečník. Ve win jsem už celkem pokročilá uživatelka, ale jak jsem si přečetla v jednom z důležitých topiků tu, tak mi to v ubuntu je celkem k ničemu. ^^
Taky doufám, že jedna z prvních odpovědí nebude "RTFM" :p
Díky moc.

ubuntu luky

• Host
Re: Nenačtení Ubuntu po předešlém zamrznutí
« Odpověď #1 kdy: 31 Května 2008, 11:34:10 »
kdyz se ti zasekne plocha tak muzes zkusit zkratku ctrl+alt+backspace ktery restartuje xka (pod xkama bezi graficky prostredi), proste se dostanes znova na logovaci obrazovku.

pokud ti zatuhne pocitac tak takovou posledni zachranou pred tvrdym resetem je zkratka sub s magic key, to se dela tak ze zmacknes kombinaci alt+printscreen to porad drzis a postupne vymackas za sebou pismenka s,u,b a pocitac by se mel restartovat.

z grafickyho prostredi ktery funguje se ti to asi nepovede protoze printscreen dela obrazky ze jo a alt+prinstcreen dela obrazky aktivniho okna :). ale uz i ja sem mel sanci tuto zkratku vyzkouset a to v situaci kdy mi nabeh sporic obrazovky, najednou sem videl textovou konzoli nejaky hlasky failed disk atd, a na jednotlivy pismenky potom system reagoval takze sem videl ze ta zkratka funguje jeste nez sem dopsal b.

btw zkratka ctrl+alt+delete taky restartuje pc kdyz si v textovy konzoli

s tim ostatnim musi poradit nekdo jiny.
« Poslední změna: 31 Května 2008, 11:45:30 od ubuntu luky »

Carolyn

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 31 Května 2008, 11:56:10 »
Aha, děkuji moc, o tom jsem neměla ani tušení. Někam si to poznamenám. :)

Ještě tak pro detail, kdyby se to někomu chtělo řešit a zajímalo by ho, co jsem předtím dělala. No, ještě před tím spuštěním FF jsem dělala blbiny, přesněji řečeno instalovala compiz, podpalovala obrazovku, házela si s gumovýma oknama a tak. :)
Systém mám zaktualizovaný, nainstalovala jsem taky ovladač k ATI. Jinak jsem s tím prakticky nic nedělala, možná až na to, že jsem si změnila pozadí a chvíli něco psala v textovém editoru. To už je asi tak všechno.

c4pp4

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #3 kdy: 31 Května 2008, 12:26:37 »
Nahodil bych nějaký Live CD, např. to instalačního Ubuntu CD a zkontroloval souborový systém.
v Terminálu (příklad pro druhý oddíl prvního disku):
Kód: [Vybrat]
sudo fsck -f /dev/sda2
Pokud netušíte aktuální rozdělení disku/ů:
sudo fdisk -l
IBM/Lenovo ThinkPad R61i [8932-9ZG / NF09ZCV]
Ubuntu 12.04 MATE 1.6 [plná podpora hardware]

Carolyn

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 31 Května 2008, 13:21:37 »
Hmm, tak Ubuntu se mi z LiveCD odmítá rozjet. Netuším přesně proč, ale vím, že jsem měla stejný problém u mého úplně prvního pokusu o instalaci Ubuntu z vlastnoručně vypáleného CD.
Objeví se mi loadovací obrazovka a v momentě, kdy se mi Ubuntu "donačítá" mi obvykle problikne obrazovka (na monitoru se objeví na chvíli Going to sleep, jako kdybych vypínala/uspávala PC) a pak se pokračuje dál, ale teď zůstane monitor uspaný (kontrolka na monitoru není zelená, ale oranžová), ale PC u toho normálně jede. Zkoušela jsem se nějak probojovat přes tu zacyklenou logovací obrazovku, ale občas se mi taky nenačte ani ta a zůstane u toho uspaného monitoru. Přitom hned po tom, co jsem včera nainstalovala Ubuntu, jsem instalovala aktualizace a ovladač ATI, tak v tom snad nebude problém. Při restartu se mi pořád vypisuje chyba v síti se system busem. Jinak žádná změna.

c4pp4

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #5 kdy: 31 Května 2008, 15:00:09 »

Carolyn

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 31 Května 2008, 15:16:16 »
Ok, tak jsem se tam naponěkolikáté procpala a v terminálu jsem zadala ten příkaz, teda s tou změnou, že linux mám podle všeho na /dev/sda5 a vyplivlo to na mě nějaké informace o files a blocks, žádný error nebo tak. Je z toho něco důležité?

c4pp4

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #7 kdy: 31 Května 2008, 16:07:02 »
Ok, tak jsem se tam naponěkolikáté procpala a v terminálu jsem zadala ten příkaz, teda s tou změnou, že linux mám podle všeho na /dev/sda5 a vyplivlo to na mě nějaké informace o files a blocks, žádný error nebo tak. Je z toho něco důležité?
Důležitý je, že souborový systém je v pořádku :D
Jaký ovladač používáte pro tu atinu? Zkuste změnit ovladač na vesa.

Carolyn

• Návštěvník
« Odpověď #8 kdy: 31 Května 2008, 16:24:33 »
No, při prvním spuštění Ubuntu mi to nabídlo nějaký nesvobodný ovladač, instalovala jsem ho z tlačítka na horní liště. Jak ho změním? Když se dostanu jen sem, do grafického záchranného režimu na LiveCD?

c4pp4

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #9 kdy: 31 Května 2008, 17:46:32 »
v nabídce grubu spusť recovery mode a pak dej volbu Try to fix X server

Carolyn

• Návštěvník
« Odpověď #10 kdy: 31 Května 2008, 18:45:35 »
Provedeno. Co konkrétně se má dít, když spustím volbu Try to fix X server? Protože se mi tam zobrazil nějaký nápis o tom, co se mi může stát s obrazovkou a za chvíli zase zmizel a to bylo všechno. A pokud jde o nastartování Ubuntu, tak se nic nezměnilo. Pořád mi naskakuje jedna logovací obrazovka za druhou. :)

Carolyn

• Návštěvník
« Odpověď #11 kdy: 01 Června 2008, 12:04:18 »
Ahoj, takže dnes se mi povedlo spustit grafické záchranné prostředí, kde jsem spáchala kontrolu systémových souborů. Našlo to nějaké chybky, tak jsem je opravila a po následném restartu si to vynutilo ještě jeden filesystem check, který ale nebyl dokončen úspěšně a musela jsem ho spáchat znovu násilně přes příkaz a znovu restartovat. Pak jsem se ale z následující obrazovky dozvěděla, že se nepodařilo spustit X prostředí kvůli nějaké interní chybě (ano, tak přesně to tam bylo) a než s tím něco provedu, tak to bude zakázáno. Nevím přesně, co s tím provést, zkoušela jsem se dostat do toho recovery menu, kde je volba Try to fix X server, ale tam se nedostanu, protože si to vždy vynutí filesystem check, který neproběhne úspěšně a já pak musím spustit ten check natvrdo a restartovat. A tak pořád dokola. Do grafického záchranného prostředí a do záchranného terminálu se ale dostanu, snad na to existuje nějaký příkaz, ale já ho bohužel neznám.

nodrive

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #12 kdy: 02 Června 2008, 18:45:13 »
Ještě tak pro detail, kdyby se to někomu chtělo řešit a zajímalo by ho, co jsem předtím dělala. No, ještě před tím spuštěním FF jsem dělala blbiny, přesněji řečeno instalovala compiz, podpalovala obrazovku, házela si s gumovýma oknama a tak. :)
Takže to vypadá na Compiz (ještě nedospěl) a neporozumění si X serveru s monitorem.
Vadila by moc - reinstalace? ;)
X server se dřív konfiguroval přes
dpkg-reconfigure xserver-xorg. Což se v případě nouze spouštělo z recocery mode. Ale nový X server přechází na autokonfiguraci, takže se tímto způsobem jen přenastaví klávesnice, myš a jestli to má i další vliv nevím. Navíc píšete, že se k tomu přes zacyklení ani nedostanete.

Další řešení je spustit LiveCD a zkopírovat si z něj soubor
/etc/X11/xorg.conf do stejného umístění na disku s poškozeným Ubuntu. K tomu potřebujete práva roota. Bude stačit spustit Nautilus přes
gksudo nautilus. Mnoho štěstí! :)

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.