Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Poradte jak spravovat Ubuntu?  (Přečteno 2901 krát)

ondra123

• Návštěvník
Poradte jak spravovat Ubuntu?
« kdy: 23 Července 2006, 21:13:32 »
Dobry den.
Pred dvema dny jsem si nainstaloval do PC Linux Ubuntu 6.06. Je to ta 32 bitova verze z Alternative install CD. Doted jsem pracoval pouze s Windowsama.
Asi budu vypadat jako hnup, ale instalovat a ovladat (uzivatelsky) Ubuntu jde dobre. Ale kdyz chci neco doinstalovat, nebo upravit, nejde a nejde.
V nastaveni site se mi nabizi jen telefonni pripojeni. Ja mam wifi pripojeni a ve WinXP se to nastavuje jako LAN. Zkousel jsem to doinstalovat, ale napise mi to hlasku, ze neni volny kanal a ze tento program nepodporuje architekturu tohoto PC.
Tuto hlasku mi pise u vsech programu, treba i u programu na prehravani MP3.
Jestli jsem pochopil spravne, tak kdyz se prihlasim jako uzivatel, ktery instaloval program, tak kdyz chci neco upravovat, tak se me program zepta na moje heslo a tim mi naznaci, ze delam neco osemetneho. To tedy u tech predchozich verzi se clovek musel prihlasit jako root.
Rady bych Vas pozadal o radu, jak instalovat doplnky a jak si doplnit ten LAN do nastaveni site?
Dekuji mnohokrat    Ondra
« Poslední změna: 21 Října 2007, 00:21:54 od Anna Taliánová »

Vojtin

• Host
Poradte jak spravovat Ubuntu.
« Odpověď #1 kdy: 23 Července 2006, 21:59:43 »
Nahoře tohoto fora jsou záložky, kde se nacházejí odkazy na wiki (návody) stačí kliknout, číst a učit se.
taky toto:
http://easylinux.info/wiki/Ubuntu_dapper_cz

Vojtin

• Host
« Odpověď #2 kdy: 23 Července 2006, 22:03:40 »
v návodech se uvádějí takovéto příklady:
Kód: [Vybrat]
Toto je příklad kódu.to znamená zkopírovat a vložit do konzole (terminálu)
V Linuxu stačí ke zkopírování text pouze označit levym myšítkem a pak zmáčknout kolečko a označený text se vloží.
« Poslední změna: 21 Října 2007, 00:19:33 od Anna Taliánová »

ondra123

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 24 Července 2006, 09:29:46 »
Dekuji za radu. Ten navod je opravdu dobrej. Ja ho furt hledal a nemohl najit. Diky za tip. :) Jdu studovat. :D

alum

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 24 Července 2006, 15:06:21 »
A když si spustíš přes System-Administration-Networking (v angličtině), vidíš tam tu Wifi kartu?
« Poslední změna: 21 Října 2007, 00:21:23 od Anna Taliánová »

ondra123

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 25 Července 2006, 21:51:31 »
Tak jsem si vyzkousel to live CD, tak jsem zjistil, ze i v live CD to neni. To je PC meho svagra, ktery jsem mel na zprovozneni. Je to od firmy BRAVE. Je to AMD Athlon na asi 2 GHz a ma desku AM39L. Ma tam cedulku "Designed for Windows XP". Na mem PC, AMD Sempron 2600+ s MB K8 M871G to na live CD naskoci normalne. Je tam to telefonni spojeni i ethernet.
Tak me napadlo, ze treba je problem v hardware toho AM39L a ze trebe se s tim musi vic carovat. Treba to ma nejakou problematickou sitovou kartu. Nemuze to byt tim?
« Poslední změna: 21 Října 2007, 00:18:49 od Anna Taliánová »

martinka

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 25 Července 2006, 22:01:01 »
Velice dobře se stahují doplňky - balíčky přes konsoli -
apt-get install xxxkde xxx je název balíčku. Pokud balíček nemáš v počítači, pak si jej stáhni - google ti pomůže. Nejraději stahuju v *.deb  pak stačí zadat
dpkg -i xxxA tady je něco o mp3 http://wiki.ubuntu.cz/Vyhrazené_formáty
« Poslední změna: 21 Října 2007, 00:22:36 od Anna Taliánová »

pejspa

• Návštěvník
« Odpověď #7 kdy: 26 Července 2006, 08:26:01 »
system/sprava/synaptic
tam mas balicky, tak to zkus pres to, pro me jako pro woknare to byl nejjednodusi zpusob
« Poslední změna: 21 Října 2007, 00:19:17 od Anna Taliánová »

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.