Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Suse 11 KDE 4 a pár dotazů na Ubuntu lidi i ty s KDE či přímo Suse KDE :)  (Přečteno 3441 krát)

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
Ahoj, docela ke spokojenosti užívám jako hlavní OS Ubuntu 8.04 64bit, ale naprosto spokojen nejsem a jelikož jsme začínal na Suse 10.3, rozhodl jsem se vyzkoušet kýženou 11. řadu. Varianta s Gnome u mě dopadla dosti bledě. Hodně jsem si zanadával jak tu variantu s Gnome zpackali, Yast řval, že se nemůže někam připojit, nakonfigurovat síťovou kartu bylo hrozné a všechny 3 varianty instalace ovladače grafiky skončili neúspěchem. Po několikatýdenním otřepání jsem si řek, že Suse je prostě KDEácké a zase ho nainstaloval. Na konci síťové instalace při konfiguraci sice Yast zase zařval, že se s určitou http nemůže spojit, ale šlo to přeskočit a OS naběhl. Update systému proběhl bez problémů, instalace grafického ovladače také, síťovka fungovala, kupodivu CP1250 titulky bez nastavování u filmu taky :) Tak jsem si říkal: "Vida! Suse s Gnome jako alfa či beta, ale KDE 4 je už použitelné."
Ale mám pár dotazů:) (Suse 11 KDE 4)
1) Společná home partišna na EXT3 pro Ubuntu a Suse. Když jsem se o to jednou pokusil, fsck řval něco o nekonzistenci oddílu. Je to vůbec možné? Nebo musí být oddíl nežurnálovací?
2) FF 3.01 si nepamatuje velikost okna. V Ubuntu funguje normálně.
3) Po dotazu OS na heslo si OS nepamatuje heslo, i když je zaškrtlé pamatovat si heslo.
4) Jak se dostat na další oddíly s EXT3 co mám na disku? V Můj počítač jsou sice vidět, ale po kliknutí levým na ně to nic neudělá. Maximálně mi to napíše ať kliknu pravým tl. myši, že mi nabídne možnosti mountování, ale nic nenabídne. Děje se to i na Ubuntu s KDE?

Děkuji za jakékoli odpovědi a gratuluji, že jste to dočetli až sem :)
Pěkný den...
R.
Vyřešená vlákna je vhodné uzavřít "Topic Solved" dole pod vláknem.

Prosím označit text kódu v editoru # pro lepší formátování textu případného výpisu. Děkuji.

Luban

• Závislák
OpenSUSE 11 s Gnome se chystám vyzkoušet taky. Pějí na něj docela chválu.
Nejdřive jsem vyzjkoušel nabootovat z liveCD, ale nějak se mi nedaří nastavení síťovky :(.

Vetinari

• Stálý člen
  • **
  • ... so better use your brain!
1) Společná /home funguje. Pokud používáš dvě přihlašovací jména (dva účty), ani to nepoznáš, pokud máš jméno jedno, bude si to sice pamatovat nastavení programů, občas to ale trochu zlobí. Vyzkoušej si to sám.
2) nevím...
3) V KDE je správa hesel přes kwallet, tak si zkontroluj, zda ho máš naistalován/zapnut...
4) v yastu přes správu oddílů, každému nastav přípojný bod (pozor, adresáře, kam budeš disky připojovat musí existovat, jinak to nebude fungovat). Další možnost je ručné přes /etc/fstab.

premet

• Host
S nastavením síťovky jsem měl taky problém nešlo mi nastavit DNS  :). Musel jsem vždy editovat soubor /etc/resolv.conf a přidat si tam DNS
Kód: [Vybrat]
nameserver xxx.xxx.xxx.xxx

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
OpenSUSE 11 s Gnome se chystám vyzkoušet taky. Pějí na něj docela chválu.
Nejdřive jsem vyzjkoušel nabootovat z liveCD, ale nějak se mi nedaří nastavení síťovky :(.

Ano při instalaci Suse s Gnome bylo nastavení síťovky horor. Vlastně ani nevím proč to začlo fungovat. Byla to nějaká blbost a možná bych dokázal poradit kde, když mi připomeneš jak to tam je. Bylo to v nastavení siťovky někde na první záložce kde byly zdánlivě nesouvisející volby. Zkusil jsem Suse s s KDE a zde problém nebyl.

Prosím označit text kódu v editoru # pro lepší formátování textu případného výpisu. Děkuji.

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
1) Společná /home funguje. Pokud používáš dvě přihlašovací jména (dva účty), ani to nepoznáš, pokud máš jméno jedno, bude si to sice pamatovat nastavení programů, občas to ale trochu zlobí. Vyzkoušej si to sám.
2) nevím...
3) V KDE je správa hesel přes kwallet, tak si zkontroluj, zda ho máš naistalován/zapnut...
4) v yastu přes správu oddílů, každému nastav přípojný bod (pozor, adresáře, kam budeš disky připojovat musí existovat, jinak to nebude fungovat). Další možnost je ručné přes /etc/fstab.

1) Nemyslíš společnej Home pro uživatele? Já měl na mysli společný Home pro dva OS Ubuntu a Suse. Po té nekonzistenci kdy jsem to musel opravovat ručně mám strach z dalších pokusů.
3) Ano, ale nějak mi zlobí.
4) Jediný co jsem našel je program Dělení disku, ale nevím jaký bod připojení bych měl oddílu dát. Je tam jen /srv /tmp /local :(
« Poslední změna: 22 Července 2008, 14:51:49 od Rovano »

Vetinari

• Stálý člen
  • **
Mám na mysli jednu partition připojenou jako /home pro OpenSUSE i Ubuntu. Mám to vyzkoušeno, funguje to bez problémů (různé účty) nebo s trochou zlobení při nastavování (jeden účet).

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
Tak dobře zkusím to znovu. Ale radši prvně zazálohuju :D

Vetinari

• Stálý člen
  • **
Citace
Tak dobře zkusím to znovu. Ale radši prvně zazálohuju
to není nikdy na škodu  ;)

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
Psal jsem to jsem víceménně skoro duplicitně jako na Suseportal, protože jsem čekal, že pro ně opět budu popudlivý. Nemýlil jsem se. Zatím mi odpověděli jednou a úsečně. Z jejich odpovědí jsem nic nevyřešil. Z Ubunťáckých ano. Díky pánové.

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
Re: Suse 11 KDE 4 a pár dotazů na Ubuntu lidi i ty s KDE či přímo Suse KDE :)
« Odpověď #10 kdy: 22 Července 2008, 15:47:40 »
Trocha bezbřehé negativit
Stejne je to na *censored* to Suse... tech par lidi co vubec je na foru Suse je, je prijemnych jak osten v prdeli... Znám je dýl... na sitovy disk se se Suse nejde dostat, i kdyz su ve spravny siti. Sambu mam taky. Dokonce se nedostanu ani na jiny oddil na svym disku. Ani na USB disk. Proste mi to napise jen at kliknu pravym tl mysi pro funkce mount, a kdyz to udelam, zadny mount nikde.
A kdyz se me to zerpta zda chci zkontrolovat aktualizace a dam ano, tak to za chvilu rve, ze se nemuzu kamsi na Novel registrovat.
Kdyz hrabnu do nastaveni sitove karty a neco zmenim tak sit nejde. Oka... vratim to zpet na puvodni hodnoty a sit stejne nejde, i kdyz se ma aktivovat. Musim restartovat.
Jediny co je tu dobry tak to ovladaci centrum.

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #11 kdy: 22 Července 2008, 15:49:23 »
Buďto su nekompatibilní s 11 řadou já nebo...
10.3 jsem provozoval bez problémů.

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #12 kdy: 22 Července 2008, 15:55:44 »
Skype nejde nainstalovat. Ok. Manuálně musím stáhnout 4 balíčky. He. v repozitářích nejsou. Ve standardních ani v přidaných.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.