Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Firefox v češtině a možnost instalace programů [vyřešeno]  (Přečteno 6736 krát)

Speedved

• Návštěvník
Tak o víkendu jsem si poprvé nainstaloval UBUNTU 6.06. A jsou to moje první pokusy s Linuxem. Dělal jsem pár pokusů, ale moc jsem nebyl úspěšnej. Spíš jsem si Ubuntu naboural. Udělal jsem toto. Nainstaloval jsem Flash a Javu a v anglickém Firefoxu mi to běželo bez problémů. Pak jsem si stáhnul z http://www.mozilla-europe.org/cs/products/firefox/ zřejmě binární kód a rozbalil jsem si jej do /opt s právy sudo. V tuto chvíli mi šel anglický Firefox a v něm i flash, ale v českém Firefoxu nešel flash. Tak jsem odstranil Firefox-en v Aplikace->Přidat/Odebrat (ale ještě jsem asi odstranil něco dalšího a už nevím co). Firefox v angličtině tam sice už nebyl, ale v české verzi Firefoxu neběžel Flash a navíc mi z menu aplikace zmizela položka Přidat/Odebrat. Pak jsem se ještě ve fóru dočet že provádět instalaci Firefoxu do /opt není moc dobré, protože se automaticky nestahují aktualizace když se dělá aktualizace celého systému. Takže bych měl následující otázky.
1) Jak dát zpátky do menu Aplikace položku Přidat/Odebrat
2) Jak naučit Firefox česky, tak aby se automaticky stahovaly aktualizace i pro Firefox, když dám aktualizovat celý systém a šel mi v něm Flash a Java.
3) Jak naučit česky OpenOffice.

Díky za odpovědi, které pochopí naprostý laik odkojený na Windows.

machy

• Aktivní člen
  • *
Firefox v češtině a možnost instalace programů [vyřešeno]
« Odpověď #1 kdy: 24 Července 2006, 10:20:24 »
Instalaci provádějte přes Systém>Správa>Synaptic. Tam najdete jak češtinu pro Firefox tak pro OpenOffice. Přes synaptic provádějte i instalaci všech ostatních programů.

Vojtin

• Host
« Odpověď #2 kdy: 24 Července 2006, 16:15:39 »
Ještě jedna rada na češtiny systém>správa>jazyková podpora a tam vybrat češtinu-stáhne se všude kde neni i do ff.

Petr Tomeš

• Závislák
    • http://www.phil.muni.cz/~ptomes/
« Odpověď #3 kdy: 24 Července 2006, 18:29:51 »
Citace: Speedved
Tak o víkendu jsem si poprvé nainstaloval UBUNTU 6.06. A jsou to moje první pokusy s Linuxem. Dělal jsem pár pokusů, ale moc jsem nebyl úspěšnej. Spíš jsem si Ubuntu naboural. Udělal jsem toto. Nainstaloval jsem Flash a Javu a v anglickém Firefoxu mi to běželo bez problémů. Pak jsem si stáhnul z http://www.mozilla-europe.org/cs/products/firefox/ zřejmě binární kód a rozbalil jsem si jej do /opt s právy sudo. V tuto chvíli mi šel anglický Firefox a v něm i flash, ale v českém Firefoxu nešel flash. Tak jsem odstranil Firefox-en v Aplikace->Přidat/Odebrat (ale ještě jsem asi odstranil něco dalšího a už nevím co). Firefox v angličtině tam sice už nebyl, ale v české verzi Firefoxu neběžel Flash a navíc mi z menu aplikace zmizela položka Přidat/Odebrat. Pak jsem se ještě ve foru dočet že provádět instalaci Firefoxu do /opt není moc dobré, protože se automaticky nestahují aktualizace když se dělá aktualizace celého systému. Takže bych měl následující otázky.
1) Jak dát zpátky do menu Aplikace položku Přidat/Odebrat
2) Jak naučit Firefox česky, tak aby se automaticky stahovali aktualizace i pro Firefox když dám aktualizovat celý systém a šel mi v něm Flash a Java.
3) Jak naučit česky OpenOffice.

Díky za odpovědi které pochopí naprostý lajk odkojený na windows.
Při instalaci Ubuntu stačí zvolit české prostředí, pak se během instalace stáhnou lokalizační balíky pro Firefox, Thunderbird, OpenOffice.org a další programy a po instalaci by všechny tyto základní programy a pracovní prostředí měly fungovat v češtině.

Pokud jste to tak neudělal, můžete si českou lokalizaci do programů nainstalovat jednoduše přes nástroj Jazyková podpora, tkerý najdete v nabídce Systém - Správa.

Nevím, jak jste si mohl odstranit položku Přidat/Odebrat, zkuste si upravit nabídky pomocí nástroje, příp. v Terminálu pomocí apt-get install ubuntu-desktop zkontrolovat/nainstalovat standardní vydání Ubuntu se všemi závislostmi (doinstalují se ty podstatné, které jste odebral).

Speedved

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 25 Července 2006, 10:25:43 »
Tak se mi to podařilo rozběhnout, ale nic jsem nedoistalovával. Ale přeinstaloval jsem Ubuntu. Problém byl v tom, že jsem při minulé instalaci po nabootování Live CD nenastavil IP adresy a DNS. Takže se instalátor neuměl připojit na net a stáhnout příslušné balíčky a tudíž se systém nemohl počeštit. Bylo by vhodné někde na to upozornit, že je třeba provést nastavení IP a DNS před instalací. A nebo to udělat jako je to v Mandrivě, kde se při instalaci systém zeptá na nastavení IP adres a DNS.

Díky za radu

LS

• Závislák
    • http://linux.euweb.cz
« Odpověď #5 kdy: 25 Července 2006, 11:44:48 »
kez by zmyzely pravopisne chyby z tohoto fora ;)

GlidingFLY

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #6 kdy: 25 Července 2006, 12:04:36 »
Prosím tě Lukáši přestaň prudit s gramatikou českého jazyka ve fóru. Možná, že kluci se spletou v některém nepodstatném pravidlu českého jazyka, ale za to umí podstatně důležitější věci, a to nejenom v oblasti počítačů obecně. A buď rád, že jejich dobré rady zaberou bez ohledu na to, jaké i či y napíšou.
Kvůli pravidlům českého jazyka se svět nezboří ani náhodou.
» Linux Mint on mini-ITX boards «

LS

• Závislák
« Odpověď #7 kdy: 25 Července 2006, 22:55:32 »
Sorry. Neprestanu. Kdyz nekdo ignoruje pravidla, ktera se uci ve treti tride zakladni skoly, to mi proste vadi. Uz jsem proste takovy, cestinu mam rad a nedam na ni dopustit. Az moderatori usoudi, ze svymi napominanimi nejak presprilis tomuto foru skodim, necht me vylouci.

Mimochodem, prispevek ukonceny smajlikem by se nemel brat nejak smrtelne vazne :)

GlidingFLY

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #8 kdy: 25 Července 2006, 23:00:27 »
Ale jo Lukáši v pohodě, já to tak bral, ale když už máš tak rád češtinu a nedáš na ni dopustit, tak používej diakritiku. Je to neodmyslitelná součást jazyka českého ;)
Jinak doporučuji raději mlčet...

LS

• Závislák
« Odpověď #9 kdy: 25 Července 2006, 23:02:53 »
Ano, cekal jsem to. Moje "cestina nahore bez" je pozustatek po mnoha letech psani emailu ve VMS a HP-UX bez podpory ceske diakritiky. Nicmene se do budoucna pokusim polepsit ;)

nikola

• Stálý člen
  • **
    • http://home.tiscali.cz/nikola
« Odpověď #10 kdy: 26 Července 2006, 00:01:17 »
V případě hrubek má Lukáš pravdu. Jednak to blbě vypadá a jednak to o pisateli cosi vypovídá - má pak smysl vůbec poradit ? ... ;)

LS

• Závislák
« Odpověď #11 kdy: 26 Července 2006, 00:11:05 »
Ale ano, i takovemu pisateli rad co nejlepe poradim (pokud umim) ale prosim nechte mi to pravo si do nej "rejpnout" :D

Speedved

• Návštěvník
« Odpověď #12 kdy: 26 Července 2006, 07:33:31 »
Citace: nikola
V případě hrubek má Lukáš pravdu. Jednak to blbě vypadá a jednak to o pisateli cosi vypovídá - má pak smysl vůbec poradit ? ... ;)
Tak koukám, že se tady do mě pár lidí pustilo díky mé češtině. Vím to o sobě, že nejsem žádnej lingvista, ale s češtinou jsem vždycky byl na křížku.
Taky by mně zajímalo Nikolo co to o mně vypovídá? Jaká bude asi moje osoba v tvých očích na základě předchozích řádků? Rád bych si to poslech.

Speedved

GlidingFLY

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #13 kdy: 26 Července 2006, 08:50:47 »
Rypáků je v této zemi už až až. Nezhoršujte to prosím.

nikola

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #14 kdy: 26 Července 2006, 09:54:28 »
1) Nechtěl jsem v tom nechat Lukáše samotného, to především.
2) Něco se tady psalo o smajlících :D
3) to Speedved: Nemyslím si o tobě nic špatného, ani si nemyslím, že by ti nikdo neměl poradit. Jen nevím (myšleno obecně, do tebe konkrétně jsem se snad nenavážel, jestli se tě to dotklo, tak se omlouvám), zda člověk, který nepochopí pár jednoduchých mluvnických pravidel, pochopí udělenou radu - nic ve zlém :). Rozhodně nechci žádný flame.
4) to GlidingFLY: Rypák mi nevadí, je docela fajn. ;)
5) Doufám, že v tom nechcete pokračovat, v tom případě bych navrhoval přesun někam do rubriky "Obecná diskuze" :D

Speedved

• Návštěvník
« Odpověď #15 kdy: 26 Července 2006, 10:34:40 »
Tak udělenou radu jsem pochopil, naštěstí :)
Jen mne štvalo, že jsem dostal po prvním dnu s Ubuntu a prvním dotazu zde ve fóru po papule :) kvůli své češtině. Ale už je to OK.

nikola

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #16 kdy: 26 Července 2006, 11:05:56 »
Sorry, ještě jednou se ti omlouvám a neboj se ptát i nadále (s jednou chybkou jsi nebyl ještě tak špatnej :D ).  Taky mám hryzání svědomí že jsi to takhle hned schytal. Hlavně bych v tobě nechtěl vzbudit špatný pocit už kvůli Ubuntu, nejsme tady všichni takoví... ;)

Michal_V

• Návštěvník
« Odpověď #17 kdy: 27 Července 2006, 15:04:24 »
Zdravim vsechny, kteri se ucastni diskuze na tema cesky jazyk. Na zacatku jsem se k tomu nijak neminil vyjadrit, ale rad bych neco sdelil tem, kteri jine kritizuji za jejich obcasne gramaticke chyby. Prectete si zpetne Vase prispevky a jako obdivovatele ceskeho jazyka jiste zahy zjistite, ze ani Vase prispevky nejsou prosty gramatickych chyb. Do ceskeho jazyka take patri spravne oddelovani vet pomoci carek. Proto prosim nehodnotme ucastniky Ubuntu fora dle jejich znalosti ceskeho jazyka, ale budme radi, ze pribyva zajemcu a uzivatelu teto i dalsich distribuci.
A ted znovu vzhuru k otazkam a odpovedim, ktere se tykaji naseho spolecneho zajmu ...

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.