Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: DHCP server  (Přečteno 1899 krát)

radeczech

• Aktivní člen
  • *
DHCP server
« kdy: 12 Srpna 2006, 15:48:42 »
Zdravím,
mám problém s nastavením DHCP serveru. Postupoval jsem podle návodu http://ubuntuguide.org/wiki/Dapper#DHCP_Server a při spouštění mi to ohlásí chybu "dhcp fail" a v syslogu jsem se dočetl, že údajně nemám nastavenou subnet pro dané zařízení (eth1). Nevíte, kde by se dalo ještě něco nastavit? Díky
THE ONLY WAY FORWARD IS TO GROW.
THE ONLY WAY TO GROW IS TO EXPAND BEYOND THE BOUNDARIES OF WHAT WE KNOW INTO UNCHARTED AREAS OF THE UNKNOWN.
THE UNKNOWN BEING THE ONLY SOURCE OF NEW KNOWLEDGE.

calcumat

• Aktivní člen
  • *
DHCP server
« Odpověď #1 kdy: 14 Srpna 2006, 15:02:42 »
Neuviedol si vela informacii, ale tak skusim aspon strucne. Na fungovanie DHCP servera je potrebne splnit niekolko podmienok - pre kazdy sietovy interface (pre ktory chces, aby DHCP na nom pocuvalo) je nutne mat zaznam v dhcpd.conf. Tento zaznam musi sediet (subnetom) s IP adresou daneho rozhrania (teda napriklad ak ma eth0 IP adresu 192.168.3.29 s maskou 255.255.255.0, tak v dhcpd.conf musi existovat zaznam:
Kód: [Vybrat]
subnet 192.168.3.0 netmask 255.255.255.0 {
 ....
}
Taketo zaznamy musia existovat pre vsetky sietove rozhrania, okrem loopbacku (lo). Kedze pri beznom "domacom pouziti" je vhodne, aby dhcpd server pocuval len na jednom sietovom interface, je nutne mu to povedat zmenou konfiguraku /etc/default/dhcp  - tam je riadok INTERFACES="", treba ho zmenit napr. na INTERFACES="eth0" - ak ma DHCP pocuvat na sietovke eth0.

Staci tak? ak nie, daj konkretnejsie info, len z cistej vody sa dobra polievka robi tazko :)
Notebook maniak (3 roky na Compaq Armada 1700, 3 roky na Compaq Presario 3070us, teraz Asus M6800VA ...)
Ubuntu registered user 3500, Linux registered user 423474.

radeczech

• Aktivní člen
  • *
DHCP server
« Odpověď #2 kdy: 14 Srpna 2006, 16:15:49 »
Díky moc, omlouvám se, že jsme neuvedl více info, protože jsem myslel, že uvedený návod by mohl postačovat, podle kterého jsem postupoval. Můj problém však byl v tom, že jsem měl špatně nakonfigurovanou síťovou kartu (ip) a proto se dhcp server nechtěl rozjet :-( Takže už mi to píše "ok" při startování :-)
THE ONLY WAY FORWARD IS TO GROW.
THE ONLY WAY TO GROW IS TO EXPAND BEYOND THE BOUNDARIES OF WHAT WE KNOW INTO UNCHARTED AREAS OF THE UNKNOWN.
THE UNKNOWN BEING THE ONLY SOURCE OF NEW KNOWLEDGE.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.