Ahoj, doufám, že jsem nezaložil nesmyslné vlákno ale přes veškeré hledání jsem nic nenašel, ale k mému problému:
Nainstaloval jsme si z internetu (nemám CD-ROM, nebo mám, ale ubuntu z něho neumí bootovat ext-USB) Edge - Kubuntu, všechno šlapalo v klidu nano v textovém režimu bylo v AJ ale v pořádku, když jsme však v kubuntu v jazykové podpoře nainstaloval češtinu a po restartu systému, ale ještě před přepnutím a nutným odhlášením (aby se čeština projevila) se mi začaly v textovém režimu špatně zobrazovat české znaky, nejhůře to odnáší dřívě zmíněné nano, kde je cz zoobrazována doopravdy strašně a dokonce při otevření již vytvořeného souboru se při projíždění souboru šipkami kopíruje horní řádka, a vůbec textový režim se chová tak podivně

náš p. profesor na OS si s tím nevěděl též rady ale říkal, že by se mněl změnit font v textovém režimu ale že si bohužel nemůže vzpomenout na příkaz

, ale prý jinak mám kódování nastaveé dobře...
Ale když nabotuju do jednouživatelského režimu - jako z Grubu do (recovery mode -myslim) tak je nano v AJ a je to vše v pořádku...
Tak kdyby jste někdo věděl nebo tak, tak vám budu vděčen, gnome je sice fajn, ale ted bych rád KDE...
Jo malem bych zapoměl napsat, že v KDE funguje všechno naprosto v pořádku tak všechno jde dokonce i nano v konzoli...