Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Velmi nenáročný linux  (Přečteno 10779 krát)

jarek

• Návštěvník
Velmi nenáročný linux
« kdy: 25 Srpna 2008, 20:35:20 »
Našla by se nějaká odnož Linuxu nejlépe Ubuntu nebo Xubuntu, které by stačil slabý celeron a 64 MB RAM?
Klidně by to mohl být Ubuntu Server, ale nevím kolik potřebuje minimálně RAM. Pokud by se dalo i na takto slabém kompu rozjet nějaké grafické prostředí, bylo by fajn.

Poradí někdo?

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
Re: Velmi nenáročný linux
« Odpověď #1 kdy: 25 Srpna 2008, 20:36:57 »
Damn Small Linux
Puppy Linux
Fluxbuntu (možná, ale spíš ne...)

Rincewind

• Stálý člen
  • **
  • Na fórum jsem nezanevřel, jenom nestíhám....
« Odpověď #2 kdy: 25 Srpna 2008, 20:37:31 »
Našla by se nějaká odnož Linuxu nejlépe Ubuntu nebo Xubuntu, které by stačil slabý celeron a 64 MB RAM?
Klidně by to mohl být Ubuntu Server, ale nevím kolik potřebuje minimálně RAM. Pokud by se dalo i na takto slabém kompu rozjet nějaké grafické prostředí, bylo by fajn.

Poradí někdo?

deli linux
damn small linux
s trochou snahy asi i debian

zkus hledat, řeší se to tu každou chvíli

hase

• Závislák
    • www.palenka.org
« Odpověď #3 kdy: 25 Srpna 2008, 20:57:38 »
Tiny Me anebo Sli Taz linux - ty jedou i na traktoru
AMD 64.bit  6-core mb: M4A89PRO/USB3 , Nvidia GT 520

jarek

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 25 Srpna 2008, 20:58:27 »
Ok diky za odpovedi. Uz stahuju...

Lucasco

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #5 kdy: 25 Srpna 2008, 21:09:14 »
mne sa najviac paci puppy..   

honorguard

• Host
« Odpověď #6 kdy: 25 Srpna 2008, 23:14:03 »
Gentoo ;).

honorguard

• Host
« Odpověď #7 kdy: 26 Srpna 2008, 14:18:24 »
Taky záleží na tom k čemu pc slouží. Jestli to má sloužit jako internetový prohlížeč a přehrávač hudby tak myslím že jedna kompilace všeho a pak už neaktualizovat není takový problém. Na slabém pc bych rozhodně nečekal že budu mít nejvymakanější nejnovější systém... Ale je pravda že jsem napsal Gentoo protože vím že se dá dobře přizpůsobit a úplně jsem zapoměl že na slabém HW bude instalace trvat věky...

honorguard

• Host
« Odpověď #8 kdy: 26 Srpna 2008, 16:26:11 »
S počítačema už dělám opravdu hodně dlouho a podle mého názoru není 4 hodiny na jádro zas tak moc :D.

Jinak ten installer opravdu nedoporučuji zkoušet. Když jsem si instaloval Gentoo tak jsem měl vytisknutý handbook k instalaci, ale když jsem na ploše livka viděl ikonu installeru tak jsem se rozhodl pro installer. Byly tam 2. Jeden takový konsolový pseudografický a jeden psaný v GTK. Jediné k čemu je to dobré je zabíjení času. Několikrát mi to při instalaci systému hodilo error (jen že se stala chyba a nelze pokračovat) - třeba i po hodinové práci a stahování a mohl jsem jet od začátku, v obou dvou instalátorech...

TIBOR

• Závislák
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
« Odpověď #9 kdy: 26 Srpna 2008, 18:48:34 »
Zdravim. Vyuzijem toto vlakno na otazku v com su tieto distribucie "lahsie". Je to len v pouzitom window manageri alebo je to ochudobnene aj o nejake funkcie. Ide mi o to aku to ma vlastne funkcionalitu napriklad oproti ubuntu. Je v tychto nenarocnych distribuciach napriklad podpora bluetooth ako v ubuntu(nie ovladace v jadre ale nastavenie v systeme), automaticke pripajanie prenosnych zariadeni a podobne ulahcujuce funkcie, alebo su tieto sluzby vynechane.
Este som takuto distribuciu neskusal a nemam predstavu co sa od toho da cakat.
HP Laptop 17-ca1xxx Ubuntu Mate 24.04 FF 64bit.
Asus X751LB-TY014H Ubuntu Mate 20.04.1 FF 64bit.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

honorguard

• Host
« Odpověď #10 kdy: 26 Srpna 2008, 22:30:27 »
No tak instalace Xubuntu je přirozeně rychlejší, když se tam nic nekompiluje, to je pravda... škoda že nevíme co je to za stroj...

Jiří :Kačer: Voseček

• Stálý člen
  • **
  • občasný návštěvník
    • Můj weblog
« Odpověď #11 kdy: 27 Srpna 2008, 00:17:11 »
Mám takový pocit, že by stálo za to udělat Wiki stránku na téma "Mám starou šunku, co na ní". Dotaz je tu opakován s periodou jeden měsíc.
Všechno co k životu skutečně potřebujeme, můžeme vcelku levně koupit, jen zbytečnosti jsou drahé. Hrajte frisbee - www.frisbee.cz

hase

• Závislák
    • www.palenka.org
« Odpověď #12 kdy: 27 Srpna 2008, 15:53:49 »
Na Pll 233Mhz a 64Mb RAM som v pohode nainstaloval distro Linux Console 2007 a bolo to celkovo pouzitelne a vobec nie tak pomale - IceWM. Zavadu to ma len v tom, ze tam absolutne chyba CZ a SK lokalizacia.
AMD 64.bit  6-core mb: M4A89PRO/USB3 , Nvidia GT 520

Jiří :Kačer: Voseček

• Stálý člen
  • **
  • občasný návštěvník
    • Můj weblog
« Odpověď #13 kdy: 28 Srpna 2008, 00:00:47 »
OK  :) stranku jsem vytvoril. Jinak mejte se mnou slitovani, tohle byla moje prvni...  ;)
http://wiki.ubuntu.cz/Linux%20pro%20starší%20PC
Tlesking :) Určitě to bude spoustě lidem užitečné :)
Všechno co k životu skutečně potřebujeme, můžeme vcelku levně koupit, jen zbytečnosti jsou drahé. Hrajte frisbee - www.frisbee.cz

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.