Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Zmizení položek ve Správě  (Přečteno 2007 krát)

michal Rehort

• Návštěvník
Zmizení položek ve Správě
« kdy: 02 Srpna 2006, 18:08:33 »
zdravim, vcera jsme nainstaloval tenhle Linux, všechno běželo jak má, začal jsem se v něm pomalu zabydlovat. Dneska jsem chtěl vytvořit ještě jednoho uživatele, když jsem ho vytvořil, vyzkoušel jsem se na něj přihlásit, proběhlo v pořádku, v horním panelu, který je tam defaultně, jsme najel na Systém, pak na Správa a tam se mi zobrazilo pouze 5 položek, namísto všech, které by tam být měly nebo alespoň byly na začátku. Zkusil jsme se zpátky přihlásit na sebe a zase jen těch 5 položek a to samé je také po příhlášení na root. Nevím co s tím, v Alacarte je u všech odškrknuto, že tam zobrazené být mají, a nejsou :( A protože neznám příkazy na spuštění těchto položek, které tam chybí, je docela na dlouho ten příkaz zjištovat přes detaily u Alacarte.
Nevím co s tím, děkuji za odpověd ;)
« Poslední změna: 21 Října 2007, 00:34:10 od Anna Taliánová »
Odlouceni je nejtezsi zkouska pratelstvi...

Kamil Páral

• Stálý člen
  • **
    • http://ripper.profitux.cz
« Odpověď #1 kdy: 04 Srpna 2006, 14:45:41 »
Za prve, jak se ti podarilo prihlasit se na roota? Na roota se standardne vubec prihlasit neda, da se pouze poustet prikazy pres sudo. Pokud jsi roota aktivoval, tak bych to dost nedoporucoval.

Za druhe, ve sprave je jenom 5 polozek, protoze standardne pouze prvni uzivatel ma pravo spoustet spravcovske aplikace, tudiz u dalsich uzivatelu se tyto polozky nezobrazuji. Proc se ti prestaly zobrazovat i u puvodniho uzivatele nevim, ale pokud jsi si hral s tim rootem...

Nastavit uzivateli prava spoustet spravcovske aplikace muzes udelat v Systen->Sprava->Uzivatele a skupiny, a na danem uzivateli zaskrtnout privilegium "spoustet aplikace pro spravu systemu". Dale muzes zkusit v Alacarte na danem uzivateli kliknout na "Vratit", coz by melo vsechny menu vratit do puvodniho stavu a vyrusit pripadne lokalni zmeny...
Ubuntu Wiki - spousta návodů a rad
Jabber - ICQ je mrtvý, nebuď ovce a pojď s dobou
Esmska - program pro posílání sms z Internetu

michal Rehort

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 04 Srpna 2006, 17:27:49 »
roota jsem vytvářel podle nějakýho txt návodu, něco začátečnickýho.

Jinak, bylo to s tim Povolenim spousteni spravce sytemu, vazne si ale nejsem vedom ze bych to vypinal, ovsem tezko rict. Proto me ani nejak nenapadlo stourat se v pravech uzivatele, jinak Alacarte jsem cele prolezl :)) no rozhodne dekuju ;)
« Poslední změna: 21 Října 2007, 00:36:14 od Anna Taliánová »

Kamil Páral

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #3 kdy: 04 Srpna 2006, 23:07:12 »
roota bych doporucil zase vypnout, a potrebne prikazy poustet pres sudo. pokud jich potrebujes spustit vic, prikazem sudo -s se dostanes do rootovskeho shellu. presto se na roota prihlasit neda (u tebe teda ted da), takze je to bezpecnejsi proti utokum zvenci (napriklad na ssh, ftp, apod).
« Poslední změna: 21 Října 2007, 00:36:36 od Anna Taliánová »

michal Rehort

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 05 Srpna 2006, 00:45:56 »
neznal jsem prikaz sudo -s, tudiz porad zadavat heslo jsem nechtel a v shellu to resil jako su, coz teda nevim jestli jede i po vypnuti roota, nejspis ne. Takze ho vypnout muzu, jenom mam takovej dotaz, jak? staci pouze pres users-admin ho jednoduse smazat, nebo musim i neco jineho? Minochodem, co se tyka utoku, mohl by toho nekdo zneuzit i pres vypnuti moznosti prihlaseni roota v prihlasovaci obrazovce? to by pro nej asi nebyl problem, co?
« Poslední změna: 21 Října 2007, 00:37:44 od Anna Taliánová »

Kamil Páral

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #5 kdy: 05 Srpna 2006, 20:37:59 »
Doporucuju precist si:
http://wiki.ubuntu.cz/Root_sudo
a vubec si prohlidnout wiki :)

po vypnuti roota su fungovat nebude, ale sudo -s dela to stejne, vhodne pokud chcete pod rootem zadavat vice prikazu za sebou.

Vyhoda (z meho pohledu) z absence roota je v tom, ze kdyz si na svuj pocitac nainstalujete dodatecne sluzby (ssh, ftp, atd.), tak ackoli se daji samy o sobe nakonfigurovat tak, aby prihlaseni pres roota nedovolovaly, tak nemoznost prihlasit se jako root to resi jednoduse a globalne pro vsechno. Pripadny utocnik, ktery se pak bude snazit dostat do vaseho systemu, musi znat nejen heslo, ale login a heslo. A nejlepsi je, ze on ale ani nevi, ze je root zakazany, takze se muze snazit prolomit heslo roota jak dlouho chce, a porad nema tuseni, jestli heslo porad neuhodl, nebo jestli tam root vubec neni.
« Poslední změna: 21 Října 2007, 00:39:02 od Anna Taliánová »

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.