Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Problém po upgradu na 8.10  (Přečteno 2782 krát)

jaroslav.drga

• Návštěvník
Problém po upgradu na 8.10
« kdy: 31 Října 2008, 14:47:56 »
Na konci upgradu mi instalátor prohledával 3hod disk a potom napsal, že mám asi 700 zastaralých balíčků. Dal jsem je odstranit. Bohužel se stala ta věc, že jsou to balíčky potřebné pro start Gnome a podobně. Ubuntu nastartuje do konzole. Po apt-get upgrade se nainstalovalo asi 400 balíčků. U všech to psalo, že nahrazují staré verze. Bohužel ani po tomto se X server nerozběhne. Je taky divné, že je tam pořád stará verze jádra z 8.04.  Možná je problém jen v ovladačích na Nvidii, jenže když spustím instalátor, tak pořád dokola píše kolik chybí balíčků a instalace končí... Vůbec nevím co to udělalo, ale nemůžu si dovolit instalovat prostě všechno znovu. Nechápu hlavně jak instalátor odstranil balíčky a přitom tam nedal nové verze jak psal. Poradí někdo jak nainstalovat X server nebo celkově Gnome aby to byl použitelný systém? Díky za každou radu!

JohnyN

• Host
Re: Problém po upgradu na 8.10
« Odpověď #1 kdy: 31 Října 2008, 16:47:26 »
Zdravím,
co to vypíše po spustení X server cez startx?

jaroslav.drga

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 31 Října 2008, 19:03:14 »
Zdarec,
je toho spousta:
failed to load module "type1" "mouse" "synaptics"
sh: /sbin/lrm-video: not found
FATAL error running install command for nvidia
NVIDIA: Failed to load the NVIDIA kernel module
Screen found, but none have a usable configuration.
Fatal server error: no screens found
waiting for X server to begin accepting connection giving up.
xinit: connection reset by peer (errno 104): unable to connect to X server
xinit: no such process (errno 3): server error

JohnyN

• Host
« Odpověď #3 kdy: 31 Října 2008, 19:19:28 »
Zazálohujte si /etc/X11/xorg.conf:
sudo cp /etc/X11/xorg.conf /etc/X11/xorg.conf.backup
- potom rekonfigurujte X server:
sudo dpkg-reconfigure xserver-xorg
Následne opäť skúste spustiť X:
startx

jaroslav.drga

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 31 Října 2008, 19:40:31 »
První problém byl, že xserver nebyl vůbec instalovaný. Po instalaci, rekonfiguraci a rebootu vyskočí modrá obrazovka a říká, že se nazdařilo spustit server X kvůli nějaké interní chybě. Kontaktujte prosím svého správce systému nebo se podívejte do souboru se záznamy. mezitím bude tento displej zakázán. Až bude problém vyřešen, spustte prosím GDM znovu. Ted po startx to píše tohle:
mktemp: cannot create temp file /tmp/serverauth.mcxxxxx: read-only file system
/usr/bin/startx: line 158: cannot create temp file for here document: read-only file system
xauth: error in locking authority file /home/jarda/.Xauthority

Fatal server error: could not create lock file in /tmp/.tX0-lock
xauth: error in locking authority file /home/jarda/.Xauthority

JohnyN

• Host
« Odpověď #5 kdy: 31 Října 2008, 20:02:33 »
X server nainštalujete pomocou:
sudo apt-get install xserver-xorg

Alebo môžte nainštalovať celý meta balík ubuntu-desktop.

jaroslav.drga

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 31 Října 2008, 20:15:41 »
Myslím, že problém bude ještě úplně jinde. Našel jsem tohle: http://forum.fedora.cz/read.php?1,13270
Teď už se mi to chová úplně stejně. Pořád hlásí, že nemá na nic práva. Navíc ten soubor /home/jarda/.Xauthority u mě ani neexistuje...

jaroslav.drga

• Návštěvník
« Odpověď #7 kdy: 31 Října 2008, 20:18:44 »
Po rebootu mi teď najel splash screen! :o Nechápu proč... :) Bohužel nereaguje na klávesnici v NB ani na externí. Musím si teď nějak pohrát xorg.cong. Myslíte, že bych teď mohl vrátit ten zálohovaný nebo to raději nedělat?

JohnyN

• Host
« Odpověď #8 kdy: 31 Října 2008, 20:24:27 »
Dobrá otázka. Ja by som to riešil asi tak, že nabootujem Live CD Ubuntu, príp. nejaké menšie Live ako puppy alebo slax, aby to šlo rýchlejšie. Následne zazálohoval nový xorg.conf a upravil v ňom hodnoty pre klávesnicu a myš podľa starého xorgu. Potom reštart do Ubuntu. Či to však pôjde je otázne.. bude sa tým asi treba ešte pohrať.

jaroslav.drga

• Návštěvník
« Odpověď #9 kdy: 31 Října 2008, 20:56:24 »
Chci Vám moc poděkovat! ;) Nainstaloval jsem ještě potom ovladač, který byl uvedený u klávesnice v původním xorg. Teď už mám gnome a jsem štastný ;D Samozřejmě musím doladit xorg, potom nainstalovat zpět odstraněné balíčky, ale to už je nic oproti tomu jak to bylo. Ještě jednou díky!

jaroslav.drga

• Návštěvník
« Odpověď #10 kdy: 31 Října 2008, 21:12:15 »
Jen pro zajímavost... Teď se mi pustil znovu upgrade na 8.10 od začátku :) Přitom mi to celou dobu hlásí, že už 8.10 mám. Zajímalo by mě jestli se tohle stane ještě někomu 8)

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.