Dobrý den,
tak jsem tu zas s blbými dotazy :3. Tentokrát však (snad) není můj problém tak zapeklitý :3... Jde o to, že bych si chtěl (kvalitně!) šifrovat datová DVDčka. Jenže mám speciální požadavek :3. Jde o to, že zašifrovat soubor/y a uložit není žádný problém, ale já jsem se inspiroval programem True-crypt: zašifruje diskový oddíl, nebo vytvoří šifrovaný soubor, který je možno namountovat, jako normální, obyčejný disk a pracovat na něm. Data se šifrují při ukládání.
True crypt je perfektní, ale není ideální na ukládání dat na DVD disk, protože dochází k fragmentaci dat při blížení se k 100% zaplnění. Linux má na takové věci vělmi nevhodný algoritmus, to už i widle jsou lepší (ale i s OODefrag byl poslední soubor vždycky aspoň na 2 části).
Můj problém je v tom, že bych chtěl nějaký pěkný mechanismus (už trošku umím s příkazovou řádkou a v bashi, takže nejsem omezen na GUI klikátka :3), kdy bych podobně jako True-Crypt jednotku rovnou namountoval a požíval. Jde o to, že nechci ztrácet čas dešifrováním (zátěž disku, zpomalení). Např. když mám nějaké video na DVDčku, není potřeba jej kopírovat, systém zvládá dešfraci a přehrávání real-time bez nějakých problémů.
Takže, neví někdo, pls, o nějakém programu, který by umožňoval šifrovat data na DVD tak, aby bylo možno takové DVD rovnou namountovat? Může se jednat o cokoli: program vytvářející šifrované namountovatelné ISO, souborové kontejnery pro čtení nebo tak...
P.S.: ideální by bylo, aby to fungovalo i pro widle - spousty dat budou chtít mít k dispozici i lidé v mém okolí, kteří nemají tolik důvodů k přechodu na zajímavý, ale nedodělaný systém, jaým Linux (poprvé v tomto příspěvku mám na mysli obecně OS, ne jádro :3) je.
P.P.S.: tou nedodělaností nechci rozpoutávat žádný flame, prostě jsem dožraný na to, že GNU/Linux (Ubuntu 8.04) za celý tento rok spadlo vícekrát, že widle (několikanásobně) a to jej používám zatím jen a pouze tento školní rok (plus chvíli v době, kdy 8.04 vyšlo, ale moje nervy to tehdy nevydržely). takže toto téma považujme za off-topic :3.