Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Šifrování DVD [vyřešeno]  (Přečteno 1848 krát)

Laethnes

• Host
Šifrování DVD [vyřešeno]
« kdy: 06 Prosince 2008, 14:49:43 »
Dobrý den,
tak jsem tu zas s blbými dotazy :3. Tentokrát však (snad) není můj problém tak zapeklitý :3... Jde o to, že bych si chtěl (kvalitně!) šifrovat datová DVDčka. Jenže mám speciální požadavek :3. Jde o to, že zašifrovat soubor/y a uložit není žádný problém, ale já jsem se inspiroval programem True-crypt: zašifruje diskový oddíl, nebo vytvoří šifrovaný soubor, který je možno namountovat, jako normální, obyčejný disk a pracovat na něm. Data se šifrují při ukládání.
True crypt je perfektní, ale není ideální na ukládání dat na DVD disk, protože dochází k fragmentaci dat při blížení se k 100% zaplnění. Linux má na takové věci vělmi nevhodný algoritmus, to už i widle jsou lepší (ale i s OODefrag byl poslední soubor vždycky aspoň na 2 části).
Můj problém je v tom, že bych chtěl nějaký pěkný mechanismus (už trošku umím s příkazovou řádkou a v bashi, takže nejsem omezen na GUI klikátka :3), kdy bych podobně jako True-Crypt jednotku rovnou namountoval a požíval. Jde o to, že nechci ztrácet čas dešifrováním (zátěž disku, zpomalení). Např. když mám nějaké video na DVDčku, není potřeba jej kopírovat, systém zvládá dešfraci a přehrávání real-time bez nějakých problémů.
Takže, neví někdo, pls, o nějakém programu, který by umožňoval šifrovat data na DVD tak, aby bylo možno takové DVD rovnou namountovat? Může se jednat o cokoli: program vytvářející šifrované namountovatelné ISO, souborové kontejnery pro čtení nebo tak...

P.S.: ideální by bylo, aby to fungovalo i pro widle - spousty dat budou chtít mít k dispozici i lidé v mém okolí, kteří nemají tolik důvodů k přechodu na zajímavý, ale nedodělaný systém, jaým Linux (poprvé v tomto příspěvku mám na mysli obecně OS, ne jádro :3) je.
P.P.S.: tou nedodělaností nechci rozpoutávat žádný flame, prostě jsem dožraný na to, že GNU/Linux (Ubuntu 8.04) za celý tento rok spadlo vícekrát, že widle (několikanásobně) a to jej používám zatím jen a pouze tento školní rok (plus chvíli v době, kdy 8.04 vyšlo, ale moje nervy to tehdy nevydržely). takže toto téma považujme za off-topic :3.
« Poslední změna: 10 Prosince 2008, 22:18:33 od Anna Taliánová »

Laethnes

• Host
Re: Šifrování DVD
« Odpověď #1 kdy: 10 Prosince 2008, 09:56:08 »
Opravdu nikdo neví? Ta podmínka, že by to mělo fungovat na widlích není nutná (ale potěšila by, zvlášť teď, když mě nejede net ( http://forum.ubuntu.cz/index.php/topic,30356.0.html )).
Mno, nicméně aby to nevypadalo, že píšu jen tom tak, abych otravoval :3; když jsem si procházel man stránku mountu (řešil jsem zas ramfs, ale to jsem na netu našel :3), všiml jsem si, že je možno mountovat zašifrované zařízení. Nešlo by takto zašifrovat nějaké ISO, které bych pak mountoval právě přes nějaké to heslo? (Pak bych to udělal tak, že soubory bych si uložil do šifrovaného isa a to vypálil nešifrovaně, jako normální soubor).

h4wkmoon

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 10 Prosince 2008, 17:44:30 »
nedavno jsem narazil na jeden clanek: Create Encrypted CD’s and DVD’s in Linux

http://www.savvyadmin.com/create-encrypted-cds-and-dvds-in-linux/
Lenovo ThinkPad T420s + UMTS + SSD Intel 520 Series + AirStar TeleStick 2 + HP Photosmart 5510d Wifi = Ubuntu 13.04 64Bit

Laethnes

• Host
« Odpověď #3 kdy: 10 Prosince 2008, 17:45:59 »
nedavno jsem narazil na jeden clanek: Create Encrypted CD’s and DVD’s in Linux

http://www.savvyadmin.com/create-encrypted-cds-and-dvds-in-linux/

YAY! Díky ;) hned se jdu na to mrknout ;)

EDIT:
Je to přesně to, co jsem hledal, moc moc dík ;).
(Resp. až na to, že to nepojede pod widlema :3)

EDIT:
Byla tu žádost o změnu názvu tématu, ale dostal jsem jeden nápad a zjistil jsem už jak na to. Jen nechápu, proč mě to nikdo neřekl, když jsem o to žádal :3.
« Poslední změna: 10 Prosince 2008, 17:49:18 od Laethnes »

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.