Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: ovladač GPU  (Přečteno 2196 krát)

fialovej

• Návštěvník
ovladač GPU
« kdy: 16 Února 2009, 22:57:11 »
Ke grafické kartě jsem sehnal oladač, ale při pokusu o jeho instalaci mi terminál vyhodil toto:
 -------- install start --------
cp: cannot create regular file „/usr/X11R6/lib/modules/drivers/“: No such file or directory
Now start to install VIA/S3G display utility...

Warning, system cannot find the /usr/X11R6/lib/libXv.so.1.0 file.
You can find the package in the installation CD.

Abort, the utility is not installed.
co s tím ?

picard

• Stálý člen
  • **
Re: ovladač GPU
« Odpověď #1 kdy: 22 Února 2009, 22:04:03 »
Mohl bys napsat, jakou máš grafickou kartu, jaký typ a verze? Máš Ubuntu 8.10 nebo jinou verzi? Nabídl Ti systém při instalaci Ubuntu nějaký funkční svobodný ovladač?
Ukázali se Ti nějaké nesvobodné ovladače v menu: Systém -- Správa -- Ovladače hardwaru?
Pokud jsi ovladač odněkud stáhl, jak vypadal po stažení - jméno a extenzi souboru?
Jak jsi ho spustil, pomocí jakých příkazů, případně podle jakého návodu.
Napiš to, abychom věděli, v čem pokračovat, jestli jsi neudělal nějakou chybu, apod.

fialovej

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 24 Února 2009, 21:20:23 »
Mám integrovaný grafický čip VIA/S3G UniChrome Pro IGP a Ubuntu 8.04. Při instalaci se mi žádný jiný svobodný ovladač nenabídnul. V ovladačích hardwaru se mi také nic nezobrazilo. Ten ovladač, který jsem se pokoušel nainstalovat jsem našel na CD k základní desce. Instalaci jsem spustil příkazem sudo ./P4M890XF40067.RUN. Poté mi terminál nabídl dvě volby "1" pro instalaci a "2" pro odinstalaci. Zadal jsem "1" a "Enter" a terminál mi vypsal výše uvedené.

picard

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #3 kdy: 25 Února 2009, 14:12:40 »
Citace
Při instalaci se mi žádný jiný svobodný ovladač nenabídnul.
Znamená to, že máš tedy svobodný ovladač už od instalace. I když je jen 2D. Funguje?

Citace
Ten ovladač, který jsem se pokoušel nainstalovat jsem našel na CD k základní desce
Byl určen podle popisu nebo názvu adresáře pro linux obecně nebo pro ubuntu? Co jsem zatím přečetl na internetu, tak ovladač pro tuto kartu pro ubuntu fungoval pouze do verze 7.10, novější jsem zatím nikde nenašel, ale neznám konfiguraci tvého počítače, tak napiš co nejpodrobnější.

picard

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #4 kdy: 25 Února 2009, 14:31:39 »

picard

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #5 kdy: 25 Února 2009, 15:02:39 »
Tohle taky není k zahození, možná zastaralé, ale anglicky: http://ubuntuforums.org/archive/index.php/t-467178.html

fialovej

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 26 Února 2009, 18:54:27 »
S ovladačem, který momentálně používám mám problémy. Nejdou zapnout efekty, což by mi ani tak nevadilo. Horší je že se mi nepřehrává video ačkoli mám nainstalované všechny potřebné balíky. V okně přehrávače se objeví zelený rastr a procesor jde na 100%. Ten ovladač z CD je určen obecně pro Linux. Konfigurace počítače je MB: P5VD2-MX SE, CPU: Celeron 420, 768 MB paměti, TV karta AVer TV DVB-T Super 007. Na závěr jednu zajímavost. Pokud otevřu nějaký soubor v Avidemuxu tak je možné ho přehrát a editovat.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.