2umiyaki: v práci mám XP a na 1GB běží perfektně, Linux na 1GB taky, ale právě proto, že v práci Linux nemám, pouštím si ho na některé věci ve VirtualBoxu - ale to pak nejedou dobře ani XP ani ten Linux - kromě tohodle případu a práce s větší grafikou je víc než 1GB pro tyhle 2 OS v podstatě zbytečných.
2hase: díky, na nějaké inzeráty už jsem koukal, ale do pracovního PC bych radši věci se zárukou, tam nemám čas na výzkumy proč co padá - časem bude nové PC, snad
Teda jsme už dost offtopic, takže něco k tématu: Visty jsem párkrát zkoušel u známých a kromě mnohem větších nároků na HW, otravných kontrol každého kliknutí, jestli jsem kliknul legální rychlostí a správně licencovaný pixel atd jsem neviděl nic, proč bych to měl chtít. XP naproti tomu považuji za opravdu dobrý OS, jedu na něm 7 let, pořád dobře slouží a ještě asi nějaký rok bude (neznám jiný, který by v dnešní době v podstatě beze změny vydržel tak dlouho). Vista má proti Ubuntu alespoň v mém okolí výhodu ve vzhledu - technicky to moc mých známých neřeší, protože do toho jednoduše nevidí, takže posuzují hlavně podle toho vzhledu.