Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: tisk do souboru+tisk do PDF  (Přečteno 5240 krát)

honorguard

• Host
tisk do souboru+tisk do PDF
« kdy: 05 Března 2008, 21:38:30 »
Dobrý den,
používám Kubuntu GG s KDE4. už nějakou dobu sleduji volbu tisk do souboru. Samozřejmě jsem tuto volbu vyzkoušel. Takto vytvořené dokumenty otevírám v KPDF. Nedávno jsem ale zjistil že to není formát PDF... Co je to tedy za formát a jak tisknout v linuxu do PDF?
Děkuji

kkaarreell

• Stálý člen
  • **
Re: tisk do souboru+tisk do PDF
« Odpověď #1 kdy: 06 Března 2008, 11:10:25 »
Sice ti to nemuzu rici jiste, jelikoz KDE nepouzivam, ale pravdepodobne se jedna o format PostScript. Ten lze ale do PDF prevest (jakz takz). Zkus ten soubor ale otevrit v textovym editoru a pokud to ma na zacatku neco jako "%!PS-Adobe-2.0", tak mas jasno.
« Poslední změna: 06 Března 2008, 12:04:19 od kkaarreell »

donny

• Závislák
« Odpověď #2 kdy: 06 Března 2008, 11:59:49 »
Typ souboru by mohl zjistit příkaz v konzoli:

file jmeno_souboru
archlinux @ i7-6700/GTX1080 8G/32G DDR4/.5TB NVMe/WD RED 3TB | Raspbian 8 @ Raspberry Pi
Ever tried. Ever failed. No matter. Try again. Fail again. Fail better!

Rincewind

• Stálý člen
  • **
  • Na fórum jsem nezanevřel, jenom nestíhám....
« Odpověď #3 kdy: 06 Března 2008, 14:00:48 »
Určitě i prohlížeč ps/pdf v KDE má v menu soubor něco jako "vlastnosti", nebo by to mělo jít zjistit pravým knoflíkem na myši -> vlastnosti souboru (v konqueroru).

Pokud to je postscript, do PDF ho převedeš jednoduše příkazem ps2pdf jmeno_souboru (instalace: sudo apt-get install ps2pdf).

Převést by to pak teoreticky mělo jít třeba i touto cestou: pravý knoflík myši na ps soubor -> otevřít čím -> napsat do políčka "příkaz"  ps2pdf. Pak už by se to tam mělo snad objevovat pokaždé.
« Poslední změna: 06 Března 2008, 14:09:55 od Rincewind »

patrikchrz

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 04 Května 2008, 16:16:17 »
Tak tenhle problém jsem také řešil, nakonec vyřešil - napíšu návod. Překládám to z němčiny (už je to dlouho, co jsem to dělal), snad to bude dobře.
1) je potřeba nainstalovat cups-pdf ze zdroje universe: sudo aptitude install cups-pdf
2) potom se musí v systému vytvořit tiskárna: sudo chmod +s /usr/lib/cups/backend/cups-pdf
3) potom vybrat v ovládání tiskáren "generic postscript printer" a nazvat třeba jako "PDF tiskárna"

Nyní každý tisk touto tiskárnou se uloží jako PDF v adresáři /home/uživatel/pdf

Peter Lehotsky

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 04 Května 2008, 16:23:55 »
Sice ti to nemuzu rici jiste, jelikoz KDE nepouzivam, ale pravdepodobne se jedna o format PostScript. Ten lze ale do PDF prevest (jakz takz). Zkus ten soubor ale otevrit v textovym editoru a pokud to ma na zacatku neco jako "%!PS-Adobe-2.0", tak mas jasno.

PS prevedes do PDF 100%, tak jake "jakz takz"?

kkaarreell

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #6 kdy: 04 Května 2008, 16:34:35 »
PS prevedes do PDF 100%, tak jake "jakz takz"?
:-) Protoze ta konverze neni 100%. Format PDF umi nektere veci, na ktere PS neni delan. Prikladem jsou hypertextove odkazy, ktere se v pripade konverze LaTex->Dvi->PS->PDF resi ruznymi "hacky" pri konverzi (nemluvim o primem prekladu PdfLaTeX->PDF). Ale pokud jde jen o vizualni stranku dokumentu, tak v tom samozrejme problem neni.
« Poslední změna: 04 Května 2008, 16:36:22 od kkaarreell »

patrikchrz

• Návštěvník
« Odpověď #7 kdy: 21 Prosince 2008, 19:23:34 »
Tak tenhle problém jsem také řešil, nakonec vyřešil - napíšu návod. Překládám to z němčiny (už je to dlouho, co jsem to dělal), snad to bude dobře.
1) je potřeba nainstalovat cups-pdf ze zdroje universe: sudo aptitude install cups-pdf
2) potom se musí v systému vytvořit tiskárna: sudo chmod +s /usr/lib/cups/backend/cups-pdf
3) potom vybrat v ovládání tiskáren "generic postscript printer" a nazvat třeba jako "PDF tiskárna"

Nyní každý tisk touto tiskárnou se uloží jako PDF v adresáři /home/uživatel/pdf

Tak jsem přeinstalovával Ubuntu na novou 64 bit. verzi (Ultimate 2.0) a stál jsem znovu před tímto problémem, vypadá že je to ještě jednodušší:
Kód: [Vybrat]
sudo aptitude install cups-pdf
sudo chmod +s /usr/lib/cups/backend/cups-pdf
no a nyní už jen v domovské složce vytvořit adresář PDF (musí být velkými písmeny) a tisknout. Veškeré tisky se naleznou v tomto adresáři :)

Fracty

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #8 kdy: 21 Prosince 2008, 21:49:20 »
tak nevím jak je to v KDE, ale v ubuntu volba tisk do souboru vytvoří postscriptový soubor (předvoj dnešního pdf)

a pokud chcete mít pdf tiskárnu jako takovou, tak stačí dát Systém > Správa >Tisk - Nová tiskárna a vybrat PDF...

patrikchrz - děláš to zbytečně zložitě;) vůbec se tyto čachry dělat nemusí...

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.