Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Nefunkční práva uživatelů  (Přečteno 1354 krát)

bd4e1

• Návštěvník
Nefunkční práva uživatelů
« kdy: 11 Ledna 2009, 13:40:29 »
Ahoj,
koupil jsem si notebook HP 550, nainstaloval 8.10 jako uzivatel david, tj. s pravy admina a pak jsem pres ,,Uzivatele a skupiny" vytvoril uzivatele miki. Taktez admina. Problem je v tom, ze i kdyz jsem mu priradil ,,Uzivatelska opravneni" na uplne vsechno, tak ve skutecnosti je nema! Chtel bych pod nim rozbehat 3D akceleraci, videt nm-applet v system trayi atd atd, ale nejde to, muzu zaskrtavat v uzivatelskych opravnenich co chci a nic se stejne nestane. U uzivatele david vse funguje. Nevite cim by to mohlo byt? Nikdy predtim sem vic uzivatelu na jednom pocitaci nepouzival, takze se v tom moc neorientuju. Dekuju

nic-nechci

• Návštěvník
    • Cyklo TJ Písečná
Re: Nefunkční práva uživatelů
« Odpověď #1 kdy: 11 Ledna 2009, 15:00:44 »
Jestli jsi vytvářel user přes GUI (Systém -> Správa -> Uživatelé a skupiny) tak jsi nejspíš nechal přednastavenou volbu "Profil: Desktop User", chtělo t změnit na možnost "Administrator"
Cyklo TJ Písečná rulez :-) Linux (Ubuntu JJ + Fedora 11) + MSI EX600
Linux user since 18.9.2008.
Google je všemocný :-)

premet

• Host
« Odpověď #2 kdy: 11 Ledna 2009, 16:23:52 »
Furt nechápu jaký práva myslíš, normální uživatel nemůže mít všechny práva jako root. Ten druhý uživatel by měl fungovat úplně stejně jako ten předchozí, pokud myslíš být admin tím používat sudo tak možná není v /etc/sudoers. Pokud ti jde 3D akcelerace na jednom tak ti musí jít i na druhým účtu to se mi nějak nezdá  :).

bd4e1

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 18 Ledna 2009, 14:40:18 »
tak práve že toho druhýho uživatele sem vytvořil s právy admina a nic:( je zařazenej ve všech potřebnejch skupinách, zkrátka mělo by to fungovat, ale nefunguje.

arrange

• Závislák
  • "jdu s hlavou vztyčenou..."
« Odpověď #4 kdy: 18 Ledna 2009, 14:57:37 »
Takhle obecně se to asi bude těžko řešit. Zkus tu dát výpis z cat /etc/group (jako "kód") a napsat konkrétně, co Ti pod davidem funguje a pod miki ne.

Např. co se týše nm-appletu, můžeš se nalogovat do mikiho, a podívat se do Systémového monitoru, jestli tam má proces nm-applet (nebo přes ps x | grep nm). Pokud ne, zkontroluj v Sezení, jestli máš fajfku u "Network Manager Applet".
http://www.openstreetmap.org - mapy celého světa "wiki style"

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.