Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Nefunguje oprávnění [vyřešeno]  (Přečteno 1048 krát)

JohnnyRebel

• Návštěvník
Nefunguje oprávnění [vyřešeno]
« kdy: 19 Ledna 2009, 16:41:56 »
Dobrý den,
      mám problém s kterým si nevím rady, radši sem napíši celý můj postup, snad mi někdo poradí, kde jsem udělal chybu.
.
Takže mám dva disky, na masteru jsem měl op. systém WIN XP a rozhodl jsem se na něj přidat linuxovou distribuci XUBUNTU v nejnovější verzi. Tento systém jsem dal opět na master disk, kde už mám XPčka, které jsem nechal. Disk jsem si rozdělil, že část je pro XP a část pro XUBUNTU. Druhý disk (slave) je bez op. systému.

XUBUNTU se vpořádku nainstaloval, při prvním spuštění vše běží a vpohodě si mohu přes správce souborů manipulovat s daty na XUBUNTOVSKÉ části master disku, stejně jako na XP části a funguje i druhý disk (slave).

Pak jsem restartoval PC, spustil XPčka, zeptalo se mě to na nějakou kontrolu disku, provedl jsem jí. XPčka mi, jak jsem očekával, našla jen druhou (XP) část master disku i slave disk, vše vpořádku, ALE, když jsem šel pak opět do XUBUNTU, tak mi to po zadání uživ. jména a hesla nahlásilo následující chybu:
Uživatelský soubor $HOME/.DMRC má nesprávná oprávnění a je ignorován. To brání uložení výchozího sezení a jazyka. Soubor by měl být vlastněn uživatelem a mít oprávnění 644. Adresář $HOME musí být vlastněn uživatelem a mít zakázán zápis pro ostatní uživatele.

Chybu jsem ignoroval, spustil XUBUNTU, ale nemohu se teď dostat do druhé části master disku (XP) a dokonce ani do druhého slave disku. Nejspíš to bude něco s touto chybovou hláškou, asi to nějak ten WIN XP pokazil, protože napoprvé mi to fungovalo, než jsem spustil XP a pak opětovně XUBUNTU, tak to bylo vše OK...

Snad je z toho, co jsem popsal, můj problém k pochopení - Jde mi o to, abych opět viděla mohl manipulovat s druhou (XP) částí master disku a slave diskem. Předem děkuji za jakoukoliv pomoc...
« Poslední změna: 19 Ledna 2009, 18:26:11 od Premet »

premet

• Host
Re: Nefunguje oprávnění (Prosím o pomoc)
« Odpověď #1 kdy: 19 Ledna 2009, 16:55:53 »
Otevři si terminál a to oprávnění změníš příkazem
Kód: [Vybrat]
chmod 644 ~/.dmrc a co se týká těch NTFS oddílů, neukončil jsi nekorektně Windows ? Dají se opravit nainstalováním balíčku ntfsprogs  a pak příkazem
Kód: [Vybrat]
sudo ntfsfix /dev/sdXY

premet

• Host
Re: Nefunguje oprávnění (Prosím o pomoc)
« Odpověď #2 kdy: 19 Ledna 2009, 18:25:45 »
Vyřešeno přes ICQ.

PS: Neměňte práva tam, kde nevíte co děláte  ;).

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.