Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Zablokovaný disk po práci s GRUB [vyřešeno]  (Přečteno 1397 krát)

Majlen

• Návštěvník
Zablokovaný disk po práci s GRUB [vyřešeno]
« kdy: 25 Ledna 2009, 00:27:37 »
Ahoj nevím jestli se tohle někomu někdy stalo, ale skusím to:

Na disku v notebooku mám nainstalován windows. Ubuntu mám nainstalováno na externím disku a Grub jsem mel na disku v notebooku. A když jsem odpojil ten externí disk tak mě Grub zahlásil chybu, takže nenajel ani win. Chtěl jsem proto ten zavaděč dát na ten externí disk, aby se to ptalo, jenom když bude připojený. No tak jsem Grub nainstaloval pomocí staženého KGrubu na externí disk a ten partition je od té doby nepřístupný. No tak jsem to skusil dát ještě na druhý partition ntb disku a ten to zmršilo taky. No tak jsem to skusil dát zpátky na hlavní partition ntb disku no a tam se stalo to samé. Takže už nenajeli ani win. To se mi povedlo opravit pomocí konzole při instalaci win. Takže nyní to vypadá tak, že na notebooku funguje jen partition s win a druhý je nepřístupný (ptá se mě to jestli ho chci naromátovat, je tam systém souborů RAW). To samé je na externím disku. Jestli je nějaká možnost jiná než to zformátovat a víte o ní tak please poraďte, díky.
« Poslední změna: 25 Ledna 2009, 12:48:31 od Martin 'Želva' Malý »

Filip Dominec

• [Proplesk] [Piškot]
  • Stálý člen
  • **
Re: Zablokovaný disk po práci s GRUB
« Odpověď #1 kdy: 25 Ledna 2009, 09:54:10 »
Pochopil jsem to dobře, že na disku v notebooku (označujme /dev/sda) máš
  • 1 oddíl s Windows (momentálně funkční)
  • 1 oddíl s Ubuntu (momentálně nefunkční)
a dále máš externí disk, na kterém je jeden oddíl s Ubuntu? Musím přiznat, že jsem z toho trochu zmatený.

Můžeš na tom ntb spustit Ubuntu třeba z LiveCD? Pokud ano, připoj prosím externí disk a zkopíruj sem, co vypíše příkaz:
sudo fdisk -l /dev/sda; sudo fdisk -l /dev/sdb

http://www.vrattenamstat.cz/ | Buďme tolerantní k triviálním dotazům; neznamenají "neumím to najít", ale "nejsem si jist, že to je správná cesta".

Majlen

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 25 Ledna 2009, 11:47:07 »
Nene. Disk v notebooku je rozdělený na dvě partition. Na první je windows a druhá na data, ta je nepřístupná. Na externím disku to samé akorát  na první partition je Linux a druhou jsem používal taky na data. Ty datové na obou discích jsou teď nepřístupné.

Majlen

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 25 Ledna 2009, 12:39:27 »
Problém vyřešen: Program Partition Doctor to opravil.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.