Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Zprovoznění grafiky MSI R4350-D512H [vyřešeno]  (Přečteno 1565 krát)

josef.g

• Návštěvník
Zprovoznění grafiky MSI R4350-D512H [vyřešeno]
« kdy: 25 Ledna 2009, 18:32:00 »
Zdravím,
právě jsem si pořídil grafickou kartu viz. nadpis (čip ATI Radeon HD 4350, jádro RV710) a zdá se, že jsem si docela naběhl. Idea byla zvýšit rozlišení a výkon v pár 3D hrách, které mám nainstalované pro děti (předtím jsem měl jen integrovanou grafiku), ale dopadl jsem jak sedláci u Chlumce - moje Ubuntu 8.04 jak se zdá kartu vůbec nerozezná. Celé odpoledne jsem brouzdal po netu a zdá se, že mám opravdu problém. Zkusil jsem i Live CD 8.10, ale stav je stejný jako u 8.04.
Pro upřesnění - při prvním nabootování po instalaci karty do počítače mi naběhl nějaký nouzový režim 800x600, kde jsem musel ručně identifikovat monitor a ovladač grafiky, ale na výsledku po nabootování se to nijak neprojevilo. Režim po nabootování byl taky 800x600 a až po rebootu se bez mých dalších zásahů změnil zpátky na správných 1208x1024. Ze správce ovladačů hardware prostě fglrx zmizel, takže ho jaksi nemůžu povolit. Pak jsem ještě zkoušel nahradit fglrx pomocí fglrx-envy (z repozitářů), ale výsledek žádný. Chci se zeptat, jestli existuje někdo, komu tahle karta pod Linuxem běhá a poradil by mi, jak toho dosáhl. Nejsem takový borec, abych to rozchodil sám.
Různé návody na Ubuntu fórech jsem prošel, ale pokud jsem to dobře pochopil, jde vždycky o to, jak správně nainstalovat fglrx. S tím, že to nainstalované máte a jaksi to nefunguje se moc nepočítá.
Díky předem za jakýkoliv tip.
« Poslední změna: 28 Ledna 2009, 21:13:00 od josef.g »

josef.g

• Návštěvník
Re: Zprovoznění grafiky MSI R4350-D512H
« Odpověď #1 kdy: 27 Ledna 2009, 18:03:22 »
Mám doplňující otázku: nemáte někdo zkušenost, s jakým zpožděním asi Ubuntu vývojáři zařazují aktualizace ATI proprietárních driverů do repozitářů? Na stránkách ATI http://ati.amd.com/support/drivers/linux/linux-radeon.html jsem v Release notes k poslednímu vydání ovladačů našel, že Radeon HD 4350 by ve verzi 8.12 už měl být podporovaný. Nemám moc chuti experimentovat s ATI instalátorem, protože mám problém vůbec překontrolovat závislosti zmíněné v instalační příručce ATI. Radši bych počkal na zařazení driverů do repozitářů 8.04 HH.

josef.g

• Návštěvník
Re: Zprovoznění grafiky MSI R4350-D512H
« Odpověď #2 kdy: 28 Ledna 2009, 21:12:02 »
Tak je načase ukončit tuto poněkud sólovou akci. Vše se kupodivu vyřešilo svépomocí. Fungovalo to takto:
- stáhl jsem si ovladač z http://ati.amd.com/support/drivers/linux/linux-radeon.html a uložil v adresáři ATI, který jsem si vytvořil u sebe v domovském adresáři
- stáhl jsem instalační návod (Installer instructions) - na téže stránce
- po pečlivém přečtení (!) návodu jsem si zvolil možnost vytvořit instalační balík pro Ubuntu a postupoval jsem přesně podle návodu - trocha klikání, jeden nebo dva příkazy v terminálu. Důležité je předtím odinstalovat fglrx (pokud ho máte) z repozitářů (i to je v instalačním manuálu zdůrazněno).
- nainstaloval jsem všechny vytvořené .deb balíčky (7 kousků) pomocí GDebi (přes pravé tlačítko myši), ignorujíc všechny výstrahy
- poté se konečně znovu objevil tento driver v nabídce ovladačů HW a tam jsem ho povolil
- po restartu zatím vše dobře funguje (no, uvidíme za týden, tohle píšu půl hodiny po instalaci tak trochu v euforii:-)
Variantu s vytvořením instalačního balíčku jsem zvolil hlavně proto, že systém v takovém případě sám vyřeší závislosti, se kterými bych se jinak asi dost těžce potýkal.

Evžen Šubrt

• Závislák
    • EuGenio's Lair
Re: Zprovoznění grafiky MSI R4350-D512H [vyřešeno]
« Odpověď #3 kdy: 29 Ledna 2009, 09:38:26 »
Zdravím!

Jdu trochu s křížkem po funuse - koukám, že jsi vše vyřešil sám. Gratuluju! Nicméně si dovolím pát poznámek.
1) Kdybys použil hledání zde na fóru nebo Google, narazil by jsi na spoustu vláken, kde se problém s instalací ovladačů na karty ATi řeší, nebo by jsi narazil římo na návod na wiki, kde jsou popsané 3 různé metody, jak ovladač nainstalovat. Mohl sis ušetřit spoustu práce.

2) Ovladače v repozitářích ubuntu se neaktualizují. Repozitáře pro Hardy heron budou vždy obsahovat Catalyst 8-3 (tedy vydání z března 2008, kdy tvoje karta samozřejmě ještě neexistovala a proto ji ovladač nepodporuje). Stejně tak repozitář k Intrepid Ibex obsahuje a bude obsahovat ovladač 8-11 (tam by jsi nejspíš uspěl - problém s LiveCD je trochu něco jiného, tam se používá svobodný ovladač nebo vesa).

3) Do budoucna nepiš do názvů model karty (či jiného hardware) tak, jak ho značí výrobce - to je kolikrát matouci. Mapř. místo šíleného názvu tvé karty napiš Radeon HD4350.

4) Jinak tvůj výkon si zaslouží K+
Athlon X2 6000+, MB ASUS M2R32-MVP, 6GB RAM, ATI Radeon HD7850 1GB, 1GB SSHD + 250GB HDD, Ubuntu 13.10 Saucy Salamander 64bit

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.