Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: [Nevyřešeno, ukončeno] WiFi + PPTP VPN, které kdysi fungovalo  (Přečteno 3213 krát)

Laethnes

• Host
Dobrý den,
omlouvám se, že vás tu pořád zahrnuji mými problémy, ale když google nepomůže, nevím kam jinam se mám obrátit... Tak tedy dnes se jedná o to, že se připojuji na net na jednom místě přes WiFi, přes MS PPTP VPN. Doposavaď fungoval, ale asi tak před týdnem to najednou přestalo. Neví, pls, někdo co s tím?

Systém: Ubuntu 8.04, zkusil jsem reinstall, naposled aktualizováno plně (obvykle používám aptitude safe-upgrade a ten některé balíčky neaktulizuje) dnes kolem poledne.
Zařízení: mám notebook Acer Extensa 5620Z, Intel Wifi-karta a byl mi doporučen nesvobodný ovladač iwl4965. Ten také doposud používám.

Síť:
 - připojení přes WiFi - nezabezpečená síť
 - pak se připojím přes VPN a to MS PPTP
Připojuji se přes nm-applet, na toto VPN mám nm-applet plugin.

Definice toho, že mě "nefunguje net": WiFi se připojí a VPN taky. Problém je ale v tom, že na internet se nedostanu (Firefox, Thunderbird, Pidgin). Velkou zvláštností ale je, že když do sekundy po připojení si nechám ve firefoxu zobrazit stránku, načte se, ale leckdy to ani nestihne načíst celé a už to nejede. Když sleduji aktivitu sítě (tady si nevzpomínám, jak se program jmenuje, ale slouží celkově ke sledování systémových prostředků), tak nějaká ta aktivita tady je. Funguje to tak, že chvíli nic, pak ale na sekundu stoupne down/up na cca 400/200 (omlouvám se, nevzpomínám si, jaké jednotky tento program používá) (obvyklá rychlost je okolo 50-100 KB/s, ale občas to vytáhne i ty 200KB/s). Bohužel, neznám program, jako je Widlácký Kerio Personal Firewall, který zobrazuje i který proces kolik stahuje/odesílá.
Ve Widlích funguje net naprosto bez problémů a jakékoli změny.

Mimochodem, zkusil jsem i vypnout ten firewall, co v Ubuntu je - žádný efekt.
« Poslední změna: 04 Února 2009, 15:27:19 od Laethnes »

Laethnes

• Host
Re: WiFi + PPTP VPN, které kdysi fungovalo
« Odpověď #1 kdy: 14 Prosince 2008, 20:09:12 »
Přechod na 8.10: nepomohlo.

Když nikdo neví, co s tím, nemohli byste mi, pls, aspoň poradit, kde mám hledat? Ve VPN a zvlášť MS VPN se absolutně nevyznám a netuším, kde začít... (Koneckonců rada kde hledat a jak je leckdy hodnotnější, než přímo s problémem ;). Mimochodem, rada typu "Google" je první, co dělám, než vás tu otravuju)

Laethnes

• Host
« Odpověď #2 kdy: 15 Prosince 2008, 10:39:38 »
Omlouvám se, ale teď jsem si uvědomil, že mám ještě jednu důležitou informaci: jejich (VPN) server se chová tak, že když se někdo přihlásí pod uživatelským jménem a heslem, jako někdo, kdo už připojen je, sice se VPN připojení uskuteční, ale nedostane se na net přesně podle výše uvedených symptomů (jenom si nejsem jist tou funkčností v prvním zlomku sekundy připojení). To by tedy ukazovalo na to, že se nějak profláklo moje heslo a jméno a někdo ho používá, ALE když se připojím do widlí, vždy to funguje. Není tedy třeba problém v tom, že nm-applet vytvoří to připojení 2x a když se snažím přes nějakou aplikaci dostat na net, použije se to druhé - tedy již internetově blokované - připojení? A pokud ano:
 - jak to možu ověřit?
 - jak to možu vyřešit?

Martin Kiklhorn

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Závislák
  • グーグル!ご存知ですか?
    • HEJ
« Odpověď #3 kdy: 16 Prosince 2008, 00:20:43 »
abych vyloučil podezření na nm tak bych asi zkusil připojení pomocí pptp-linux (v repozitářích), případně s grafickou (gambas) nadstavbou
http://linux.softpedia.com/get/System/Networking/gbPPTPclient-35354.shtml
Jsou ve vašem dotazu OPRAVDU VŠECHNY vám dostupné informace o problému?
Linux user since 2007-10-11, Registered #456007
Virtual
| Distribuce
~/slozka znamená /home/"vase jmeno"/slozka
6521 69DE 0F34 FCBC FB1D  DE76 360E 52B2 F71A B8E8

Laethnes

• Host
« Odpověď #4 kdy: 16 Prosince 2008, 10:51:25 »
abych vyloučil podezření na nm tak bych asi zkusil připojení pomocí pptp-linux (v repozitářích), případně s grafickou (gambas) nadstavbou
http://linux.softpedia.com/get/System/Networking/gbPPTPclient-35354.shtml

Tím "pptp-linux" předpokládám, že máš na mysli příkazovou řádku. Hm, i když se v ní snažím, pořád jsem na úrovni těžkého začátečníka, takže jsem to ani nezkoušel :3. Gambas se mě nepodařilo rozjet, resp. už jenom z texťáků v archívu jsem nepochopil, jak to mám nainstalovat (ty balíčky, co byly potřeba - gambas2-gtk + gambas2-runtime - jsem pochopitelně nainstaloval). Tak jsem zkusil spustit prostě jednotlivé *.class soubory. Ten poslední (zákon schválnosti :3) měl sice main(), ale hned po spuštění to spadlo a neměl jsem nervy to nějak zkoumat.
Tak jsem to vyřešil pomocí aplikace KVpnc. Sice nemám rád KDE a už vůbec ne KDE aplikace v Gnome, ale účel světí prostředky, abych tak řekl :3. Mno, takže výsledek: KVpnc má v rámci PPTP mnohem širší nastavení, než cokoli jiného, s čím jsem se doposud setkal, nicméně nějak se mě to podařilo nastavit. PPTP VPN spojení se uskutečnilo, ale problém nezmizel.
Mimochodem, k WiFi jsem pořád připojen skrz nm-applet...

Laethnes

• Host
« Odpověď #5 kdy: 04 Února 2009, 15:27:00 »
Tak nic no, už to neřešte pls. Psal jsem taktéž poskytovateli a bylo mě řečeno, že proběhly nějaké menší konfigurace, ale nic víc. Nicméně jsem si udělal známkovaný seznam vlastností Windows a GNU/Linux (Ubuntu), které od PC potřebuju a při srovnání průměrné známky Linux prohrál o celou 1, takže format a install Win.
Nicméně moc díky za všechnu snahu a pomoc.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.