Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Klávesnice+rozdělení disku a další problémy začátečníka  (Přečteno 1642 krát)

dani.12

• Návštěvník
Měl bych dvě věci k řešení (pro začátek  :P), respektive jich mám jakožto ubuntový "zajíc" tisíc, ale teď  mě trápí tyto dva problémy(verze 8.04). Kompletně jsem zformátoval disk a rád vych vytvořil tři oblasti. První dvě jsou standardní - systémový disk s nastavením: primární, ext 3, a napojení na \, odkládací prostor a pak bych tam chtěl zbytek místa na disku přiřadit třetí oblasti, kterou bych používal na všechny možný blbiny - foto, filmy, mp3 atd., ale nevím jaké nastavení vybrat(jestli primární nebo logická, jaký systém souborů a hlavně kam to připojit). Ve Winkách jsem byl zvyklý mít to v Partition Magicu rozdělený na C:,D:, čehož bych rád dosáhl i v Ubuntu.

Druhá věc souvisí s mými problémy s notebookovskou klávesnicí(Dell Inspiron 9400/E1705). Jednak nedokážu docílit, aby systém rozpoznal přesné rozložení kláves, hlavně Fn kombinace a specifická tlačítka pro daný model. Tak jsem si řekl, že to pořeším v klávesových zkratkách, u kterých nemám ani ponětí na jakém základě vznikají, protože to celkem odpovídá, ale není to stoprocentní. No každopádně jsem se v tom začal šťourat a rozhasil jsem to.  :-[ Tak jsem si řekl, super, vrátím to do původního stavu, ale tlačítko default settings, či cokoliv podobného jsem nenašel......a tak jsem si vynadal, že se do toho šťourám, když o tom nemám ani šajnu a vrhnul se na přeinstalování. Bohužel, jak se znám, tak se v tom ještě šťourat budu a rád bych proto věděl, jestli je nějaký příkaz, jak to vrátit do původního stavu.

No a abych se neopomněl zmínit o mých dalších bolehlavech. Wifi i bluetooth fungují, ale jejich signalizace zelenou(wifi) resp. modrou(bt) ledkou nejede. Ledka pro scroll lock nejede(kombinace Fn+Num lock), kde netuším, jestli vůbec funguje tato funkce. Pak by mě zajímalo, jestli se dá třeba použít Winkový driver na tu wifi a bluetooth? Zda systém sám zjistí, že v tom verku je místo obyčejný zvukovky SB Audigy nebo jestli to tam musím taky doinstalovat? No prostě takový blbiny člověka odkojenýho na Windowsech.  :-\

Děkuju za každou radu a zaplaťpánbůh, že to fórum existuje.  :D

klasyc

• Aktivní člen
  • *
Re: Klávesnice+rozdělení disku a další problémy začátečníka
« Odpověď #1 kdy: 12 Února 2009, 10:07:35 »
Ve Winkách jsem byl zvyklý mít to v Partition Magicu rozdělený na C:,D:, čehož bych rád dosáhl i v Ubuntu.
První dva oddíly byly dobře - tj. extr3 jako /, swap a na data použij zase ext3 připojenou jako /home
Jak sis asi všiml, tak se v Linuxu písmena disků nepoužívají, takže na první pohled uvedené rozdělení disku nebude vypadat nějak výhodně. Projeví se to ve dvou věcech: v adresáři /home bude tolik volného místa, kolik jsi dal na datavý oddíl a pokud by čirou náhodou systém dostal do stavu hodného reinstalace, tak nemusíš prakticky vůbec zálohovat data. Při reinstalaci bys datový disk dal připojit znovu jako /home a po reinstalu by si měl vlastně data i osobní nastavení zpátky (pokud bys nedostal nějaký konstruktivní nápad, jako je třeba formát datového disku :))

S klávesovými zkratkami to bude horší. "normální" zkratky se nastavují v Systém - nastavení - Klávesové zkratky, ale tím nenastavíš kombinace s Fn - aspoň si to myslím. Tyto klávesové zkratky totiž nejsou ze strany výrobců implementovány jednotně, a tak většinou úzce souvisí s daným modelem notebooku. Nejjednodušší cesta je napsat do Google jméno notebooku a slovo linux, případně ubuntu, wiki apod. Ve Tvém případě to vypadá docela slibně: http://www.google.cz/search?hl=cs&client=firefox-a&rls=com.ubuntu%3Acs-CZ%3Aunofficial&hs=SvC&q=Dell+Inspiron+9400+linux&btnG=Hledat&lr= ,takže bych zkusil najít nějaký návod přímo pro Tvůj DELL.

S vrácením původních nastavení klávesových zkratek bude problém, takové tlačítko tam fakt není. Můžu navrhnout akorát zálohu všech osobních nastavení. To uděláš tak, že si někam zkopíruješ skryté adresáře z /home/tvojejméno/. Pokud se něco pokazí, tak tou zálohou přepíšeš ty nové a nastavení se vrátí zpátky. Tímto způsobem lze uložit nastavení všech věcí a programů, kde nemusíš zadávat svoje heslo. Je to jako kdybys zálohoval adresář Documents and Settings na Windows, jen je v tom menší bordel. Adresáře můžeš obnovit i jednotlivě, názvy jsou celkem rozumné, tak se nechá vybrat. Více o skrytých souborech a adresářích tady http://wiki.ubuntu.cz/Skryt%C3%A9%20soubory Další možností vrácení nastavení by bylo pouhé smazání těchto adresářů nebo vytvoření nového uživatele. Tím získáš výchozí hodnoty.

K wifi a bluetooth: asi to bude znít hloupě, ale buď rád, že Ti vůbec fungují :D Je tady spousta lidí, co má nekompatibilní hardware a dali by půl království za to, kdyby jim to chodilo aspoň jako Tobě. Jinak pokud chceš ty kontrolky řešit, tak musíme znát typy Tvých kartiček na wifi a bluetooth. Zkus otevřít terminál a poslat nám výpis příkazů lspci a lsusb. To vypíše seznam zařízení na PCI a USB - tedy i wifi a bluetooth. Když se napíšou jejich chipsety do Google, tak se nechá najít nějaké řešení.

Obecně ovladače z Windows použít nejde. Systémy nejsou v tomto ohledu kompatibilní. Výjimku tvoří jen některé ovladače na wifi, ale ty bych neřešil - téměř vždycky je lepší mít linuxový, než windowsí. Linux má většinu ovladačů přímo v jádře, takže připojený hardware většinou buď chodí, nebo ne. To platí i o Tvé zvukovce. Pokud hraje, tak bych do ní nešťoural, myslím, že používá správný ovladač. Ovladače se v Linuxu zkrátka neinstalují. Pokud máš kompatibilní hardware, tak se TI to bude hrozně líbit, pokud půlka věcí nebude chodit, tak se asi staneš pravidelným návštěvníkem tohoto fóra.

dani.12

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 12 Února 2009, 10:22:45 »
+1 Velice děkuji. S tím diskem jsem si to myslel, že to mám šoupnout pod /home, přišlo mi to jako jediná logická varianta, ale raději jsem si to chtěl ověřit a hlavně jsem neznal ty výhody a důsledky tohoto kroku. Jen bych ještě chtěl vědět, jestli mám zadat, že to bude primární nebo logická oblast?

Nastavení si tedy určitě zazálohuji, ať mám jistotu. Jinak mi vlastně většina věcí funguje a v podstatě mě nic neobtěžuje, kdybych nebyl zrovna člověk, který funguje, IT terminologií řečeno, buď jako 0 nebo 1 a nic mezi. Prostě chci, aby vše i sebemenší blbosti byly na 100%, jinak mě to prostě užírá a nedá mi to spát, dokud to neopravím nebo úplně nezmrším(což bývá častější výsledek).

Výpisy příkazů samozřejmě pošlu, ale až přijdu večer z práce. Jen doufám, že si potom na mě v té hromadě žádostí o pomoc na fóru, které sem denně chodí ještě někdo vzpomene.  :D

Prozatím děkuji, jsem zase o něco moudřejší a spokojenější uživatel.

dani.12

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 12 Února 2009, 18:07:58 »
Tady jsou ty výpisy z příkazů:

daniik@Inspiron:~$ lspci
00:00.0 Host bridge: Intel Corporation Mobile 945GM/PM/GMS, 943/940GML and 945GT Express Memory Controller Hub (rev 03)
00:01.0 PCI bridge: Intel Corporation Mobile 945GM/PM/GMS, 943/940GML and 945GT Express PCI Express Root Port (rev 03)
00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) High Definition Audio Controller (rev 01)
00:1c.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) PCI Express Port 1 (rev 01)
00:1c.1 PCI bridge: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) PCI Express Port 2 (rev 01)
00:1c.3 PCI bridge: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) PCI Express Port 4 (rev 01)
00:1d.0 USB Controller: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) USB UHCI Controller #1 (rev 01)
00:1d.1 USB Controller: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) USB UHCI Controller #2 (rev 01)
00:1d.2 USB Controller: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) USB UHCI Controller #3 (rev 01)
00:1d.3 USB Controller: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) USB UHCI Controller #4 (rev 01)
00:1d.7 USB Controller: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) USB2 EHCI Controller (rev 01)
00:1e.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801 Mobile PCI Bridge (rev e1)
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation 82801GBM (ICH7-M) LPC Interface Bridge (rev 01)
00:1f.2 IDE interface: Intel Corporation 82801GBM/GHM (ICH7 Family) SATA IDE Controller (rev 01)
00:1f.3 SMBus: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) SMBus Controller (rev 01)
01:00.0 VGA compatible controller: ATI Technologies Inc Radeon Mobility X1400
03:00.0 Ethernet controller: Broadcom Corporation BCM4401-B0 100Base-TX (rev 02)
03:01.0 FireWire (IEEE 1394): Ricoh Co Ltd R5C832 IEEE 1394 Controller
03:01.1 SD Host controller: Ricoh Co Ltd R5C822 SD/SDIO/MMC/MS/MSPro Host Adapter (rev 19)
03:01.2 System peripheral: Ricoh Co Ltd R5C843 MMC Host Controller (rev 0a)
03:01.3 System peripheral: Ricoh Co Ltd R5C592 Memory Stick Bus Host Adapter (rev 05)
03:01.4 System peripheral: Ricoh Co Ltd xD-Picture Card Controller (rev ff)
0c:00.0 Network controller: Intel Corporation PRO/Wireless 3945ABG Network Connection (rev 02)

daniik@Inspiron:~$ lsusb
Bus 005 Device 004: ID 413c:8103 Dell Computer Corp. Wireless 350 Bluetooth
Bus 005 Device 002: ID 413c:a005 Dell Computer Corp.
Bus 005 Device 001: ID 0000:0000 
Bus 004 Device 001: ID 0000:0000 
Bus 003 Device 001: ID 0000:0000 
Bus 002 Device 002: ID 046d:c51a Logitech, Inc.
Bus 002 Device 001: ID 0000:0000 
Bus 001 Device 001: ID 0000:0000

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.