Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: SONY VAIO  (Přečteno 1742 krát)

stil123

• Návštěvník
SONY VAIO
« kdy: 22 Února 2009, 17:25:24 »
Dobrý den,

chtěl bych někoho požádat o radu, jelikož obecně v PC a Ubuntu nejsem úplně zběhlý. Zkouším na svém laptopu SONY VAIO VGN-FE39VP rozběhat Ubuntu. Většina věcí funguje velmi dobře, ale je pár věcí, které se mi nedaří zprovoznit.

Jde například o Memory Stick Duo Pro, kam dávám svojí kartu, abych nemusel nahrávat fotografie z foťáku přes USB. Ve windows stačilo, když jsem kartu zastrčil dovnitř a rovnou přes explorera jsem mohl s fotkami manipulovat. Šlo by to zprovoznit i pod Ubuntu?

Druhá věc se týká tiskárny. Mám Canon pixma MP140 a vlastně ihned po nainstalování Ubuntu mi bez problému začal fungovat skener, ale tiskárna nikoliv. V návodech jsem našel, že je třeba stáhnout driver. Učinil jsem tak a stáhnul si ho z evropské stránky canonu, jak hovořil návod, ale nešlo mi ho nainstalovat. Dále jsem našel návod i na ubuntu.com, kde radí si stáhnout driver z asijské stránky canonu ve formátu rpm a ten si poté přeměnit přes alien. I toto jsem zkoušel, ale nepodařilo se mi ten soubor přeměnit. Oba dva drivery byly přímo určeny pro mou tiskárnu a linux (debian), ale s žádným jsem neměl úspěch. Mohl by jste mi někdo poradit, případně vysvětlit, jak bych mohl tiskárnu zprovoznit?

Zatím poslední věc na kterou bych se chtěl zeptat je, zda-li pokud si pořídím externí harddisk od např. Western digital, jestli bude bez problémů pracovat i pod Ubuntu. Abych nedával zbytečně peníze za něco, co nebude fungovat.

Předem se omlouvám, jestli některé mé dotazy jsou přihlouplé a také předem děkuji za případnou odpověď či radu.

S pozdravem

MV

xromano

• Aktivní člen
  • *
Re: SONY VAIO
« Odpověď #1 kdy: 22 Února 2009, 18:32:05 »
Ctecka karet pripojena pres USB mi v Ubuntu normalne funguje, takze by snad mela jet i ta Tvoje. Externi disky pouzivam dva, jeden pres eSATA, druhy pres USB, oba jsou to WD 500 GB zformatovane na NTFS a funguji taky v pohode. S tou tiskarnou bohuzel nevim. Zkousel jsi ji instalovat primo pres Volby-Sprava-Tisk?

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.