Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Funkce Ubuntu, o kterých málokdo ví  (Přečteno 2039 krát)

compaq

• Závislák
  • Díky všem za rady a tipy.
Funkce Ubuntu, o kterých málokdo ví
« kdy: 04 Března 2009, 08:44:38 »
Víte někdo například

jak spustit aplikaci na určitou pracovní plochu (firefox na plochu 2, thunderbird minimalizovaně na plochu 3)?
jak sezení s běžícími aplikacemi, aby se zachovalo rozložení na pracovních plochách?
jak spustit při stratu aplikaci s heslem (hamachi), aby nepožadovala zadání hesla?
jak přidat na rozlučovací okno nabídku "vypnou s uložením sezení"?
jak přepínat plochy pomocí horkých kláves, když mám ve fullscreenu puštěného klienta vzdálené plochy s WXP (bez efektů vzhledu)?
jak zajistit, aby se při změně rozlišení plochy některé ikony "neschovaly za okraj", ale přeskupily?
jak uložit soubory na jiný počítač na síti tak, aby měly oprávnění všechno všem?
jak vyhledat ve složce všechny soubory, které nemají koncovku mp3 apod.?
jak zkopírovat strom složek jinam tak, aby se přesouvaly pouze soubory s koncovkou mp3?

napište to. Díky.
Pokud vám vaše holka či manželka funguje jak má, neměňte jí za mladší, zaděláte si na problém. Stejně to dělejte i s Ubuntu.

Milhouse

• Moderátor
  • Závislák
Re: Funkce Ubuntu, o kterých málokdo ví
« Odpověď #1 kdy: 04 Března 2009, 08:59:47 »
Hamachi, viz návod na wiki.

N. Á. V. O. D. Y.
 "...naše práce není vidět, ale je důležitá!"

compaq

• Závislák
« Odpověď #2 kdy: 04 Března 2009, 09:14:41 »
Hamachi, viz návod na wiki.

Díky, nějak mi to dnes nemyslí. Je to tam.
Pokud vám vaše holka či manželka funguje jak má, neměňte jí za mladší, zaděláte si na problém. Stejně to dělejte i s Ubuntu.

mosqa

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #3 kdy: 04 Března 2009, 10:54:40 »
Citace
jak přepínat plochy pomocí horkých kláves, když mám ve fullscreenu puštěného klienta vzdálené plochy s WXP (bez efektů vzhledu)?
mne aj pri fullscreen aplikaciach funguju global hotkeys [predvolby/klavesove skratky] - plocha vpravo - ctrl+alt+sipka vpravo, obdobne pre plochu vlavo, moznost nastavenia skratky na konkretnu plochu..
AMD Athlon X2 4850e; GIGABYTE MA78GM-DS2H; IGP ATI HD3200; 2GB (KIT 2x1GB) DDR2 KINGSTON BOX; WD 6400AAKS; SAMSUNG SpinPoint F1 HD322HJ; SAMSUNG SH-S223F SATA; squeezy

compaq

• Závislák
« Odpověď #4 kdy: 04 Března 2009, 11:00:05 »
mne aj pri fullscreen aplikaciach funguju global hotkeys [predvolby/klavesove skratky] - plocha vpravo - ctrl+alt+sipka vpravo, obdobne pre plochu vlavo, moznost nastavenia skratky na konkretnu plochu..

U mě se ukáže okénko se 4 plochami, tam si to můžu přecvakat, ale stejně zůstanu na ploše s klientem vzdálené plochy s WXP. :-)

Yontalcar

• Stálý člen
  • **
  • Semper fidelis
« Odpověď #5 kdy: 04 Března 2009, 20:02:29 »
jak vyhledat ve složce všechny soubory, které nemají koncovku mp3 apod.?
Kód: [Vybrat]
find * -type f |grep -v '.mp3$'
find * -type f |grep -v '.mp3$\|.tmp$' ##pro více koncovek - vypíše vše kromě .tmp a .mp3

jak zkopírovat strom složek jinam tak, aby se přesouvaly pouze soubory s koncovkou mp3?
Spuštěno v původním adresáři:
Kód: [Vybrat]
find * -type d |while read line;do mkdir "../new/${line}";done ## Vytvoří adresáře
find * -type f |grep '.mp3$'|while read line;do cp "${line}" "../new/${line}";done ## Zkopíruje soubory

edit: Přidáním -i k příkazu grep bude ignorována velikost písmen
« Poslední změna: 05 Března 2009, 15:20:23 od Yontalcar »
NB: ASUS X53U - AMD Brazos E450; Debian GNU/Linux Sid amd64 (KDE 4.14)
Jen dvě věci jsou nekonečné - vesmír a lidská hloupost. Tím prvním si ovšem nejsem tak jist. - Albert Einstein

xsigik

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 04 Března 2009, 22:35:39 »
jak spustit aplikaci na určitou pracovní plochu (firefox na plochu 2, thunderbird minimalizovaně na plochu 3)?

Zkus DevilsPie http://live.gnome.org/DevilsPie

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.