Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: GRUB - přidání druhého bootovacího HDD + program na customizaci výběrů ze sys.  (Přečteno 1309 krát)

ExiMoR

• Návštěvník
  • Sem se mi dívej! o.O
    • eXiWeb
Dobrý den!
Potřeboval bych poradit s tímto:
Mám 2 hdd - svůj a od otce.. Oba dva jsou vyjímatelné z pc, tudíž přenosné.
Bootovaní jsem řešil následovně: Otec chce na pc : Vytáhnu svůj HDD a jeho nabootuje..
Pokud chci já a dělat s jeho daty, tak je tam nechám oba - v BIOSu mám nastavené jako první bootovaní s mého..
A teď přijde (ne kouzelník) ale otázka:
Šlo by udělat, aby se v GRUBu - tj. hned po zapnutí pc ve výběrů z jader linuxu a mého dualbootu - Visty zobrazila taky možnost nabootovat s otcova PC?
Např že by to vypadalo takto:
Ubuntu xxxxxxxxxxx
Ubuntu (Recovery mode)
Windows Vista/Longhorn
Windows XP - 2.HDD
???
Další otázečka: Když otcův HDD vyjmu a zapnu PC bude pořád v GRUBU možnost boot. z otcova hdd?
Necrashne GRUB, když uvidí, že tam je možnost bootovat z něčeho co 'neexistuje'?

Poslední otázka:
Je tu něaký GUI GRUB manager, kde bych si mohl "odŠkrtnout" systémy, které v GRUBU nechci vidět, nebo je přejmenovávat, měnit pořadí, Čas.... ?

Předem díky za odpovědi!
Jabber mám udán jako Yahoo! Instant Messenger...

Milhouse

• Moderátor
  • Závislák
Jednoduché řešení bude zastrčit oba dva HDD, nastavit bootování z toho vašeho a jako 2. z otcova a obnovit Grub, který najde všechny OS.

- Pokud nebude otcův HDD v PC, tak při výběru Win nahlásí chybu, ale nespadne. Lin půjde normálně.
- Při chybějícím vašem disku se spustí NTLDR z Windows. Nepůjde ale vybrat Linux, neb ho nebude znát.

KDE4 má již integrován přímo editor Grubu, Gnome taky bude něco mít, ale věe jde i editací souboru "/boot/grub/menu.lst".

N. Á. V. O. D. Y.
 "...naše práce není vidět, ale je důležitá!"

ExiMoR

• Návštěvník
  • Sem se mi dívej! o.O
    • eXiWeb
Dík..
Ten hdd si až budu mít náladu pokusím přidat přes gedit...
BTW: Takhle jsem si pomocí "Správce spouštění" (hledejte prostě GRUB) vycustomizoval a okrášlil proces bootovaní :
http://eximor.mysteria.cz/Files/Private/Images/LINUX/boot/IMG_0012.JPG
http://eximor.mysteria.cz/Files/Private/Images/LINUX/boot/IMG_0013.JPG

Akorád jsem v GRUBU smazal starší kernely a přejmenoval jména systémů...

BTW: Neví někdo co konkrétně dělá ten memtest? Já ale rozhodně vím, že mi vyšlo, že s RAMkou nemám žádné problémy :D

EDIT: Obrázky prosím nedávej přes celou obrazovku
« Poslední změna: 05 Března 2009, 18:19:41 od Premet »
Jabber mám udán jako Yahoo! Instant Messenger...

Milhouse

• Moderátor
  • Závislák
Ty kernely, co jste si smazal, jste měl odinstalovt. Balíky "linux-image-2.6.xxx". Pozor, jeden musí zůstat, jinak už nenabootujete. ;)

Memtest je na testování RAM, ale zatíží celý systém, takže ho lze použít na testování HW. O tom se dočtete více jistě jinde...

Ty fotky jsou obrovské! Zmenšete je, vložte jako přílohu, nebo smažte.

N. Á. V. O. D. Y.
 "...naše práce není vidět, ale je důležitá!"

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.