Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Xorg bere až 90% CPU  (Přečteno 1449 krát)

Vasucek

• Návštěvník
Xorg bere až 90% CPU
« kdy: 23 Dubna 2009, 12:46:17 »
Zkusím to ještě jednou. Nevím si pořád rady s xorg, který bere podle potřeby 25 - 75% CPU někdy i 90%, ale je to nestálé. O něco se to zlepší po vypnutí efektů vzhledu, ale dělá to pořád. Při pohybu oknem, myškou, zapnutí čehokoliv. Je to fakt, ale hodně nestabilní. Chvíli procesor běží na pár procent a pak bez jakékoliv aktivity skáče až k 70%. Origo driver se stránek ati se mi nepodařilo nainstalovat. Proprietární nabídnutý však svítí zeleně a imho by měl fungovat. Chyba, ale někde určitě bude protože třeba filmy se sekají..ale to je jasné, když se seká i firefox a semtam i myš.

Pc by to měl podle me zvládat. Je to Athlon 1.4 s 512MB a grafikou Radeon 9550. Už mě to nebaví, sedím nad tím čtvrtý den. Googluju, zkouším, instaluju a všechno je k ničemu.

premet

• Host
Re: Xorg bere až 90% CPU
« Odpověď #1 kdy: 23 Dubna 2009, 12:47:47 »
Tak zkus jiný ovladač, podle mě je to chybou ovladače.

kalten

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 24 Dubna 2009, 17:16:52 »
Mám úplně stejný problém. Týkal se ubuntu 9 beta i release verze. Mám T42 s Radeon 9550.

kalten

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 24 Dubna 2009, 18:39:49 »
Vypadá to, že  mám něco podobající se řešení. Do /etc/X11/xorg.conf je potřeba přidat následující řádek:
Option "MigrationHeuristic" "greedy"

např. pomocí sudo nano /etc/X11/xorg.conf

Po přidání toho řádku a odlášení a přihlášení se mi systém dramaticky zrychlil. Když nehýbu myší žere xorg.conf  jen  cca 1% cpu oproti 10+% původně.

zdroj:
http://www.linuxinsight.com/your-ati-radeon-very-slow-on-xorg-x-server-1.3.html

Ostatní volby jsem do xorg.conf nezkoušel přidávat. Můj xorg.conf tedy vypadá následovně

Section "Device"
        Identifier      "Configured Video Device"
        Option          "MigrationHeuristic" "greedy"
EndSection

Section "Monitor"
        Identifier      "Configured Monitor"
EndSection

Section "Screen"
        Identifier      "Default Screen"
        Monitor         "Configured Monitor"
        Device          "Configured Video Device"
EndSection

Vasucek

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 10 Května 2009, 22:35:47 »
Ve verzi 8.04 jsem problém nevyřešil tak jsem si počkal na 9.04 a doufal, že to pošlape. Přijde mi, že se to trochu zlepšilo nicméně ani po úpravě xorg.conf podle návodu v odkazu to nejede tak jak bych si představoval.

V klidovém stavu ukazuje v "top" Xorg max 2% CPU. Zjistil jsem, že když zapnu třeba Synaptic a nad tím si nechám terminál s topem tak pozoruju veškeré operace pod zmíněné dva procenta (včetně xorg), pokud všal začnu třeba jen kroutit myší jakoby po Synapticu (nikam neklikám) Xorg vyleze na 50% a s ním současně spuštěná aplikace na které tou myší kroužím taky na cca těch 50%. Zajímavé je, že když kroužím myší po ploše, xorg se nedostane nad 10%. Když však jde o nějakou aplikaci (je jedno jakou) jde to rapidně nahoru.

Co s tím? Někdo nějaký nápad?

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.