Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Po instalaci z USB bootuje z USB - [vyřešeno]  (Přečteno 1478 krát)

Jarabak

• Návštěvník
Po instalaci z USB bootuje z USB - [vyřešeno]
« kdy: 19 Března 2009, 18:03:07 »
Dobrý den,
mám prosbu. Instaluji si serverovou verzi Ubuntu 8.10 z USB. Obsah flashdisku jsem si vytvořil pomocí utility Unetbootin. Nastartování i instalace z USB proběhla bez (mě zjevných) komplikací. Po dokončení instalace, vyjmutí USB disku a restaru nenajde boot sektor na pevném disku. Zjistil jsem, že po vložení instalačního USB disku a restartu nabootuje z něho a normálně se spustí systém (nyní již z pevného disku, vyzkoušeno). Čili z USB jen bootuje. Myslím si, že k tomu mohlo dojít tím, že při instalaci ve chvíli rozdělování pevného disku se mi USB flash disk vypisuje před pevnými disky - má označení sda, pevné disky pak sdb a sdc. Instaloval jsem systém na sdb. Po vyjmutí flashdisku zřejmě dojde k přejmenování a pevné disky jsou nyní sda a sdb, tedy dle mého laického názoru. Instalaci jsem prováděl ze sítě (po nastartování z usb).

Má otázka zní, zda mohu během instalace něco udělat lépe, aby k tomuto nedošlo a nebo zda mohu nějak přenést bootovací informace z flashdisku na pevný disk.

Jen pro úplnost, počítač je stolní AMD Athlon, 512MB, 2x IDE disk 40 a 120GB, připojení k síti.

Děkuji předem za nějaký nápad.
Martin
« Poslední změna: 19 Března 2009, 19:52:16 od kiklhorn »

Jarabak

• Návštěvník
Re: Po instalaci z USB bootuje z USB
« Odpověď #1 kdy: 19 Března 2009, 19:26:36 »
VYŘEŠENO

Vyřešil jsem to tak, že v kroku instalace, kdy má dojít k rozdělení disku (a kdy se lze dostat k výběru disků a dalším operacím s nimi) jsem instalaci částečně přerušil stiskem ESC (možná opakovaně, nevím), čímž se ukáže menu s jednotlivými kroky instalace. vytáhl jsem USB disk a vrátil se v instalaci o krok zpět - k detekci disků. Dále pak již instalace probíhala normálně a po restartu vše naběhlo. Třeba to někomu pomůže  :)

Martin Kiklhorn

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Závislák
  • グーグル!ご存知ですか?
    • HEJ
« Odpověď #2 kdy: 19 Března 2009, 19:51:04 »
nestačila by za stávajícího stavu když je flash připojena jako sda jen kopie MBR a odpojení flash?
Zkusil bych tohle:

Kód: [Vybrat]
dd if=/dev/sdb of=/zaloha-co-kdyby bs=512 count=1
dd if=/dev/hda of=/dev/hdb bs=512 count=1

když se nepovede tak to můžete dát zpět a hledat jiné řešení (řešení=návod na obnovu Grubu?)
dd if=/zaloha-co-kdyby of=/dev/sdb bs=512 count=1

edit://koukám že jste si poradil jinak.
Jsou ve vašem dotazu OPRAVDU VŠECHNY vám dostupné informace o problému?
Linux user since 2007-10-11, Registered #456007
Virtual
| Distribuce
~/slozka znamená /home/"vase jmeno"/slozka
6521 69DE 0F34 FCBC FB1D  DE76 360E 52B2 F71A B8E8

Jarabak

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 19 Března 2009, 22:31:04 »
nestačila by za stávajícího stavu když je flash připojena jako sda jen kopie MBR a odpojení flash?
Zkusil bych tohle:

dd if=/dev/sdb of=/zaloha-co-kdyby bs=512 count=1
dd if=/dev/hda of=/dev/hdb bs=512 count=1

když se nepovede tak to můžete dát zpět a hledat jiné řešení (řešení=návod na obnovu Grubu?)
dd if=/zaloha-co-kdyby of=/dev/sdb bs=512 count=1

edit://koukám že jste si poradil jinak.

Poradil, ale děkuji za reakci, o něčem takovém jsem přemýšlel, ale jako začátečník s Linuxem to potřebuji vidět napsáno konkrétně, takže k něčemu mi to rozhodně bude. Díky

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.