Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Rady pro zacatecnika [vyřešeno]  (Přečteno 2501 krát)

JerryBestie

• Návštěvník
Rady pro zacatecnika [vyřešeno]
« kdy: 01 Dubna 2009, 22:37:15 »
Dobry vecer vsem,
jsem tady novy a mam nekolik otazek. Podotykam, ze Ubuntu pouzivam asi 4 den. Tak me hned nenadavajte:)
S uspechem jsem rozbehnul Ubuntu v posledni verzi a jsem nadsenej jak to pekne beha, nicmene:
1. Chci si koupit netbook Acer Aspire One A150 a ted jsem se na strankach Ubuntu docetl, ze existuje verze Xubuntu, která je min narocna HW pozadavky, co myslite, je tato distrubuce vhodnejsi pro tento netbook? Jak je to s ovladaci? Zejmena wifi, tam jsem mel u klasickeho Ubuntu problemy.
2. Asi jako kazdej windowsak, jsem nemocnej kdyz slysim slovo vir. Ted jsem nasel Avast pro linux, ma cenu ho instalovat?  Zatim co jsem cetl, ze Linux timhle obecne netrpi.:)
To by bylo asi vsechno, co me ted napada. Ale urcite se na vas obratim jeste v mnoha pripadech.

Diky predem za odpovedi.
Jarda
« Poslední změna: 02 Dubna 2009, 18:36:30 od kiklhorn »

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
Re: Rady pro zacatecnika
« Odpověď #1 kdy: 01 Dubna 2009, 22:40:17 »
ad 1: S ovladači je to prakticky nastejno -- Xubuntu se od Ubuntu liší hlavně pracovním (grafickým) prostředím a výchozími aplikacemi.

ad 2: http://wiki.ubuntu.cz/Antivirus

PS: Jinak AAO mám taky a s ovladači je to docela v pohodě (v 9.04 už dokonce bliká indikátor wifiny sám od sebe).

3m9d

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #2 kdy: 01 Dubna 2009, 22:44:39 »
ad 2: Přímo na stránkách avastu se píše
Citace
avast! Linux Home Edition představuje antivirové řešení pro stále populárnější prostředí operačního systému Linux. Ve verzi Home pro domácí uživatele je program určen především pro kontrolu systému a zjišťování přítomnosti virů na diskových oddílech používaných systémem Windows. Verze Linux Home Edition je k dispozici zdarma pro domácí, nekomerční používání.
http://www.avast.com/cze/avast-for-linux-workstation.html

ad 1: myslím, že netbook zvládne i náročnost Ubuntu celkem bez problémů
* Ve Windows jde všechno - do někdy, v Linuxu jde všechno od někdy. * Omlouvám se jestli vám proti vaší vůli vykám... Jsem tak zvyklý. * Kdo nemůže žít bez opravování překlepů, ať to dělá na wiki! :)

JerryBestie

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 01 Dubna 2009, 23:00:29 »
Diky za velmi rychle odpovedi. Jeste bych mel dotaz ke sprave vzdalene plochy. Funguje to vzajemne mezi Xubuntu a Ubuntu? Predpokladam, ze asi ano, ale radeji se zeptam.
Dale bych mel dotaz, ktery se tyka tvorby webovych stranek. Pro editaci ve woknech pouzivam phpeditor nebo psppad, co byste mi doporucili v tomto pripade? Uz jsem koukal, ze jsou nejake moznosti, ale dam na doporuceni. :)
Dale bych se chtel zeptat na spusteni webu na localhostu, dosud jsem uzival Wamp. Tady si myslim, ze je to obsazeno uz v systemu, ale nevim jak to rozbehnout, nebo musim pouzit serverovou verzi?

romciiik

• Stálý člen
  • **
    • romiix.org
« Odpověď #4 kdy: 01 Dubna 2009, 23:08:58 »
pre server na localhoste pouzivam lampp - http://www.apachefriends.org/en/xampp-linux.html bezproblemove!
pre editaciu napriklad geany (ale kazdemu vyhovuje nieco ine)

Sakal77

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 01 Dubna 2009, 23:24:20 »
ad 1. Můžeš začít s Ubuntu, potom nainstalovat Xubuntu (sudo apt-get install xubuntu-desktop) bez reinstalace
ad 2. ...zatím leda na kontrolu jiných (většinou asi NTFS, FAT) hdd

david

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #6 kdy: 02 Dubna 2009, 00:00:08 »
Koupil jsem A110 a dal jsem tam:
www.linux4one.it

Je to postavené na ubuntu, ale gdm je lxde. Musím říci, že jsem s tím velmi spokojený, ovladače šlapou jak hodinky a ntb je velmi rychlý. Před tím jsem tam měl ubuntu (sam. gnome) a nebylo to ono.

D

Pozn. Maj tam dvě verze,jedna je hard, to je klasické gnome a druhá light, a to je lxde.
« Poslední změna: 02 Dubna 2009, 00:04:00 od david »

Sakal77

• Návštěvník
« Odpověď #7 kdy: 02 Dubna 2009, 00:03:09 »
...nebo zkus PuppyLinux  ;)

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
« Odpověď #8 kdy: 02 Dubna 2009, 08:05:01 »
Diky za velmi rychle odpovedi. Jeste bych mel dotaz ke sprave vzdalene plochy. Funguje to vzajemne mezi Xubuntu a Ubuntu? Predpokladam, ze asi ano, ale radeji se zeptam.

Ano, tedy nezkoušel jsem to, ale nevidím jediný důvod, proč by nemělo.

Dale bych mel dotaz, ktery se tyka tvorby webovych stranek. Pro editaci ve woknech pouzivam phpeditor nebo psppad, co byste mi doporucili v tomto pripade? Uz jsem koukal, ze jsou nejake moznosti, ale dam na doporuceni. :)

Toho je. Něco najdete tady -- http://wiki.ubuntu.cz/Programov%C3%A1n%C3%AD -- spustu dalších rad na fóru.

Dale bych se chtel zeptat na spusteni webu na localhostu, dosud jsem uzival Wamp. Tady si myslim, ze je to obsazeno uz v systemu, ale nevim jak to rozbehnout, nebo musim pouzit serverovou verzi?

http://wiki.ubuntu.cz/Apache s MySQL a PHP

JerryBestie

• Návštěvník
« Odpověď #9 kdy: 02 Dubna 2009, 11:21:10 »
Diky vsem. Uz to tady bastlim dohromady. A kupodivu to vsechno funguje hned napoprve.  :D

romciiik

• Stálý člen
  • **
    • romiix.org
« Odpověď #10 kdy: 02 Dubna 2009, 13:41:13 »
ved to je jasne - to je linux ;)

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.