Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Změna zavaděče OS  (Přečteno 5545 krát)

Barta

• Návštěvník
Změna zavaděče OS
« kdy: 18 Dubna 2009, 14:08:08 »
Naistaloval jsem si XUBUNTU vedle WINDOWS XP. Při spuštění počítače nebo restartu se tedy objeví textové okno s možností volby operačního systému. Lze toto okno nějak editovat? Potřebuji změnit pořadí operačních systémů, případně prodložit dobu čekání z nynějších 10 s na delší interval.

Tadeáš Pařík

• Předseda občanského sdružení Ubuntu ČR a člen placené komunitní podpory
    • Ubuntu.cz
Re: Změna zavaděče OS
« Odpověď #1 kdy: 18 Dubna 2009, 14:10:46 »
Lze to nastavit přímo ve WIN - Tento počítač - nastavení - upřesnit - spuštění a zotavení systému (tak nějak to myslím je, nejsem ve win)
Do života je třeba mít připravený rozum, nebo provaz.

Ubuntu 14.04 64 bit / Windows 10 Pro - Intel DH87MC, Intel Core i7-4771, 8GB Ram, Kingston HyperX 3K SSD 120GB, Intel HD 4600 a ASUS GTX660-DC2OCPH-2GD5
Ubuntu 14.04 64bit - HP ProBook 4525s
Ubuntu 14.10 32bit - ThinkPad R52 (testování)

pariktadeas@jabbim.cz

Yontalcar

• Stálý člen
  • **
  • Semper fidelis
« Odpověď #2 kdy: 18 Dubna 2009, 15:20:29 »
Lze to nastavit přímo ve WIN - Tento počítač - nastavení - upřesnit - spuštění a zotavení systému (tak nějak to myslím je, nejsem ve win)
<< Cože? On chce IMHO jenom upravit GRUB

2 Barta
<< spusť (Alt+F2) příkaz:
Kód: [Vybrat]
gksudo mousepad /boot/grub/menu.lstnicméně si nejsem zcela jist jestli to pod Xubuntu funguje; připadně v Terminálu spustit
sudo nano -w /boot/grub/menu.lstv každém případě to bude chtít tvoje heslo

odpočet pak nastavíš pod položkou timeout
Pokud budeš chtít dát Win XP na první místo, dej ho před řádek
### BEGIN AUTOMAGIC KERNELS LIST

edit: taky by to mohloe jít grafickým programem "startupmanager" (pro instalaci je třeba povolit "universe" část repositáře)
« Poslední změna: 18 Dubna 2009, 15:37:58 od Yontalcar »
NB: ASUS X53U - AMD Brazos E450; Debian GNU/Linux Sid amd64 (KDE 4.14)
Jen dvě věci jsou nekonečné - vesmír a lidská hloupost. Tím prvním si ovšem nejsem tak jist. - Albert Einstein

Tadeáš Pařík

• Ubuntu.cz
« Odpověď #3 kdy: 18 Dubna 2009, 15:22:08 »
<< Cože? On chce IMHO jenom upravit GRUB

2 Barta
<< spusť (Alt+F2) příkaz:
gksudo mousepad /boot/grub/menu.lstnicméně si nejsem zcela jist jestli to pod Xubuntu funguje; připadně v Terminálu spustit
sudo nano -w /boot/grub/menu.lstv každém případě to bude chtít tvoje heslo

odpočet pak nastavíš pod položkou timeout
Pokud budeš chtít dát Win XP na první místo, dej ho před řádek
### BEGIN AUTOMAGIC KERNELS LIST

i tak to jde, ale v danou chvíli mi to přišlo jako nejelegantnější řešení... rychlé a bez vysvětlování.... ;)

Ubuntu 14.04 64 bit / Windows 10 Pro - Intel DH87MC, Intel Core i7-4771, 8GB Ram, Kingston HyperX 3K SSD 120GB, Intel HD 4600 a ASUS GTX660-DC2OCPH-2GD5

pariktadeas@jabbim.cz

Yontalcar

• Stálý člen
  • **
  • Semper fidelis
« Odpověď #4 kdy: 18 Dubna 2009, 15:26:52 »
i tak to jde, ale v danou chvíli mi to přišlo jako nejelegantnější řešení... rychlé a bez vysvětlování.... ;)
Widle umí hýbat s GRUBem (kromě toho, že ho zruší)?
NB: ASUS X53U - AMD Brazos E450; Debian GNU/Linux Sid amd64 (KDE 4.14)
Jen dvě věci jsou nekonečné - vesmír a lidská hloupost. Tím prvním si ovšem nejsem tak jist. - Albert Einstein

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
« Odpověď #5 kdy: 18 Dubna 2009, 15:28:47 »

Tadeáš Pařík

• Ubuntu.cz
« Odpověď #6 kdy: 18 Dubna 2009, 15:31:44 »
Lze to tam nastavit, vím, že jsem to přes to párkrát udělal - ještě když jsem běžel na DualBootu - nastavíš tam jak dobu, tak to lze manuálně editovat. Teď už mám jen Linux, ale vzhledem k tomu, že kolega psal, že tam WIN XP, tak mi to přišlo jednodušší, než na něj vybafnout s Grubem.

pariktadeas@jabbim.cz

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
« Odpověď #7 kdy: 18 Dubna 2009, 15:32:53 »
Lze to tam nastavit, vím, že jsem to přes to párkrát udělal - ještě když jsem běžel na DualBootu - nastavíš tam jak dobu, tak to lze manuálně editovat. Teď už mám jen Linux, ale vzhledem k tomu, že kolega psal, že tam WIN XP, tak mi to přišlo jednodušší, než na něj vybafnout s Grubem.

Fakt se nechci hádat, ale pravdu má Yontalcar -- Ubuntu nainstaluje do MBR svůj zavaděč Grub, který přes Windows prostě nenastavíš...

Tadeáš Pařík

• Ubuntu.cz
« Odpověď #8 kdy: 18 Dubna 2009, 15:43:47 »

Fakt se nechci hádat, ale pravdu má Yontalcar -- Ubuntu nainstaluje do MBR svůj zavaděč Grub, který přes Windows prostě nenastavíš...

Pravdu máš :-[

pariktadeas@jabbim.cz

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.