Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Otázka ohľadne BIOSu  (Přečteno 2481 krát)

Michal "Tylnesh" Kohútek

• Administrátor fóra
  • Stálý člen
    • Lords Of Tech
Otázka ohľadne BIOSu
« kdy: 03 Dubna 2009, 09:05:19 »
Počul som, že na to aby mi na notebooku fungovala WiFi musím si upgradovat BIOS. Chcel by som sa spýtať na riziká s tým súvisiace, nechcem ten notes pokaziť (je môjho brata), a ako sa to robi. Ďakujem.
https://lordsoftech.com

Registered Linux User #506395

--- Smartphone 0: Apple iPhone 13 Pro
--- Laptop 0: Apple Macbook Air M1
--- Laptop 1: Dell Latitude 5440
--- Laptop 3: Tuxedo InfinityBook Pro 14 Gen7
--- Workstation: Ryzen 7 2700X, RX 5700XT, 32GB RAM
--- Other: Niekolko kusov od kazdeho vydaneho variantu Raspberry Pi, VisionFive 2, apod.

TIBOR

• Závislák
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
Re: Otázka ohľadne BIOSu
« Odpověď #1 kdy: 03 Dubna 2009, 09:33:10 »
Neviem ake mas skusenosti s pc ale ak nie dostatocne tak to nechaj radsej na dajaky servis. Myslim ze to nemusi byt ani servis na ntb ale servis na normalne pc kde sa v tom vyznaju.
Pri nahrani nespravneho biosu alebo pri chybe pocas nahravania mozes uplne odpisat ntb a oprava by bola financne velmi narocna.
Inak postup je asi taky ze si stiahnes zo stranky vyrobcu subor s biosom. Potom zalezi aky ntb mas. Mozes mat v biose polozku na nahratie noveho biosu. Pripadne jestvuju programy ktore umoznuju nahrat novy bios priamo z win.
Ak nemas ani jednu z tychto moznosti tak musis na ntb spustit DOS a pomocou aplikacie pre DOS Flashnut (nahrat) ten bios, co je aj najbezpecnejsia varianta.
Ale ako som pisal mala chyba=velky problem.
« Poslední změna: 01 Dubna 2010, 12:52:41 od Anna Taliánová »
HP Laptop 17-ca1xxx Ubuntu Mate 24.04 FF 64bit.
Asus X751LB-TY014H Ubuntu Mate 20.04.1 FF 64bit.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

hase

• Závislák
    • www.palenka.org
« Odpověď #2 kdy: 03 Dubna 2009, 09:50:12 »
Ja myslim, ze flashovanie Biosu z DOSu je uz dnes minulost - teda snad vsetky novsie masiny ponukaju update/upgrade Biosu priamo z predinstalovaneho operacneho systemu. Teda, ako uz bolo povedane, navstivit stranky vyrobcu Ntb - SPRAVNE zadat typ tvojej masiny a pozriet sa, ci neni k dispozicii novy - modernejsi Bios. Ten stiahnut a pri upgrade sa riadit prislusnymi instrukciami - teda si precitat ReadMe! Tak by sa nemalo nic pokazit.
Cely tento problem mi vsak pripada divny - nemyslim si totiz, ze je nezbytne pre funkciu WIFI upgradovat Bios - ide to aj upravou stavajuceho Biosu - teda vypnutim  urcitych ochrannych funkcii.
AMD 64.bit  6-core mb: M4A89PRO/USB3 , Nvidia GT 520

petergula

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #3 kdy: 03 Dubna 2009, 10:11:46 »
Neriesim, ci iba upgrade biosu pomoze, lebo si nenapisal typ ntbk a verziu biosu, ale flash biosu je ako uz bolo napisane dost lahka zalezitost, ale treba dodrzat zasadne pravidla:
1. najlepsie mat pocitac na zaloznom zdroji (notebook ma samozrejme baterku)
2. bios mat dobre stiahnuty, spravnu verziu pre tvoj hw a spravne stiahnuty subor ako taky, najlepsie overeny ak cez md5 alebo iny kontrolny sucet
3. mat moznost vratit povodny nazad - cize mat k dispozicii aj povodny bios
4. nesplasit sa a vsetko bude v poriadku, ci uz budes updateovat cez win (ak vyrobca dodava exe pre win flashovanie) alebo cez bootovaciu disketu a odtial.
Vacsinou bios pozostava z dvoch casti - zakladna a rozsirena, pricom zakladna sa stara o samotne rozbehnutie pc a flashovanie, takze aj ked sa ta druha faza pokasle stale je moznost to flashnut znova, ale neboj na 99% Ti to pojde na prvy raz.

ntbk Dell 6420 (Amd Ati, Intel i7, 4GB RAM, 256GB SSD ...)
secondary/u svokrovcov:
Xubuntu (64bit) ntbk Asus A6Je (Ati X1450, Intel Core2Duo T5500, 2.5GB RAM ...)

Michal "Tylnesh" Kohútek

• Administrátor fóra
  • Stálý člen
    • Lords Of Tech
« Odpověď #4 kdy: 03 Dubna 2009, 11:17:47 »
hej, on si to uz nastudoval, stravil nad rieseniami kopu casu a na viacerych forach zistil ze uz ma poriadne zastaraly bios, a ze treba upgradovat. HW som nenapisal z jednoducheho dovodu a to z toho, ze ten notes dostanem do ruk az dnes vecer.

--- Other: Niekolko kusov od kazdeho vydaneho variantu Raspberry Pi, VisionFive 2, apod.

Mraky

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #5 kdy: 06 Dubna 2009, 09:45:55 »
a taky je možný že už novější verzi na netu už neseženeš,protože užje to moc starý a nedělá už ani ten upgrade.-))) záleží nao okolnostech.-)))

Michal "Tylnesh" Kohútek

• Administrátor fóra
  • Stálý člen
    • Lords Of Tech
« Odpověď #6 kdy: 21 Dubna 2009, 07:07:24 »
notes ma cosi cez rok, mozno je to tak... zatial som to odlozil, este nestihol zalohovat.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.