Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Při instalaci Ubuntu nebo Kubuntu 8.10 black screen  (Přečteno 2593 krát)

KITTbx

• Návštěvník
Při instalaci Ubuntu nebo Kubuntu 8.10 black screen
« kdy: 15 Dubna 2009, 19:45:56 »
Ahoj-te, promiňte nováčkovský dotaz, ale stáhl jsem si instalačku Kubuntu i Ubuntu a při jakékoliv instalaci live i pevné /win i boot z cd/, dojde po následném výběru jazyka k vypnutí monitoru=výstupu vga=nejspíše nastavené špatné rozlišení !
Podstatné je, že verze 8.04 to NEDĚLAJÍ = takže co mám kde zkusit = zůstat raději u starší verze = divné, že ta problém neudělala ..
Zrovna zkouším a píšu z LIVE PClinuxOS ...
Sestava:
Typ CPU DualCore AMD Athlon 64 X2, 2530 MHz (11.5 x 220) 4800+
Název základní desky  Biostar TA780G M2+  (2 PCI, 1 PCI-E x1, 1 PCI-E x16, 4 DDR2 DIMM, Audio, Video, Gigabit LAN)
Čipová sada základní desky AMD 780G, AMD Hammer
Pracovní paměť 1536 MB  (DDR2-800 DDR2 SDRAM)
DIMM1: Kingston KTC1G-UDIMM  1 GB DDR2-800 DDR2 SDRAM 
DIMM2: Kingston KTC1G-UDIMM  1 GB DDR2-800 DDR2 SDRAM 
Grafický adaptér  ATI Radeon HD 3200 Graphics  (700 MB) on board
3D-akcelerátor   ATI Radeon HD 3200 (RS780)
Monitor  BenQ FP91E  [19" LCD]
HDD SeaGate 250GB S-ATA
HDD SeaGate 320GB S-ATA

« Poslední změna: 16 Dubna 2009, 16:06:38 od KITTbx »

On

• Stálý člen
  • **
    • Operační systémy
Re: Při instalaci Ubuntu nebo Kubuntu 8.10 black screen
« Odpověď #1 kdy: 18 Dubna 2009, 13:27:50 »
Možná by mohl být problém právě s grafickou kartou ATI..s tím jsem aspoň já měl problém při instalaci vždy. Zrovna píšu z live CD 8.10, mám grafiku ATI HD 2600..U mě pomáhá následovný postup. Jak se ti vypne monitor:

1, stiskni CTRL+ALT+F1
2, dostaneš se do příkazové řádky(takže si tento postup než to uděláš někam napiš na papír), tam napiš: sudo /etc/init.d/gdm stop
3, potom napiš: sudo vim /etc/X11/xorg.conf - dostaneš se do editoru, šipkama sjeď úplně dolů a tam někde najdi řádky:
Section "Device"
         Identifier      "Configured Video Device"

přidej tam tento řádek: Driver "vesa", úprava bude vypadat následovně

Kód: [Vybrat]
Section "Device"
         Identifier      "Configured Video Device"
         Driver           "vesa"

ulož, zavři editaci. (abys mohl editovat,musíš zmáčknout klávesu "INSERT", pak tam změň ty řádky, po změně zmáčkni ESC, a potom napiš ":wq" + enter) - bez těch uvozovek samozřejmě..musí tam být dvojtečka a hned za ní písmena w a q a potvrdíš enterem. Tímto způsobem se ukládají změny v editoru "vim".

4, pak napiš: startx (opět do příkazového řádku)

Mělo by ti najet grafické rozhraní odkud můžeš instalovat...po instalaci a restartu by mělo být vše ok.
« Poslední změna: 18 Dubna 2009, 13:31:07 od On »
Asus M2A-VM HDMI, Athlon 64 X2 4800+, 4GB DDR2/800Mhz,Powercolor HD 2600 XT, Ubuntu 10.10
Být posledním nevadí, ale nikdy nesmíte být poslední dvakrát po sobě - Iacocca

KITTbx

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 21 Dubna 2009, 19:20:28 »
Jenže PROČ to mám dělat a starší verze to nedělá, kde udělal kdo chybu!!!!
Chápu, že volnost přínáší jisté oběti, ale toto mi nepřijde zrovna OK řešení, btw" nejde ani Greenie 4i R3, předpokládám, že je to tím, že má stejné jádro...

JohnyN

• Host
« Odpověď #3 kdy: 21 Dubna 2009, 21:50:27 »
Jenže PROČ to mám dělat a starší verze to nedělá, kde udělal kdo chybu!!!!
Chápu, že volnost přínáší jisté oběti, ale toto mi nepřijde zrovna OK řešení, btw" nejde ani Greenie 4i R3, předpokládám, že je to tím, že má stejné jádro...

Skôr rovnaké ovládače ATI, ktoré obsahujú bug. Na miesto vim použi radšej nano.

KITTbx

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 22 Dubna 2009, 09:15:58 »
Tak návod na Ubuntu fóru, mi nějak zvláště nepomohl = nešlo mi to = Ubuntu se nechytlo, neříkám,že jsem to 100% dělal dobře = "nano" čtu až nyní,ale nakonec jsem po několikerém RST PC zvolil "safe vga" a pak se to /Greenie/ i nainstalovalo = dokonce i přenos nastavení z XP je ukončen = tak začnu testovat = ještě PCLinuxOS nebo něco s KDE otestuji a snad si vyberu,co bude lepší a OK ..
Jen mne překvapuje kolik to chce aktualizací  :o

On

• Stálý člen
  • **
    • Operační systémy
« Odpověď #5 kdy: 22 Dubna 2009, 09:31:07 »
Holt s ovladačemi na ATI byl vždycky problém, ale vždy byla cesta k úspěchu. Spousta lidí nadává na to, jak linux není uživatelsky přívětivý, že to přináší jisté komplikace. Že ve widlích zasunou CD a ovladače se nainstalují..To je sice všechno pěkné, narozdíl od widlí si u linuxu člověk sice chvíli pohraje s nastavením a vyladěním systému, potom už ale na něj nemusí sáhnout...u windowsů stačí jenom fyzicky odpojit a znovu připojit disk a už hlásí error NTLDR nenalezen(ne vždy, ale vesměs platí: v nejméně vhodnou dobu)..nehledě na to, když chci přeinstalovávat jakékoliv ovladače nebo program, i po odinstalaci se veškeré info ukládá v registrech a tím se systém jenom zasírá..a to nemluvím o bezpečnosti a stabilitě... Z mé zkušenosti (a to jsem si s linuxem opravdu vytrpěl) můžu říct, že ty počáteční problémy za to stojí. V momentě, jak se ti systém podaří vyladit, tak ti bude velmi dobře sloužit, jen tě to holt nesmí odradit
« Poslední změna: 22 Dubna 2009, 09:34:05 od On »
Asus M2A-VM HDMI, Athlon 64 X2 4800+, 4GB DDR2/800Mhz,Powercolor HD 2600 XT, Ubuntu 10.10
Být posledním nevadí, ale nikdy nesmíte být poslední dvakrát po sobě - Iacocca

KITTbx

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 22 Dubna 2009, 10:31:13 »
Věřím, že to bude jen třeba doladit, ale prostě mne zklamalo, že OLD verze šlape OK, no je také pravda, že jsem nakonec rozchodil "konkurenci" ze Slovenska, no a nyní se budu snažit ještě na HDD dostat něco s KDE a pokud možno mít obě instalace, no pak snad se rozhodnu.
Jo, je to o bádání, jenže jsem starej DOSák a Widlák a dost mi vadí, že nemohu spoustu "znalostí" zde uplatnit a mám zažité postupování, klávesové zkratky atd., ale zase se musím přiznat, že jsem včera přestal hrát TRLC Underworld a začal si hrát s tou instalací = musel jsem prostě zvítězit !
    Také je pravda, že když to běží tak to běží rychleji = no ještě mi snad pojede letecký simulátor Flight Gear Flight Simulator a budu spokojený !!!
     No až jak které prostředí, bude lepší, že... :-)

KITTbx

• Návštěvník
Re: Při instalaci Ubuntu nebo Kubuntu 8.10 black screen >poznámka<
« Odpověď #7 kdy: 25 Dubna 2009, 22:12:30 »
Linux jak zjišťuji i u Mandriva nemá asi rád ATI VGA, nebo je něco špatně v instalaci = při instalování PCLinuxOS 09 se najede do LIVE a tam se až spusti instalace a je tam přímo hned před tím nabídka na odinstalování duplicitních ovladačů, no nevím, šlo to prostě zatím ze Všech NEW distribucí nejlépe instalovat = čím to...

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.