Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Systémové zásahy u uživatele bez možnosti SUDO [vyřešeno]  (Přečteno 1404 krát)

igst

• Host
Mám takový problém:
Nainstaloval jsem dětem Kubuntu JJ. Jako první instalační login jsem já, mám práva na sudo, potud všechno v pořádku.
Dětem jsem založil jejich účty, nezařadil jsem je do skupiny "admin", tím pádem nemají právo na sudo.

Po přihlášení na jejich účet je potřeba udělat nějaké systémové zásahy, které vyžadují administrátorská práva, většinou prostřednictvím KdeSudo. Namátkou mě napadá např. doinstalace podpory formátu MP3 do Amaroku apod. Samozřejmě jednou možností je dočasně uživateli sudo zpřístupnit, udělat potřebné úpravy a pak zase vzít. V domácích podmínkách při 3 uživatelích je to schůdná cesta, nedovedu si to ale příliš představit např. v korporátním prostředí.

Existuje nějaké systémové řešení?
« Poslední změna: 03 Května 2009, 22:18:17 od Vojtěch Trefný »

Jan Skořepa

• Stálý člen
  • **
    • JaSovy stránky
Re: Systémové zásahy u uživatele bez možnosti SUDO [vyřešeno]
« Odpověď #1 kdy: 03 Května 2009, 20:06:32 »
Nejde to doinstalovat, když se přihlásíte na sebe, aby se to taky přeneslo na ostatní účty?
MB ASUS P5KPL/EPU - CPU Pentium(R) Dual-Core E5300 2600 MHz - RAM 4 GB DDR2 - GK GIGABYTE GeForce 8400 GS - OS Debian Stable (64bit)

igst

• Host
« Odpověď #2 kdy: 03 Května 2009, 20:07:56 »
Nejde to doinstalovat, když se přihlásíte na sebe, aby se to taky přeneslo na ostatní účty?

No jo, ale jak?

Jan Skořepa

• Stálý člen
  • **
    • JaSovy stránky
« Odpověď #3 kdy: 03 Května 2009, 20:12:44 »
Myslel jsem, že to, co doinstalujete jako správce, se vše "přenese" i na ostatní "obyčejné" uživatele. Ti si mohou potom změnit jen nějaká nastavení, která se jim ukládají do osobních /home. Je v tom nějaký problém doinstalovat jako správce třeba tu podporu MP3 do Amaroku, že byste to nainstaloval Vy? Zdá se mi podivné, že když to jako správce nainstalujete, nepřenáší se to i na ostatní uživatele.
MB ASUS P5KPL/EPU - CPU Pentium(R) Dual-Core E5300 2600 MHz - RAM 4 GB DDR2 - GK GIGABYTE GeForce 8400 GS - OS Debian Stable (64bit)

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
« Odpověď #4 kdy: 03 Května 2009, 20:13:13 »
Pokud instalujete aplikace (nebo prostě jakékoli balíky) ze zdrojů, tak se samozřejmě vše přidá pro celý systém, tedy i pro všechny uživatele... Jediná "věc" kdy se něco přidá jen pro jednoho konkrétního uživatele je, když něco instalujete ručně do vlastního domovského adresáře nebo něco měníte jen ve svých složkách a ne v systémových...

Rada na závěr: Pokud na to potřebujete sudo, je to pro celý systém.

igst

• Host
« Odpověď #5 kdy: 03 Května 2009, 20:19:51 »
Mea culpa  :-[

Díky oběma za rady. Tak jsem si samozřejmě myslel, že to funguje a zarazilo mě to. Vysvětlení je prozaické: U sebe jsem zapomněl tu podporu doinstalovat, přestože jsem byl přesvědčený o opaku.

Jan Skořepa

• Stálý člen
  • **
    • JaSovy stránky
« Odpověď #6 kdy: 03 Května 2009, 20:23:41 »
Nemáte zač. :) Aspoň jste mě uklidnil, že to funguje tak, jak jsem si myslel. Nedovedu si představit, že bych ty systémové "společné" věci musel řešit u každého uživatele zvlášť.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.