Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Rozdělení disku při instalaci  (Přečteno 2988 krát)

richard

• Aktivní člen
  • *
Rozdělení disku při instalaci
« kdy: 07 Června 2009, 01:48:42 »
Chtěl bych nainstalovat pouze Ubuntu, s win jsem pro krajní případy spokojen ve virtualboxu, používám ho tak vyjímečně, že dualboot považuji za nepřijatelnou komplikaci. Rád bych nainstaloval Ubuntu jako čistou instalaci, ale tak, abych při přechodu na vyšší verzi měl v záloze starou funkční instalaci. Zkoušel jsem při instalaci rozdělit HDD na 4partition - cca 3x třetina kapacity ext3 + 2G swap. Tak, aby po instalaci byly 2 partition pro systém a třetí pro home. Předpokládám, že by nová instalace mohla spolupracovat se starou složkou home. Po instalaci jsem viděl 2 disky jeden s obvyklým souborovým systémem a druhý označený lost+found. Při pokusu o čtení adresáře  lost+found se objevila hláška, že složka je nečitelná, třetí partition jsem nenašel. Celou instalaci jsem prováděl na novém HDD. O rozdělení disku jsem našel mnoho příspěvků, ale žádný nepostihoval tento případ.

Krysař

• Stálý člen
  • **
Re: Rozdělení disku při instalaci
« Odpověď #1 kdy: 07 Června 2009, 10:25:00 »
posli vypis
Kód: [Vybrat]
sudo fdisk -l
„Nepropadejte naději, jste z nejhoršího vevnitř.“

TIBOR

• Závislák
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
« Odpověď #2 kdy: 07 Června 2009, 10:57:27 »
Osobne by som nepouzival jedno home pre dva systemy. Ak ti jeden poskodi nastavenie gnome budes mat problem aj v druhom. Ja osobne radsej vytvorim v oboch systemoch rovnakeho uzivatela s home medzi nimi v pripade potreby kopirujem.
HP Laptop 17-ca1xxx Ubuntu Mate 24.04 FF 64bit.
Asus X751LB-TY014H Ubuntu Mate 20.04.1 FF 64bit.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

richard

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #3 kdy: 07 Června 2009, 15:52:49 »
Osobne by som nepouzival jedno home pre dva systemy. Ak ti jeden poskodi nastavenie gnome budes mat problem aj v druhom. Ja osobne radsej vytvorim v oboch systemoch rovnakeho uzivatela s home medzi nimi v pripade potreby kopirujem.

Už jsem provedl 2 klasické instlace a plná spokojenost. Ubuntu 9.04 jsem nemohl příjít na jméno, byl to už asi pátý ugrade. Teď po kompletní instalaci naprostá spokojenost.

Díky za rady

matsn

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 08 Června 2009, 18:25:01 »
Hojte. Používám teď Windows XP, mám jeden HDD rozdělený na 3 oddíly. Chtěl bych se zeptat, pokud bych si nainstaloval Linux Ubuntu 9, jestli je možno rozdělit jeden z těch tří oddílu na dva a pak pokud bych si chtěl Linux odinstalovat, je možné potom ten oddíl zase vrátit tomu oddílu, kterému patřil bez nutnosti formátovat ten na kterém Linux nebyl?

Dam příklad:
Mé HDD C (windows), D, E na data
Začnu instalovat Linux a rozdělím HDD oddílu E a F (nebo prostě oddíl pro linux), na E mi zůstanou předchozí data.

Někdy v budoucnu budu chtít Linux odinstalovat a oddíl, který používal budu chtít připojit opět k oddílu E, je to možné, aniž bych smazal data co byly na E?

TIBOR

• Závislák
« Odpověď #5 kdy: 08 Června 2009, 18:30:21 »
Ano, je to mozne. Ovsem bezpecnejsie by bolo presunut data z E na D a potom pracovat s E ako s prazdnym. Cize pripadne ho mozes aj formatovat a potom data vratit z D na E.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

matsn

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 08 Června 2009, 18:35:10 »
Mám právě jak na D tak na E nainstalované nějaké programy pro windows. Ale na E mi zbývá asi 60 GB volného místa, tak jsem myslel že bych jakože např 20 oddělil pro Linux... A pak někdy třeba po odinstalováni Linuxu těch 20 GB vrátil k tomu E, je tohle možné :-)?

TIBOR

• Závislák
« Odpověď #7 kdy: 08 Června 2009, 18:48:03 »
Musis to E defragmentovat aby si dostal data na zaciatok particie a potom tu particiu cez gparted zmensis cim sa ti vytvori volne miesto na disku.
Ovsem je to dost riziko a tazko predpokladat ako to dopadne. Mozes si nechtiac poskodit aj ine particie tak na to mysli, pokial sa rozhodnes vyskusat to.
Osobne som to robil raz a dopadlo to vcelku dobre.

matsn

• Návštěvník
« Odpověď #8 kdy: 08 Června 2009, 20:23:29 »
Aha, tak to jsem nevěděl. Díky za radu :-) Moc se v tom nevyznám

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.