Odpovím na původní otázku. Já upřednostňuji aktuálně Jauntyho (9.04), protože všechny ostatní distribuce mi něčím vadí, něco mi v nich nevyhovuje. Je ale fakt, že třeba Fedoru jsem nikdy nezkoušel. No já na to aktuálně nemám čas. Ubuntu používám především k práci a naprosto mi vyhovuje. Jaunty navíc zrychlil bootování (v mém případě o 12 - 15 sec) a tuto verzi si nemohu vynachválit. Jediným problémem, co mám, je ignorace výrobce mé grafiky, páč pro tuto verzi nevydal ovladač pro moji kartu. Tož používám OpenChrome, na kterém prý začala spolupracovat údajně i Via (nevím, co je na tom pravdy), ale je fakt, že v této verzi je konečně ovladač na použitelné úrovni. 3D mi ale nefunguje. Ale víte, ono je to možná dobře, 2D mi na práci stačí výborně a alespoň nesedím hodiny u her.
A efektivita práce stoupá. Možná ještě dám šanci Debianu, kterého si vážím, ale asi by mi tam chybělo to 1 % z Ubuntu (správce ovladačů, různý artworky a tak, prostě se mi líbí). Jak vidíte, jsem Ubuntista každým coulem a jen těžko bych si už zvykal na něco nového. Snad časem jsem zvědav na Gnome3, ale to už budu mít počítač, co plně podporuje Linux a nenechám se svést ke kompromisům.