Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Instalace bez CD mech., když nejde nastavit boot z USB  (Přečteno 4484 krát)

tomdo

• Návštěvník
Instalace bez CD mech., když nejde nastavit boot z USB
« kdy: 15 Srpna 2009, 17:20:56 »
Zdravím, chtěl jsem na starší notebook (Compaq Armada M700, s 384 MB RAM navíc) nainstalovat Ubuntu 6.10, neměl CD mechaniku, tak jsem instaloval podle návodu na flashku. Jenže v BIOSu jsem chtěl nastavit boot z USB a bohužel to nejde, vůbec to nenabízí. CD mechaniku připojit nemůžu. Poradíte někdo?

tomdo

• Návštěvník
Re: Instalace bez CD mech., když nejde nastavit boot z USB
« Odpověď #1 kdy: 15 Srpna 2009, 17:21:56 »
Přes WUBI to asi nepůjde... Jen 6 GB RAM, leda by bylo možné nějak po instalaci Ubuntu přes WUBI odinstalovat Windows... Nevím. Poradíte?
« Poslední změna: 15 Srpna 2009, 17:26:21 od tomdo »

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
« Odpověď #2 kdy: 15 Srpna 2009, 18:30:51 »
No, bude to trochu masakr, ale jít by to mělo :-)

Předem jen malou poznámku -- doufám, že verze 6.10 je překlep -- použijte nejnovější verzi Ubuntu (pokud se bojíte nedostatečného výkonu, sáhněte po Xubuntu, ale rozhodně ne po tři roky staré a navíc již nepodporované verzi...).

Vyhledal jsem, že tam je disketová mechanika, tak doufám, že doma ještě najdete nějakou disketu -- na tu si nahrajte Smart Boot Manager -- https://help.ubuntu.com/community/SmartBootManager (návod je sice o nabootování z CD mechaniky, ale pokud si odmyslíte CD a domyslíte USB mělo by to být úplně stejné) -- nabootujte z ní -- to by mělo spustit SBM a tam by mělo jít vybrat bootování z USB (a tedy nainstalovat Ubuntu).

tomdo

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 15 Srpna 2009, 19:39:37 »
Díky za odpověď, asi to bude fungovat, ale mám trochu problém, jsem vážně lama, ale ten návod mi moc nedochází. Zformátuji disketu, stáhnu si rawwrite a... tam vlastně končím, protože i když si v rawwrite na disketu nahraji to, co je na Smart Boot Manager, tak asi neinstaluji to pravé, protože i když mi to vyhodí succesful, po zapnutí ntb mi to sice neskočí do Windows, ale zase to nic nedělá, jen tam tak poskakuje kurzor, nic nebootuje. Tak nevím, co dělám špatně...

libcha

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #4 kdy: 16 Srpna 2009, 18:41:06 »
Jestli máš na ntb windows, asi nejjednodušší bude Grub For Dos.  Ten nainstaluješ na komp, dále někam do připravené složky na windows disku hodíž stažený .iso obraz instalačního cd ubuntu a vedle něj ještě musíš zkopírovat samotný kernel a initrd, které jsou v tom iso obrazu (buďto přes nějakou utilitu na editování iso obrazů a nebo stáhneš z nějakého zrcadla). Pak bys měl grub správně nakonfigurovat. Návodl na to je mnoho, ale většinou se týkají starších verzí, takže je třeba být trochu tvořivý ;)
třeba http://ubuntuforums.org/archive/index.php/t-28948.html
nebo skoro stejně se to dělá na debianu: http://www.debian.org/releases/stable/i386/ch04s04.html.en

jinak sbm by fungovat měl, buďto jsi ho špatně nahrál na disketu, nebo je poškozená a nebo bios má problémy s bootem z diskety. jen si nejsem jistý jestli sbm umí boot z usb

Martin Kiklhorn

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Závislák
  • グーグル!ご存知ですか?
    • HEJ
Jsou ve vašem dotazu OPRAVDU VŠECHNY vám dostupné informace o problému?
Linux user since 2007-10-11, Registered #456007
Virtual
| Distribuce
~/slozka znamená /home/"vase jmeno"/slozka
6521 69DE 0F34 FCBC FB1D  DE76 360E 52B2 F71A B8E8

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.