Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: rozšíření diskového oddílu pro Ubuntu [vyřešeno]  (Přečteno 2973 krát)

dohny

• Návštěvník
mám dotaz, který už tu byl, ale přesto se mi nepodařilo s problémem pohnout: nainstaloval jsem si Ubuntu a ponechal si i Win XP, pro Ubuntu jsem si vyhradil málo místa a teď bych potřeboval oddíl pro Ubuntu zvětšit. Pomocí GParted se mi podařilo zmenšit oddíl pro XP a získat tak nealokovaný oddíl, ale už jsem nepohnul s problémem jak o tuto oblast zvětšit oddíl ext3. Podařilo se mi jenom vytvořit v nealokované oblasti nový oddíl, zformátovat ho jako ext3, ale stejně se mi pak nedaří docílit, aby ho Ubuntu používalo (konkrétně to potřebuji pro instalaci aktualizací - když ji spustím, vypíše se mi hláška, že nemám dostatek místa na "/"). Víte někdo, jak z toho ven? Díky
« Poslední změna: 06 Srpna 2009, 02:11:51 od kiklhorn »

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
Re: rozšíření diskového oddílu pro Ubuntu
« Odpověď #1 kdy: 03 Srpna 2009, 16:27:03 »
A provádíte to z LiveCD nebo z nainstalovaného systému -- musíte z LiveCD, protože není možné upravovat velikost oddílu, který je používán. Pak už jen stačí vytvořit prázdné (nealokované) místo a ubuntí oddíl na něj "roztáhnout" (pokud je místo vpravo -- tedy za oddílem) nebo ubuntí oddíl napřed přesunout doleva a pak "roztáhnout" na volné místo (pokud bylo původní volné místo vlevo -- tedy před oddílem).

dohny

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 03 Srpna 2009, 17:18:53 »
díky za odpověď. Můj problém tedy byl v tom, že mám ten volný oddíl vlevo od Ubuntího. Zkouším tedy teď přesouvat ten ubuntí, ale nevím jak na to (z Live CD to dělám od začátku). Není ještě problém v tom, že ext3 mám na /dev/sda5 a tento oddíl je společně s linux-swap (/dev/sda6) součástí oddílu extended na /dev/sda2? Kterou část mám teda přesunout ext2 nebo extended?
Díky ještě jednou.

dohny

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 03 Srpna 2009, 22:08:37 »
Hotovo, díky za pomoc!

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.