Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: chybějicí aplikace v menu, generování menu ?!  (Přečteno 1366 krát)

kapetr

• Návštěvník
chybějicí aplikace v menu, generování menu ?!
« kdy: 04 Srpna 2009, 17:57:07 »
Všiml jsem si, že mnoho instalovaných aplikací se neobjeví v menu, ačkoli mají svůj "menu soubor" v /usr/share/menu/.

Např. qpxtool:  /usr/share/menu/qpxtool:
?package(qpxtool):needs="X11" section="Applications/System/Hardware"\
  title="QPxTool" description="CD/DVD quality checker"\
  command="/usr/bin/qpxtool" icon="/usr/share/pixmaps/qpxtool.xpm"

bohužel - v menu není.  SAMOZŘEJMĚ jsem prolezl Sytém->Volby->Hlavní nabídka - není tam, ani skrytý.

Pozn: Položka "Debian" - kde, jak jsem se dočetl v jakémsi fóru, by se mohly/měly (?) objevovat "ostatní" aplikace, je prázdná a (proto?) ani nejde zaškrtnout.

?!?! Popravdě řečeno vlastně vůbec netuším, jek se v ubuntu menu generují. Dle <man update-menus> by menu pro jednotlivá prostředí (jako např. GNOME, KDE, FVWM, ...)  měla být generována spustit. skripty v /etc/menu-methods  - tam však  nic takového není ?!

Takže kdo a jak vlastně generuje menu pro GNOME z těch /usr/share/menu/* souborů ?
A kde je ten qpxtool ?

Všem znalým předem  díky za pomoc.

arrange

• Závislák
  • "jdu s hlavou vztyčenou..."
Re: chybějicí aplikace v menu, generování menu ?!
« Odpověď #1 kdy: 04 Srpna 2009, 19:43:18 »
Zjednodušeně řečeno - menu se generuje z údajů v adresáři /usr/share/applications (teď jsem to zkoušel - dal jsem do toho adresáře fiktivní desktop soubor, a po kliknutí na Aplikace vlevo nahoře se mi tam objevil). Bohužel je to ale závislé i na dalších xml konf. souborech v /home apod.
http://www.openstreetmap.org - mapy celého světa "wiki style"

kapetr

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 07 Srpna 2009, 12:50:24 »
Zjednodušeně řečeno - menu se generuje z údajů v adresáři /usr/share/applications (teď jsem to zkoušel - dal jsem do toho adresáře fiktivní desktop soubor, a po kliknutí na Aplikace vlevo nahoře se mi tam objevil). Bohužel je to ale závislé i na dalších xml konf. souborech v /home apod.

Máte pravdu. Také jsem to hned zkusil.

Jak jsem zatím zjistil, tak tyto *.destop soubory přímo součástí balíčků (nejsou generovány postinst scripty, ...).
Tedy pokud ho nějaký balíček nemá (jako např. mnou zmiňovaný qpxtool), tak ho musím leda udělat ručně.

Také např. prohlížeč obrázků "Eye for Gnome" == eog - ten sice soubor má, ale je v něm NoDisplay=true
-> což jsem zakomentoval a už ho můžu spustit přímo z menu Aplikace/Grafika :-)

Díky za radu.

P.S.: Má to Ubuntu někde dokumentované? Měl by, kór když mate např. tím man update-menus !

kapetr

arrange

• Závislák
  • "jdu s hlavou vztyčenou..."
« Odpověď #3 kdy: 07 Srpna 2009, 13:02:19 »
Také např. prohlížeč obrázků "Eye for Gnome" == eog - ten sice soubor má, ale je v něm NoDisplay=true
-> což jsem zakomentoval a už ho můžu spustit přímo z menu Aplikace/Grafika :-)
Není potřeba měnit tak složitě: např. klik pravým na Aplikace, vybrat Upravit nabídky, Grafika, zaškrtnout Prohlížeč obrázků.

Dokumentaci hledej asi pod Gnome alacarte, např.
http://en.wikipedia.org/wiki/Alacarte
http://www.openstreetmap.org - mapy celého světa "wiki style"

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.