Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Formát HDD  (Přečteno 1062 krát)

pajda

• Návštěvník
Formát HDD
« kdy: 12 Srpna 2009, 14:11:50 »
Moc se omlouvám za hloupý dotaz, Linux neznám vůbec, nepřišla jsem s ním do styku, ale teď potřebuji rozchodit na počítači v práci linuxovou aplikaci. Dostala jsem na to starší počítač, ten jsem zformátovala, nainstalovala Ubuntu, LAMP server, odjela na dovolenou a po ní plynule pokračovala dál...a asi po čtyřech hodinách práce se mi začal sypat souborový systém na disku. Disky jsou v počítači dva, bohužel můj "spolubojovník" mezitím experimentoval a pořídil si na druhém disku další variantu, takže mám dva Ubuntu, oba v této chvíli nefuknční. Co s tím? Můžu vzít vypálené CD s novější verzí a "přeplácnout" tu starší? Nebo je nějaká možnost, jak naformátovat disky znovu? Windows na počítači nejsou a žádný nouzový režim, kde by mi jelo klasické "Formát C:" jsem nevymyslela...určitě se to už probíralo, ale ani po třech hodinách pročítání jsem odpověď nenašla a další den už do toho investovat nemůžu...tedy pokud nechci riskovat véééliký průšvih.

matyskovo

• Aktivní člen
  • *
Re: Formát HDD
« Odpověď #1 kdy: 12 Srpna 2009, 14:19:29 »
Dobrý den,
řešení by se určitě našlo elegantní, ale chápu-li Váš dotaz správně, chcete si kompletně vyčistit počítač a poté udělat novu instalaci. Normálně spusťte instalaci a ve fázi, kdy se Vás to bude ptát na rozdělaní disků dejte volbu Použít celý disk nebo si jej rozdělte tak, jak uznáte za vhodné. Doufám, že jsem Vás pochopil správně. Jen malý dovětek, zlikvidujete vše, co na tom počítači teď je a to tak, že nenávratně.
MB ASUS M2NPV-VM, grafika integrovaná nVidia GeForce 6100, zvukovka integrovaná ADI AD1986A, AMD D-C Athlon A64 X2 4200+ EE, paměť 2GB (KIT 2x1GB) DDR2 800MHz KINGSTON, 2x disk SEAGATE Barracuda 320GB, SATA II, DVD vypalovačka - LG GSA-H42L, UBUNTU 10.04 LL 32-bit.

pajda

• Návštěvník
Re: Formát HDD
« Odpověď #2 kdy: 13 Srpna 2009, 10:39:52 »
Příčina mi není jasná, ten počítač jel bez velkých problémů. Prostě jsem měnila počítače na síti, dokoupily se nějaké nové a tenhle mi "vybyl", takže zničení obsahu ničemu nevadí, tak jako tak se přefromátoval, protože na něm byly nějaké interní údaje a nechtělo se mi procházet celých 40GB souborů, aby tam náhodou něco nezbylo.

Pokud nepomůže výše uvedené použití celého disku, požádám techniky o výměnu - v PC jsou disky dva, zbude tam jen ten větší:-)

Díky moc za odpovědi.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.