Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: kurzor myši  (Přečteno 2901 krát)

ječmínek

• Aktivní člen
  • *
kurzor myši
« kdy: 16 Srpna 2009, 09:26:29 »

Přeji hezký den

Mám tento problém snad se vyjádřím dost rozumně, aby to každý pochopil. Dost často se mi stane, že se /viditelně/ nevím co je toho příčinou kousne  kurzor myši. To znamená, že nejde pohnout ani myší ani vůbec nereaguje klávesnice musí se to restartovat. poslední dobou se to stává 2-3x denně a myslím, že ten restart počítači nepřidá.Kdyby jste měli nějakou radu byl bych rád. Děkuji

libcha

• Aktivní člen
  • *
Re: kurzor myši
« Odpověď #1 kdy: 17 Srpna 2009, 15:53:05 »
pokud počítač úplně zamrzne, tj nereaguje na žádné vstupy, ani neprodukuje výstupy (změny na obrazovce, zvuk), může to být z několika důvodů:
chyba systému, neboli bug - ty jsou častější v testovacích verzích, teď se to týká ubuntu 9.10, což ale asi není tvůj případ
tady se můžeme rozejít na více možností:
zamrzl x-server, tj grafické prostředí, ale systém jako takový běží stále. pak pomůže ctrl+alt+backspace, který xka vypne (restartuje), počemž se zobrazí obrazovka s přihlášením
zamrzl systém, ale kernel je při životě. pak se nechá dávat přímé příkazy kernelu pomocí klávesys sysrq (nedoporučuje se pro začátečníky), k tomu vyhledej nejprv nápovědu
zamrzlo vše, restartu se nevyhneme...

chyba hardwaru počítače: ve windows je toto častější, ale vzhledem ke složitému systému ovladačů se to může stát i na linuxu - nejčastěji je na vině pevný disk, může být také poškozená základní deska nebo může docházet k přehřátí nějakých částí.
v tomto případě se vyplatí poslouchat, jestli při zamrznutí nevydává počítač nějaké neobvyklé zvuky, sledovat kontrolky, při každém běhu počítače sledovat teplotu procesoru, disků a zákl.desky, ...

pokud počítač reaguje, jen obrazovka zobrazuje pořád to samé (zjistí se snadno stisknutím numlocku, jestli reaguje kontrolka na klávesnici), pak bude problém v grafické kartě - není přehřátá ? nevypadává ze desky nebo kabel od monitoru z ní ?

až se dozvíme něco blíž, bude se možno zaměřit na konkrétní problém

ječmínek

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #2 kdy: 17 Srpna 2009, 18:27:43 »

Většinou se to stává, když se probudí z hibernace, teploty jsou CPU 29st
 temp 1 29 st  TEMP 2 36, Temp 3 24st, jinak těžko poznat co tomu je, protože nic nikde není vidět

ječmínek

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #3 kdy: 17 Srpna 2009, 18:46:22 »

zjistil jsem, že xorg.conf má napsáno unkown, nevím co to znamená a nevím jak to nainstalovat

Martin Šácha

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Závislák
« Odpověď #4 kdy: 17 Srpna 2009, 19:06:24 »
Jestli máš nVidii GeForce 9800 a vícejádrový procesor (Core2Duo jako já), pak je možná chyba někde v ovladačích - prý(?!) jsou tam nějaké konflikty mezi příkazy od jednoho/druhého/xtého jádra procesoru. Bohužel dosud neopraveno.

Ovšem u mě se to stává díkybohu jen párkrát do měsíce, nezávisle win/lin...

PS. Někdy jsou průvodním jevem pravidelné krátké svislé ,,šmouhy" na obrazovce.
Mint MATE 64bit / DuckDuckGo.com
Programátoři považují WYSIWYG za špatné u kódu i u žen. Programátor chce "dostat to, co žádá“ – kód tajemný, neodpouštějící, nebezpečný.

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #5 kdy: 17 Srpna 2009, 21:20:27 »
Jen podotknu, že v U9.04 a klonech není již standardně aktivována trojkombinace kláves CTRL+ALT+DEL pro restart X. Ale jsou tu návody jak to udělat.
Vyřešená vlákna je vhodné uzavřít "Topic Solved" dole pod vláknem.

Prosím označit text kódu v editoru # pro lepší formátování textu případného výpisu. Děkuji.

Sergej158

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 18 Srpna 2009, 22:18:11 »
Tak ty svislé šmouhy na horní straně monitoru při načítání Ubuntu mám také. Jinak mám AMD Athlon 64 X2 Dual Core 6000+ (3.11 GHz), ATI radeon HD 2600 XT. A mrzne mi Ubuntu po 45 sec. po přihlášení se. V LIVE to však nedělá, jen z instalovaného U.  :'(
Vím,že nic nevím.
S.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.