Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Problém "s oprávněním"  (Přečteno 4263 krát)

Jordan023

• Návštěvník
Problém "s oprávněním"
« kdy: 26 Února 2008, 18:35:20 »
Ahoj nainstaloval jsem si na počítač Mandrivu a k ní Ubuntu (naopak to nešlo :-) ) a po přiinstalování Ubuntů mi začala Mandriva blbnout a psát při přihlašování: Váš soubor Home/.dmrc má nesprávná oprávnění a je ignorován... ...soubor by měl být vlastněn a mít oprávnění 644. Adresář HOME musí být vlastněn uživatelem a zakázán zápis pro ostatní uživatele" Potom se to jakože snaží přihlásit a nakonec to vyplivne okno s Could not start kstartupconfig Check your instalation. Nedokázal by mi někdo poradit jak nastavit to oprávnění a popř. něco dalšího co mu chybí?

Tomáš Jančík

• Stálý člen
  • **
    • TomášJančík.net
Re: Problém "s oprávněním"
« Odpověď #1 kdy: 26 Února 2008, 19:13:42 »
co znamena priinstalovat? instalace na jiny disk?

jinak prava lze menit z konzole prikazem chmod
Kód: [Vybrat]
chmod 644 /home/.dmrc

Jordan023

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 26 Února 2008, 23:09:02 »

chmod 644 /home/.dmrc
mám na hda2 Ubuntu (měl jsem je tam i před časem, ale po instalaci Mandrivy se prostě v bootu ztratili a byla tam jen mandriva) a na hda5 Mandrivu hda 3 je swap a hda4 je větší disk na data... a ten tvůj príkaz mi nějak nefičí zkusím před to zadat hda5... nevím jak na to...
« Poslední změna: 26 Února 2008, 23:11:49 od Jordan023 »

Martin - ViPEr*CZ*

• Závislák
« Odpověď #3 kdy: 26 Února 2008, 23:19:21 »
Nechápu na co dvě distra na jednom PC? Jako by jste měl Vista a XP na jednom PC. Taky nesmysl.  ;)
Open source is gold way... Mint 17.2, Debian 8.1 Jessie| Ubuntu Wiki (návody) | Google vyhledávač | Qt4 návody

Petr125

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #4 kdy: 27 Února 2008, 08:33:24 »
Nechápu na co dvě distra na jednom PC? Jako by jste měl Vista a XP na jednom PC. Taky nesmysl.  ;)

Proč ne? V čem je problém? Taky jsme měl na jednom PC Win98SE a WinXp, když jsem ladil jeden program a potřeboval jsem, aby běhal pod oběma (ovládání portů, síťové jméno, systémové zvuky, atd.).

Martin - ViPEr*CZ*

• Závislák
« Odpověď #5 kdy: 27 Února 2008, 09:24:40 »

Proč ne? V čem je problém? Taky jsme měl na jednom PC Win98SE a WinXp, když jsem ladil jeden program a potřeboval jsem, aby běhal pod oběma (ovládání portů, síťové jméno, systémové zvuky, atd.).
Já bych volil když už tak asi VirtualBox. Ale ano máte pravdu jde to. Jen bych se do toho nepouštěl neumět pracovat s partion a mountováním...
Open source is gold way... Mint 17.2, Debian 8.1 Jessie| Ubuntu Wiki (návody) | Google vyhledávač | Qt4 návody

Libor Šedivý

• Stálý člen
  • **
    • liborse.mechenice.net
« Odpověď #6 kdy: 28 Února 2008, 21:02:54 »
Ahoj nainstaloval jsem si na počítač Mandrivu a k ní Ubuntu (naopak to nešlo :-) ) a po přiinstalování Ubuntů mi začala Mandriva blbnout a psát při přihlašování: Váš soubor Home/.dmrc má nesprávná oprávnění a je ignorován...

A nenainstaloval jste Ubuntu čistě omylem přes Mandrivu bez formátu? I když tedy podle mě to bez něj nejde ;). Jednou se mi ale toto podařilo s Gentoo, tím jsem přeinstaloval Ubuntu (zřejmě chyba instalátoru, či mezi židlí a NTB :D) a pomohl až reinstal. Potřebujeme vědět více informací.

Ad. více systémů se stejným základem - nevidím důvod, proč by někdo nemohl mít jak WinXP, tak i Vistu na jednou PC - např. z testovacích důvodů apod. Osobně to však považuji za paranoiu v normálním použití, ale každý máme jiné chutě, že.
Ubuntu 18.04, Acer Aspire V15 Nitro Black Edition II, 16 GB

Pavel Půlpán

« Odpověď #7 kdy: 28 Února 2008, 21:04:56 »
Možná nabastlil jenom stejný /home do obou systémů a v každým má jiné UID/GID. 8)

Tomáš Jančík

• Stálý člen
  • **
    • TomášJančík.net
« Odpověď #8 kdy: 28 Února 2008, 21:10:27 »

chmod 644 /home/.dmrc
mám na hda2 Ubuntu (měl jsem je tam i před časem, ale po instalaci Mandrivy se prostě v bootu ztratili a byla tam jen mandriva) a na hda5 Mandrivu hda 3 je swap a hda4 je větší disk na data... a ten tvůj príkaz mi nějak nefičí zkusím před to zadat hda5... nevím jak na to...

ono zalezi z ktereho systemu so o to snazite... pokud z mandrivy, tak by to melo jit. pokud to ale zkousite z ubuntu, tak se odkazujete na home v ubuntu a ne v mandrive, a proto vam to nefici...

karel kudrna

• Stálý člen
  • **
  • skill :: googllama
« Odpověď #9 kdy: 28 Února 2008, 21:12:55 »
možná
sudo fdisk -la dopočtem se disků...mělo by to jít na prstech...
prostý user
...selským rozumem...

Jordan023

• Návštěvník
« Odpověď #10 kdy: 28 Února 2008, 23:32:00 »
Mno mám momentálně tyhle disky: HDA2 na kterém je Ubuntu, HDA3 je swap, HDA4 (s daty) a HD5 na kterém je nainstalovaná Mandriva oba disky se systémama maj kolem 15GB (necelých tuším 14,4GB)
Původně jsem měl Ubunty, a nechaný HDA5 pod FAT32 na nějaké wokna, pak jsem si ale řekl, že budu zkoušet různý edice tak sem zkusil Mandrivu nainstaloval ji a nebootovalo mi to Ubunty... tak jsem nainstalil znovu Ubunty a potom mi to hodilo klasické tak jak s widlema Ubuntu a pak Other system: a tam byla mandriva... ale když do ní najedu a chci se přihlásit tak mi to napíše tu hlášku... (jako normálně se mi vyhodí přihlašovací okno i heslo, ale pak to na tomhle klekne a místo aby najel na nějaké sezení tak mi to vrátí zase zpátky na přihlášení :-( )nevím co s tím... dělám zatím jenom v Ubuntech

karel kudrna

• Stálý člen
  • **
  • skill :: googllama
« Odpověď #11 kdy: 29 Února 2008, 08:15:57 »
Dej při bootování mandrivy escape pro verbose mode, sleduj výpis.Když nejde nahodit zkus v ní  pod ubuntu najít log. :)
« Poslední změna: 29 Února 2008, 08:19:00 od karel kudrna »
prostý user
...selským rozumem...

siemens

• Návštěvník
« Odpověď #12 kdy: 27 Září 2009, 09:17:23 »
Prosim Vás nevíte někdo jak nastavit práva uživatelovy či skupině, aby se dostali jen do svého adresáře home? či to adresář jim určený a né nikam jinam? Prosím neohu přez grafické rozhraní jedine terminal děkuji moc

spynfo

• Stálý člen
  • **
    • picasa: konicky a relax
« Odpověď #13 kdy: 30 Září 2009, 11:03:04 »
sudo chmod -R 700 /media
sudo chmod 700 /cesta/k/utajene/slozce
=uzivatel neuvidi slozky, ale chybi argument -R, tak snad bude moct spoustet programy, protoze prava neplati pro podslozky a teda =prava zustavaji puvodni. Jen slozka pro uzivatele se stane neviditelnou. To by snad mohla byt cesta.

Pripadne
sudo chmod -R 700 /schovat/postupne/vsechny/folders/krome/home/uzivatel
/home/jehoJmeno ,
zacnete /bin
a skoncite /var
pockat , vlastne, on musi mit pravo spoustet programy, takze
http://wiki.ubuntu.cz/Chmod
asi to bude chmod -R 755, ten ovsem neschova folders,
jen odepre pravo do nich zapisovat... Prepisovat soubory atd.
Mozna by pomoh spis
http://wiki.ubuntu.cz/Nezni%C4%8Diteln%C3%BD%20desktop
« Poslední změna: 30 Září 2009, 11:39:20 od spynfo »
Muj nekonecny obdiv vsem, kdo pisou v shellu :-)
Compaq Presario CQ57 AMD E-450 APU with Radeon(tm) HD Graphics × 2

matyskovo

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #14 kdy: 30 Září 2009, 13:13:40 »
Není to náhodou tak, že máte dva Linuxy a pro oba máte stejný datový oddíl a tedy i stejné /home? To by mohl být ten problém. Pokud chcete mít dva systémy, budete muset mít i různé /home resp. mu budete muset upravit práva tak, aby do něj mohli uživatelé obou systémů... A v obou systémech měl pak různé uživatele.. Teoreticky by to mohlo fungovat i tak, že by stejné /home sdílely oba systémy, ale pak bude nutné důsledně dodržovat stejné skupiny a stejné uživatele v obou systémech, píšu to jen skutečně teoreticky, nikdy jsem to nezkoušel, ale myslím si, že by tam mohl být zakopaný pes...
MB ASUS M2NPV-VM, grafika integrovaná nVidia GeForce 6100, zvukovka integrovaná ADI AD1986A, AMD D-C Athlon A64 X2 4200+ EE, paměť 2GB (KIT 2x1GB) DDR2 800MHz KINGSTON, 2x disk SEAGATE Barracuda 320GB, SATA II, DVD vypalovačka - LG GSA-H42L, UBUNTU 10.04 LL 32-bit.

spynfo

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #15 kdy: 30 Září 2009, 13:25:41 »
Není to náhodou tak, že máte dva Linuxy a pro oba máte stejný datový oddíl a tedy i stejné /home? To by mohl být ten problém. Pokud chcete mít dva systémy, budete muset mít i různé /home resp. mu budete muset upravit práva tak, aby do něj mohli uživatelé obou systémů... A v obou systémech měl pak různé uživatele.. Teoreticky by to mohlo fungovat i tak, že by stejné /home sdílely oba systémy, ale pak bude nutné důsledně dodržovat stejné skupiny a stejné uživatele v obou systémech, píšu to jen skutečně teoreticky, nikdy jsem to nezkoušel, ale myslím si, že by tam mohl být zakopaný pes...

kdyby dva systemy mely stejny /home , bylo by to vyborne sdileni :-) , to by byla parada. Nemusi 2x nastavovat aplikace, parada. Jen jestli by to slo bez dalsich aplikaci urcenych specialne pro sdileni. Asi spis ne.
Problem je, jak chtel on, utajit slozky =zneviditelnit folders pro jine uzivatele, ale pritom musi byt zachovano startovani aplikaci, ktere jsou nainstalovany. Zneviditelnit =chmod 700, ale zaroven ty nuly na konci znamenaji -zadna prava pro dalsi uzivatele, krome zakladatele. To jest, taky zakaz spousteni...
Zaroven se tam pise, ze kdyz maji byt zachovany prava ke spousteni, mel by byt chmod 777, coz ovsem znamena maximalni prava. To jest zviditelneni slozky a pravo prepisovat soubory. Ovsem, bylo by mozne udelit chmod 700 pro slozku, ve slozce najit spousteci soubory a kazdemu z tech souboru ulozit pravo 777 ? Bylo by to dlouhe hledani, ale asi by to slo.

spynfo

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #16 kdy: 30 Září 2009, 13:34:51 »
Ahoj nainstaloval jsem si na počítač Mandrivu a k ní Ubuntu (naopak to nešlo :-) ) a po přiinstalování Ubuntů mi začala Mandriva blbnout a psát při přihlašování: Váš soubor Home/.dmrc má nesprávná oprávnění a je ignorován... ...soubor by měl být vlastněn a mít oprávnění 644. Adresář HOME musí být vlastněn uživatelem a zakázán zápis pro ostatní uživatele" Potom se to jakože snaží přihlásit a nakonec to vyplivne okno s Could not start kstartupconfig Check your instalation. Nedokázal by mi někdo poradit jak nastavit to oprávnění a popř. něco dalšího co mu chybí?
sudo chmod -R 644 /home/.dmrc
 +zmenit prava pro skupinu spoluvlastniku. (sudo krusader, /home/.dmrc , upravy, vlastnosti, nastavit permissions,share. Totez je mozne v sudo mc)
sudo krusader
nabehnout na koren, adresar /
CtrlS
kstartupconfig
najit
opsat si adresu /folder/folder/kstartupconfig
http://wiki.ubuntu.cz/Chmod#Spustiteln.2BAP0_program
sudo chmod +x /folder/folder/kstartupconfig  
nebo
sudo chmod 777 -R  /folder/folder/kstartupconfig  
, jak je tam psano...
snad by to slo.

matyskovo

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #17 kdy: 30 Září 2009, 13:39:53 »

kdyby dva systemy mely stejny /home , bylo by to vyborne sdileni :-) , to by byla parada. Nemusi 2x nastavovat aplikace, parada. Jen jestli by to slo bez dalsich aplikaci urcenych specialne pro sdileni. Asi spis ne.
Problem je, jak chtel on, utajit slozky =zneviditelnit folders pro jine uzivatele, ale pritom musi byt zachovano startovani aplikaci, ktere jsou nainstalovany. Zneviditelnit =chmod 700, ale zaroven ty nuly na konci znamenaji -zadna prava pro dalsi uzivatele, krome zakladatele. To jest, taky zakaz spousteni...
Zaroven se tam pise, ze kdyz maji byt zachovany prava ke spousteni, mel by byt chmod 777, coz ovsem znamena maximalni prava. To jest zviditelneni slozky a pravo prepisovat soubory. Ovsem, bylo by mozne udelit chmod 700 pro slozku, ve slozce najit spousteci soubory a kazdemu z tech souboru ulozit pravo 777 ? Bylo by to dlouhe hledani, ale asi by to slo.

Odpovídal jsem na původně položenou otázku, přesně tato hláška by vyskočila, pokud by měl společné /home a v obou systémech různé uživatele, doporučuji vyzkoušet... Je to vcelku logické. Souhlasím s tím, že sdílení by mohlo být zajímavé, také tuto možnost připouštím, ale 100% funkčností bych si úplně jistý nebyl, jelikož nastvaní jednotlivých dister se může mírně, ale přeci lišit.
MB ASUS M2NPV-VM, grafika integrovaná nVidia GeForce 6100, zvukovka integrovaná ADI AD1986A, AMD D-C Athlon A64 X2 4200+ EE, paměť 2GB (KIT 2x1GB) DDR2 800MHz KINGSTON, 2x disk SEAGATE Barracuda 320GB, SATA II, DVD vypalovačka - LG GSA-H42L, UBUNTU 10.04 LL 32-bit.

spynfo

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #18 kdy: 30 Září 2009, 14:33:59 »
no jo, ale kazdy /
ma svuj /home
, to snad ani jinak nejde, mozna manualnim nastavenim, ale proboha snad si nektery novevznikly linux na jine partici / harddisku neUZURPUJE cizi home, dyt to by byla bezpecnostni chyba jako tram, nejak mi to nesedi... ale kdovi, jsem jen lama.

Martin Kiklhorn

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Závislák
  • グーグル!ご存知ですか?
    • HEJ
« Odpověď #19 kdy: 01 Října 2009, 00:50:04 »

Kdyz pri instalaci reknu "tenhle oddil chci mountnout jako home, a prosim neformatovat" tak ho mam jako home. Pokud budu mit v obou systemech stejne uid a gid tak ani neocekavam ze by to hazelo nejake chyby opravneni.
Samozrejme muzu cekat divne chovani nekterych aplikaci, nastaveni desktopu, ktere si navzajem budou prepisovat uzivatelske konfiguraky.
« Poslední změna: 01 Října 2009, 01:22:17 od kiklhorn »
Jsou ve vašem dotazu OPRAVDU VŠECHNY vám dostupné informace o problému?
Linux user since 2007-10-11, Registered #456007
Virtual
| Distribuce
~/slozka znamená /home/"vase jmeno"/slozka
6521 69DE 0F34 FCBC FB1D  DE76 360E 52B2 F71A B8E8

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.