Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: odinstalace Ubuntu [vyřešeno]  (Přečteno 1927 krát)

MC94

• Návštěvník
odinstalace Ubuntu [vyřešeno]
« kdy: 11 Října 2009, 13:33:56 »
Zdravím.
Nahodil jsem si instalaci Ubuntu 9.04 ale omylem jsem zvolil instalaci na můj externí disk, což mi rozhodně nevyhovuje. Chtěl jsem dualboot s Vistama (jsem linuxovská lama). Jak můžu z mého exterňáku odstranit Ubuntu tak abych ho nemusel formátovat (mám tam přes 500giga a to se špatně někde zálohuje)? Instalaci chci provést ynovu, nebojte se že bych hned utíkal zpět na win... Visty mi už lezu krkem.
Díky
« Poslední změna: 12 Října 2009, 01:10:31 od kiklhorn »

Šuohob

• Závislák
Re: odinstalace Ubuntu
« Odpověď #1 kdy: 11 Října 2009, 14:00:58 »
Mno, ubuntu pri instalaci formatuje partition, na kterou ho chces nainstalovat. Takze pokud jsi zvolil v instalatoru, aby se ubuntu nainstalovalo na CELY externi disk, tak ti musim bohuzel oznamit spatnou zpravu: Mas po datech. Pokud jsi na externim disku vytvoril pro ubuntu specialni partition, tak ubuntu se nainstalovalo pouze do ni a staci sformatovat/smazat pouze tuto partition. Jeste pripojuji odkaz na wiki: http://wiki.ubuntu.cz/Odstran%C4%9Bn%C3%AD%20Ubuntu a http://wiki.ubuntu.cz/P%C5%99echod%20z%20Windows%20na%20Ubuntu
Tak dlouho se vrzá s Acerem, až se displej utrhne.

MC94

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 11 Října 2009, 14:08:54 »
dikec, hned to vyzkoušim. mam tam solo part na ubuntu takže sem o data nepřišel. jdeme na věc :-)

jadd

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #3 kdy: 11 Října 2009, 14:10:42 »
Z externím si dělej co chceš ale na interní si klidně dej dualboot jen se nejdřív mrkni jak se značí disky a oddíly, než príjdeš o windows, které se můžou hodit. 

MC94

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 11 Října 2009, 14:27:04 »
v Gparted mám partišny: /dev/sda1 (tj. můj prostor se starými daty na exterňáku nfts) a /dev/sda2 se systemem extended - ten ještě obsahuje /dev/sda5 (ext3) a /devsda (linux-swap). sda2 a sda6 mají symbol klíčů (??) a nemůžu s nimi nijak pracovat. Když se u sda5 pokusím dát delete tak mi to hodí hlášku:
Unable to delete. Please unmount any logical partitions having a number higher than 5.  
WTF? Proč to mám odpojit když zrovna to chci zrušit?

jo a ten exterňák je WDMyBook připojenej přes eSata
« Poslední změna: 11 Října 2009, 14:28:56 od MC94 »

Šuohob

• Závislák
« Odpověď #5 kdy: 11 Října 2009, 14:35:24 »
zkus nabootovat z live cd, melo by to jit. partisny, ktery chce menit, musi byt odpojeny. A nebo to proste smaz z windows.

MC94

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 11 Října 2009, 14:38:45 »
na odpojení je nějakej příkaz do konzole nebo to mužu provést v GUI? v GParted je funkce unmount jaksi nepřístupná (zašedlá)

Šuohob

• Závislák
« Odpověď #7 kdy: 11 Října 2009, 14:46:22 »
nemuzes odpojit partition, pokud ji system aktualne pouziva. Nabootuj z live cd a zkus to z neho.

MC94

• Návštěvník
« Odpověď #8 kdy: 11 Října 2009, 14:48:00 »
ja jsem na livecd

jadd

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #9 kdy: 11 Října 2009, 15:54:57 »
Pravděpodobně nemáš nastaveny root práva, tak to smaž z windows. Druhá možnost je pokud chceš instalovat znovu s formátovat to při přerozdělování disků (manuálním)

Šuohob

• Závislák
« Odpověď #10 kdy: 11 Října 2009, 16:34:18 »
pro odmounteni disku je prikaz sudo umount /cesta/k/disku

MC94

• Návštěvník
« Odpověď #11 kdy: 12 Října 2009, 00:38:36 »
tak sem se nakonec rozhodlo pro totalni reinstal: install cd - nova instalace - pokrocile nastaveni disku - smazal sem nepotrebne partišny, volne misto rozdělil dle potřeby, a pokračoval v instalaci na logický disk vedle Vist. Ted mám pěkně doulboot z HDD v noťasu, muj exterňák je zase celý a tučňáci vesele skotačí :-) dikec a konec

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.