No, u nás sa tomu říká brýle a shodou okolností je mám, takže nemusíš mít strach.
Je jasné, že záleží hlavně na rozlišení a velikosti monitoru/displeje (já mám 20" 1680 * 1050).
Schválně posílám srovnání Ubuntu 9.10 a Windows XP při stejném rozlišení:
http://www.ubuntu-pics.de/bild/27574/1680_1050_mi3N3E.png
Ve Windows je to na zkazení očí.
No vidíš, já mám starší 17" LCD, 1280×1024, 5:4, 96×95dpi s kontrastem 1:500 a se zářivkama, co svítěj tak na 70% původního jasu a stejně na to vidím. Brejle sice nepotřebuju, ale nedávno jsem prodělal úraz oka, při němž se mi poškodila rohovka a od tý doby mám na jedno oko astigmatický natolik, že když se kouknu na Měsíc, vidím dva pod sebou, oba jsou navíc obklopeny září nepravidelnýho tvaru. Ono to je taky o volbě vhodnýho písma, způsobu vyhlazování (to M$ snad ještě nevymyslel), kontrastu vůči podkladu a síle tzv. hintingu.
Ale co, ne každej má zrak dokonalej, někdo vidí za každejch okolností ostře bez brejlí nebo čoček, jinej takový štěstí nemá, někdo vidí pouze prstama, když s nima hrabe po Braillovic terminálu, pokud ovšem tu směsici teček přečte. Ale zdá se mi, že výchozí velikost ubuntího písma je zbytečně velká, zmenšit jej o 1-2px, tak se snad nic nestane, každej si velikost písma a jeho řez může přece přenastavit.
U toho Woknouzu se Ti ani nedivím, sotva se na něj podívám, v očích mám žiletky