Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Nové distro  (Přečteno 4303 krát)

pajkl

• Host
Nové distro
« kdy: 17 Října 2009, 07:36:29 »
Dobrý deň.
Používam ubuntu od 6.10. a som s ním spokojný, všetko mi funguje ok. Rád by som však vyskúšal niečo iné. Vo virtualboxe som skúšal rôzne distrá, ale tam je to asi dosť pomalšie.
Chcem sa spýtať skúsených užívateľov aké majú skúsenosti s inými distrami (s gnome, na KDE si neviem zvyknúť), resp. ich výhody, nevýhody.. Ďakujem. Prajem pekný deň.

LuciusMare

• Závislák
Re: Nové distro
« Odpověď #1 kdy: 17 Října 2009, 09:27:12 »
Jéžiš to zase skončí flejmem...Kdy už si ti uživatelé uvědomí že ptát se na tohle tady je sebevražda :)
Vážně,každému uživateli distro jinak sedne,jiný HW,většinou ti budou obhajovat to svoje.Pro dobrý test jaké distro by jsi měl zvolit doporučuji
http://www.zegeniestudios.net/ldc/index.php?lang=cz
Citace
<Firzen> tak teď budu Číňan
<Firzen> tak uvidíme :D
Jabber: LuciusMare (zkroucenina) jabbim (tecka) cz

pajkl

• Host
« Odpověď #2 kdy: 17 Října 2009, 09:38:10 »
Tak mne vôbec nejde o nejaký flame. Len ma zaujímajú rozdiely napr. medzi ubuntu a debian. Môžem si o tom prečítať (aj som si), ale najlepšia je asi osobná skúsenosť a skúsených užívateľov je tu dosť. Len preto sa pýtam. Takže, no flame, please.

pavolzetor

• Host
« Odpověď #3 kdy: 17 Října 2009, 09:57:27 »
skús OSOL alebo FreeBSD

col_boggy

• Host
« Odpověď #4 kdy: 17 Října 2009, 10:43:16 »
Tak mne vôbec nejde o nejaký flame.

Tobě ne, ale praseti a BBM ano  :P

Btw, ten test není moc aktuální - Debian podle nich nemá grafickou instalaci, mint "nemá uživatelské prostředí, které je ale dodatelné",...
« Poslední změna: 17 Října 2009, 10:46:03 od Visterius »

qUAKER

• Host
« Odpověď #5 kdy: 17 Října 2009, 10:46:31 »
bych vyzkoušel Debiana, Fedoru a openSUSE.. :)
Debiana používám asi rok a 100% spokojenost. Je rychlý a uživatelsky přívětivý(po doinstalování klikátek přes apt-get). A když už používáš Ubuntu, z těch tří dister si na něj nejrychleji zvykneš.

col_boggy

• Host
« Odpověď #6 kdy: 17 Října 2009, 10:48:10 »
Pokud se ale prokouše přes úchylnou instalaci ATI ovladačů :P.. Mně po té mé ještě pořád nejede internet, někdy se na to musím podívat.

qUAKER

• Host
« Odpověď #7 kdy: 17 Října 2009, 11:56:31 »
Pokud se ale prokouše přes úchylnou instalaci ATI ovladačů :P.. Mně po té mé ještě pořád nejede internet, někdy se na to musím podívat.

internet nemá s ATI nic společnýho.. :P a instalace je v pohodě, buď použít module-assistant nebo s nainstalovaným dkms by se měl kernel modul nainstalovat automaticky při instalaci balíčku.

Firzen

• Stálý člen
  • **
    • Beroot
« Odpověď #8 kdy: 17 Října 2009, 16:47:16 »
Zkoušel jsem mnoho distribucí, řeknu ti moje poznatky. ;)

Mandriva
  • tohle distro je o krok zpět, sice je uživatelsky přívětivá, ale je to tak trochu nelinuxová distribuce
  • moc mě nenadchla, avšak pokud chceš systém podobný Windows, je to dobrá volba

openSUSE
  • dřív bývalo hodně pomalé a nestabilní
  • teď se prý hodně zlepšilo a jak jsem ho teď naposledy zkoušel, asi tomu tak skutečně je
  • u nás ve škole je nainstalované na všech počítačích, ale jeho start trvá asi 5 minut a proto ho nikdo nepoužívá

Fedora
  • používá ji Linus Torvalds - tvůrce linux. jádra
  • podle máho je to zkrátka něco jako Ubuntu či Kubuntu akorát s balíčkovacím systémem RPM
  • lidé si ji hodně chválí

Gentoo
  • nevím, jak ty, ale já nemám ani čas, ani zkušenosti na to, abych si každou aplikaci kompiloval

Debian
  • momentálně ho používám
  • má jednu zásadní výhodu - není totiž nijak zaměřený a nemá žádné speciální utility; co se naučíš v Debianu, to potom bude fungovat i v jiných distribucích
  • přijde mi jako nejsvobodnější distro

openSolaris
  • málo balíčků
  • neskutečně pomalý systém
  • je zastaralý, ale velmi stabilní

Prémie na konec: Windows 7
  • Windows se skutečně velmi změnily
  • nová vylepšení pracovního prostředí
  • daleko vyšší rychlost systému i bootování
  • rozhodně stojí za to je vyzkoušet

To jsou tak nějak moje poznatky. :)
Podle mého ale téměř všechno závisí na pracovním prostředí - Gnome v Ubuntu bude stejné jako to ve Fedoře a KDE v Debianu je stejné jako v openSUSE.
AMD Phenom II X6 1100T@3,3GHz, Gigabyte GeForce GT 430 1GiB, 8GiB RAM, 1TiB SATA3 HDD, Nokia N900
Citace
Prosintě ty jsi takový zkušený vývojář - co mám dělat, když nevím, jako něco udělat? :D

airlive

• Závislák
  • Linux User: 479151.
« Odpověď #9 kdy: 17 Října 2009, 16:54:59 »

openSUSE
  • teď se prý hodně zlepšilo a jak jsem ho teď naposledy zkoušel, asi tomu tak skutečně je
  • u nás ve škole je nainstalované na všech počítačích, ale jeho start trvá asi 5 minut a proto ho nikdo nepoužívá

openSuSE startuje 5 min ?
Tak to tam asi ten váš admin nainstaloval vše co našel v Yastu a doplnil ještě z Webpinu,jinak to není snad asi možné ;D
openSUSE Leap 15.1
Vivaldi: King of Browsers.
"Tón, kterým se hovoří v linuxových skupinách, je tvrdý, ale srdečný..."

qUAKER

• Host
« Odpověď #10 kdy: 17 Října 2009, 18:41:02 »
Zkoušel jsem mnoho distribucí, řeknu ti moje poznatky. ;)

Mandriva
  • tohle distro je o krok zpět, sice je uživatelsky přívětivá, ale je to tak trochu nelinuxová distribuce
  • moc mě nenadchla, avšak pokud chceš systém podobný Windows, je to dobrá volba

openSUSE

Fedora
  • podle máho je to zkrátka něco jako Ubuntu či Kubuntu akorát s balíčkovacím systémem RPM

Gentoo
  • nevím, jak ty, ale já nemám ani čas, ani zkušenosti na to, abych si každou aplikaci kompiloval

Debian
  • momentálně ho používám
  • má jednu zásadní výhodu - není totiž nijak zaměřený a nemá žádné speciální utility; co se naučíš v Debianu, to potom bude fungovat i v jiných distribucích
  • přijde mi jako nejsvobodnější distro

openSolaris
  • málo balíčků

Prémie na konec: Windows 7
  • Windows se skutečně velmi změnily
  • nová vylepšení pracovního prostředí
  • daleko vyšší rychlost systému i bootování
  • rozhodně stojí za to je vyzkoušet

To jsou tak nějak moje poznatky. :)
Podle mého ale téměř všechno závisí na pracovním prostředí - Gnome v Ubuntu bude stejné jako to ve Fedoře a KDE v Debianu je stejné jako v openSUSE.

vcelku souhlas, až na to, že debian své utility má :) ale jen takové nenápadné :) AFAIK jsou to scripty jako sensible-browser atd.. dále nástroje jako Live Magic a Debian-installer, a taky patche v kernelu.

Pavel Půlpán

« Odpověď #11 kdy: 17 Října 2009, 21:05:35 »
Tobě ne, ale praseti a BBM ano  :P

Ty pacholku! :D

Tak aby jste neřekli... dobrá, dneska jsem se pustil po nějakým tom období zaslouženého odpočinku do kompilace Gentoo. :P

Pavel Půlpán

« Odpověď #12 kdy: 17 Října 2009, 21:07:47 »
...po doinstalování klikátek přes apt-get...

Tak zkušenej debianista a používá apt-get? Ty nevíš, co je v doporučeních vývojářů Debianu? 8)

pavolzetor

• Host
« Odpověď #13 kdy: 17 Října 2009, 21:08:41 »
openSolaris je zastaralý??? má stabilné API, ZFS, IPS, Time Slider v nautiluse, rýchlostne v benchmarkoch je podobný s Ubuntu (v Jave je rýchlejší)

Pavel Půlpán

« Odpověď #14 kdy: 17 Října 2009, 21:11:01 »
openSuSE startuje 5 min ?
Tak to tam asi ten váš admin nainstaloval vše co našel v Yastu a doplnil ještě z Webpinu,jinak to není snad asi možné ;D

Instaloval jsi někdy SuSE na starším počítači (Duron, 256-512MB paměti, etc)? Tipuju, že to bude tento případ... matně vzpomínám na vysokou, kdy jsme openSUSE cvičně instalovali na podobné stroje.

luisah

• Závislák
« Odpověď #15 kdy: 18 Října 2009, 11:10:59 »
Fedora
Před nedávnem jsem ji používal asi 3 měsíce jako hlavní systém a musím říci - dobrá distribuce, ale jinak jsem nepozoroval nějaké velké odlišnosti od Ubuntu - samosebou rpm, su, ale nic zásadního. Doporučuji pro uživatele, kteří jeli vždy na Ubuntu a chtějí vyzkoušet něco jiného. Já jsem se ze zvyku zase vrátil na Ubuntu. Teď si zase brousím zuby na nové OpenSuSE. Verze 10 a 11.0 mě neoslovila.
« Poslední změna: 18 Října 2009, 11:16:46 od luisah »

nettezzaumana

• Host
« Odpověď #16 kdy: 18 Října 2009, 11:23:41 »
openSolaris
  • málo balíčků
hm.
1) neskutecne pomaly je na slabem hardwaru, njn zfs ..
2) hm. zastaraly? naopak, technologicky asi o 20let pred linuxem .. ne nadarmo se rika, ze SunOS je asi nejpokrocilejsi os
« Poslední změna: 18 Října 2009, 11:25:46 od Bad Batz Maru »

pavolzetor

• Host
« Odpověď #17 kdy: 18 Října 2009, 14:11:48 »
aj tak mám najradšej archlinux s e17

pivik

• Host
« Odpověď #18 kdy: 18 Října 2009, 14:22:16 »
Jen škoda, že mám z nastavení Archu strach, jinak bych ho už zkusil dávno. Zatím radši zůstanu na Debianu Lenny + Gnome.

pajkl

• Host
« Odpověď #19 kdy: 19 Října 2009, 15:48:49 »
Ďakujem za odpovede, jeden disk si uvolním na skúšanie, na druhom stále pobeží ubuntu, však tu som doma.  :)
Prajem všetkým pekný deň.

Pavel Půlpán

« Odpověď #20 kdy: 19 Října 2009, 15:54:49 »
Jen škoda, že mám z nastavení Archu strach, jinak bych ho už zkusil dávno. Zatím radši zůstanu na Debianu Lenny + Gnome.
Arch je jednoduchej... stačí umět číst a v konzoli spustit vim (například). Je pravda, že se s ním člověk i něco málo naučí, ale rozhodně to není nic, čeho by se měl člověk bát. ;)

Sešívaný

• Stálý člen
  • **
    • Osobní stránky
« Odpověď #21 kdy: 19 Října 2009, 16:04:01 »
2) hm. zastaraly? naopak, technologicky asi o 20let pred linuxem .. ne nadarmo se rika, ze SunOS je asi nejpokrocilejsi os

To je hodně silné tvrzení, navíc ta ohromná vyspělost je desktopovému uživateli úplně na pendrek, ten potřebuje hlavně podporu hardware a balíčky. V obojím je OpenSolaris míle za Linuxem.

Pavel Půlpán

« Odpověď #22 kdy: 19 Října 2009, 16:08:03 »
Což není otázka technologického pokroku, ale rozšíření systému a s ním souvisejícího zájmu výrobců hw. ;)

Ender Wiggin

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #23 kdy: 19 Října 2009, 16:16:50 »
Což není otázka technologického pokroku, ale rozšíření systému a s ním souvisejícího zájmu výrobců hw. ;)
...což je uživateli taky někde...
Xubuntu 12.04

MacHala

• Stálý člen
  • **
  • Big Bro iz watching joo!
    • ZlejT
« Odpověď #24 kdy: 19 Října 2009, 16:33:04 »
ne, ze bych se nejak chtel pripojovat k pochybovacum o SunOS uberness  ;D - ale neni dvacet let rochu moc? do dvou let pujde btrfs nasadit produktivne, do peti se diky sirsi uzivatelske zakladne vyrovna zfs a se SystemTap/dTrace to bude imho podobne... takze 20 let by byla super pesimisticka prognoza
Prislusnik ligy, za kreativni pouzivani interpunkcnich znamenek, carek, predevsim.
=======================================
Tweetuju jako http://twitter.com/zl8

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.