Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Síťová tiskárna prosim o radu [vyřešeno]  (Přečteno 6821 krát)

Ovka

• Návštěvník
Síťová tiskárna prosim o radu [vyřešeno]
« kdy: 30 Listopadu 2009, 11:15:20 »
Dobrý den, prosím někoho o radu . Potřebuji zapojit laser tiskárnu lexmark optra k 1220 přímo síťovým kabelem s Acer one s linuxem linpus - vlastně fedora, ale to je jedno. Nevím ale co kde mám zadat a co kam napsat v system-config-printer . Nevím jestli se mám připojit přes samba a co zadat smb://..... nebo jestli přes jiné protokoly. U Vista stačí zadat IP adresu tiskárny a nainstalovat driver. Nevím co mám dát jako jméno tiskárny, co je za jméno serveru a který hostname. Linux není moje silná stránka... Moc prosím o radu. 2 dny googluju a už se mi točí hlava. Moje tiskárna má nastaveno toto:

TCP/ip:
active: yes
dhcp, boottp, rarp enabled: no no no
adress source: manual
adress: 10.29.24.4
Netmask: 255.255.255.0
gateway: 10.29.9.24.10
hostname, wins status: LXK1DFB46, Unregistered
wins server: 0.0.0.0

LexLink:
active: no

Netware:

appletalk:

toto nastavení mi chodí ve Vistách, spojeno přímo síť kabelem, zadám IP a je to...

Prosím o radu, tato tiskárna je jinak na linux funkční: [www.openprinting.org]
« Poslední změna: 30 Listopadu 2009, 19:11:29 od kiklhorn »

ETNyx

• Aktivní člen
  • *
Re: Síťová tiskárna prosim o radu
« Odpověď #1 kdy: 30 Listopadu 2009, 11:29:30 »
Zdravám zkus tento postup:

Systém -> Správa -> Tisk -> Nový -> (rozbal) Network Printer -> Find  Network Printer -> zadej adresu (případně hostname) -> Hledat (Pokud je připojená přímo k PC tak by jí systém měl najít)

Pokud tiskárnu takto nenajdeš tak
Systém -> Správa -> Tisk -> Nový -> (rozbal) Network Printer -> a vyber jeden z protokolu (na všechny tiskárny co jsem měl stačil AppSocket/HP JetDirect ale vždycky byly schované někde za routrem)

Pak už stačí vybrat ovladač a nechat si vytisknout testovací stránku :-)
jabber: etnyx@jabbim.cz

Rixx

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #2 kdy: 30 Listopadu 2009, 11:55:00 »
Hlavne aby ste mali nainštalovanú sambu. A ak máte Fedoru tak aj vypnutý SeLinux.

Ovka

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 30 Listopadu 2009, 11:57:17 »
Děkuji ti . Bohužel jsem tohle zkoušel a tiskárnu nenajde. vždy přidám ručně novou tiskárnu, zadám její ip adresu 10.29.24.4 , vyberu typ tiskárny. Nic netiskne. Jo a prosím tě, z toho co jsem napsal výše, co je název tiskárny a co je port, když to dělám přes napřímo přeš sit kabel. sorry jsem na sitě lama. díky
Zkoušel jsem to i přes prohlížeč ale to samý. Jako když jí prostě nenajde...

Rixx

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #4 kdy: 30 Listopadu 2009, 12:00:14 »
A ešte aj skúsiť vypnúť firewall. Ja na siete tiež moc nie som. Ale vo Fedore som mal podobný problém, akurát tlačiareň bola pripojená k inému PC pomocou USB.

Ovka

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 30 Listopadu 2009, 12:04:48 »
Prosím tě, když mám v nabíce připojit windows tiskarnu přes sambu, tak jí mám nainstalovanou ne? ???

Rixx

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #6 kdy: 30 Listopadu 2009, 12:16:39 »
Ak sa ti dá kliknúť na "Prochádzet" tak áno....

Ale pre istotu môžete skúsiť
Kód: [Vybrat]
yum -y install samba

Ovka

• Návštěvník
« Odpověď #7 kdy: 30 Listopadu 2009, 12:17:16 »
Ještě se omlouvám, ale jak poznám že mám sambu. Jinak firewall nemám a fungují cups 1.3.3. A jak mám vypnout SeLinux pokud tu sambu teda mám. 2 dny u pc a už nevím ani jak se jmenuju. dík za pomoc.

Ovka

• Návštěvník
« Odpověď #8 kdy: 30 Listopadu 2009, 12:32:16 »
Tak instaluju sambu znovu. napsalo to , že je již nainstalovaná, ale stejně neco stahuje.... Zatím dík.

Krysař

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #9 kdy: 30 Listopadu 2009, 12:41:30 »
Pokud je tiskarna pripojena primo na ten netbook, tak je samba na nic
Citace
man samba:
NAME
       samba - A Windows SMB/CIFS fileserver for UNIX
Ja si myslim, ze dulezitejsi bude zkontrolovat popr. spravne nastavit IP adresu sitove karty v netbooku. Musi mit stejne cislo site, jako ta tiskarna, takze neco jako: 10.29.24.XXX
xxx libovolne krome 4.

//EDIT:
A nez se pustis do konfigurace tiskarny, tak si over, ze sit funguje a ping ma odezvu
Kód: [Vybrat]
ping 10.29.24.4
//edit2:
a jeste jedna vec, pokud to nema gigabitovou sitovku (jako ze asi nema), tak musi byt prekrizeny (crossover) kabel.
« Poslední změna: 30 Listopadu 2009, 12:48:09 od Krysař »
„Nepropadejte naději, jste z nejhoršího vevnitř.“

Ovka

• Návštěvník
« Odpověď #10 kdy: 30 Listopadu 2009, 12:55:54 »
Tak po updatu samby jsem v CUPS přes AppSocket/HP JetDirect zadal Device URL : lpd://10.29.24.4/ps pro lexmark a když chci zkušební stránku, ta to napíše: recoverable: network host 10.29.24.4 is busy; will retry in 30 seconds.... a nic
jinak jsem zkusil pingnout 10.29.24.4 a vypisuje mi to adresy packet filtered....
Zkusím so kouknout na tu síťovou kartu v noťasu, ještě ale nevím kde.... Díky !!!

Ovka

• Návštěvník
« Odpověď #11 kdy: 30 Listopadu 2009, 12:57:01 »
crossover to je , jede mi to takhle doma na Vistách. Strčím jen kabel do sitovky a tisknu....

Takže koukám do síťovky počítače a jede přes dhcp. Když tam chci zadat ručně adresu a masku tak to píše , že nemohou být zadány nuly a musím vyplnit dns server jinak to nemohu uložit. Pomoc!
« Poslední změna: 30 Listopadu 2009, 13:11:55 od Ovka »

Krysař

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #12 kdy: 30 Listopadu 2009, 13:14:55 »
dns nepotrebujes, tak tam napis cokoli, co to dovoli
„Nepropadejte naději, jste z nejhoršího vevnitř.“

Ovka

• Návštěvník
« Odpověď #13 kdy: 30 Listopadu 2009, 13:23:31 »
Zadal jsem do dns cokoliv, uložil , spojil se, a ZAČALO TO TISKNOUT ZKUŠEBNÍ STRÁNKU A PERFEKNĚ. KRYSAŘ SEŠ ZLATO!!!! DÍKY, DÍKY , DÍKY A DÍKY ZA TRPĚLIVOST. Linux mám asi měsíc , ale stojí to za to!
Ještě se chci zeptat na tu samou tiskárnu, když budu chtít tu tiskárnu připojit přímo na ten pc s vistama a budu se chtít připojit ad-hoc wifinou  s tímto noťasem, jde nastavit tiskárna jako sdílená  a jestli ano , jak zfunkčním ad-hoc v linpusu aby komunikovala s vistama? Díky ještě jednou.

Ovka

• Návštěvník
« Odpověď #14 kdy: 30 Listopadu 2009, 13:30:34 »
Jo a tiskárna běhá přes ten AppSocket/HP JetDirect jak psal ETNyx. Do url to chtělo napsat pro lexmark tiskárny: lpd://10.29.24.4/ps s tím ps na konci!!! Jinak to nechodilo. Všem díky...!!!!

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.