Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: ssh - automaticke prihlasenie a vykonanie serie prikazov z windowsu  (Přečteno 3066 krát)

petohl

• Návštěvník
Zdravim,

potreboval by som z Windowsu jednym kliknutim vypnut pocitac na ktorom bezi linux.

Na linuxe je Openssh, vo windowse sa cez putty viem prihlasit po zadani Host name: htpc@192.168.1.185, SSH

Nasledne si vypyta heslo do pc, a potom pomocou sudo shutdown -h now ho chcem vypnut. Vypyta si znovu heslo. Nasledne chcem s exit ukoncit ssh.

Cize potreboval by som nejako zautomatizovat prikazy:
heslo
(chvilu pockat)
sudo shutdown -h now
heslo
exit

Poradite ?

On

• Stálý člen
  • **
    • Operační systémy
Re: ssh - automaticke prihlasenie a vykonanie serie prikazov z windowsu
« Odpověď #1 kdy: 21 Prosince 2009, 11:39:39 »
přihlášení přes ssh bez dotazu na heslo nutno nastavit pomocí veřejného klíče.
http://wiki.ubuntu.cz/SSH#Ov.2BARsBWQ-en.2BAO0_ve.2BAVk-ejn.2BAOk-ho_kl.2BAO0BDQ-e
..i tady je pěkný článek, jen v angličtině:
http://www.debianadmin.com/ssh-your-debian-servers-without-password.html

potom Ubuntu říct, aby příkaz shutdown/halt vykonal bez hesla, něco jsem našel tady:
http://www.abclinuxu.cz/poradna/linux/show/122048

Příkazy, které jste zadal bych pak normálně vložil do souboru jako skript, vytvořil spouštěč a po kliknutí by měl vše vykonat. Shutdown jsem nezkoušel, ssh ale bez hesla přes veřejný klíč normálně využívám a funguje spolehlivě.
« Poslední změna: 21 Prosince 2009, 12:33:05 od On »
Asus M2A-VM HDMI, Athlon 64 X2 4800+, 4GB DDR2/800Mhz,Powercolor HD 2600 XT, Ubuntu 10.10
Být posledním nevadí, ale nikdy nesmíte být poslední dvakrát po sobě - Iacocca

petohl

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 21 Prosince 2009, 20:00:34 »
prezrel som si tie odkazy pre ssh, ide o to ze su to instrukcie pre pc na ktorom je linux, ja by som to potreboval pre windows

donny

• Závislák
« Odpověď #3 kdy: 21 Prosince 2009, 20:05:06 »
Zkus PuTTY: http://www.chiark.greenend.org.uk/~sgtatham/putty/download.html
Nebo pokud je na Windows mašině nainstalovaný Cygwin, můžeš vyzkoušet toto: http://sshwindows.sourceforge.net/
archlinux @ i7-6700/GTX1080 8G/32G DDR4/.5TB NVMe/WD RED 3TB | Raspbian 8 @ Raspberry Pi
Ever tried. Ever failed. No matter. Try again. Fail again. Fail better!

On

• Stálý člen
  • **
    • Operační systémy
« Odpověď #4 kdy: 21 Prosince 2009, 20:33:11 »
áha, vidiš...pro windows je pak putty, jak už psal kolega výše

omlouvám se
Asus M2A-VM HDMI, Athlon 64 X2 4800+, 4GB DDR2/800Mhz,Powercolor HD 2600 XT, Ubuntu 10.10

petohl

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 21 Prosince 2009, 20:38:25 »
no ved ano putty, ale jedine co som zatial dosiahol ze pomocou bat suboru (v ktorom je d:\media\_putty\putty.exe -load "sshhtpc") spustim okno terminalu a uz si pyta heslo

a tam by som potreboval zautomatizovat tieto prikazy:
heslo
(chvilu pockat)
sudo shutdown -h now
heslo
exit

Ak by sa to nejako podarilo rozbehat bez hesla, stale je tu ten najdlhsi prikaz o ktory ide "sudo shutdown -h now"

On

• Stálý člen
  • **
    • Operační systémy
« Odpověď #6 kdy: 22 Prosince 2009, 07:23:47 »
Abych ti pravdu řekl, o Putty jsem jen slyšel, z WIN jsem se přes ssh do Linuxu nenapojoval, ale řekl bych, že to bude v konečném důsledků hodně podobné..opět vytvořit klíč, který se naimportuje do linuxu, pomocí kterého není pak třeba zadávat heslo..našel jsem nějaký článek, který by mohl pomoct:
http://www.maxiorel.cz/pripojeni-k-linuxovemu-serveru-z-windows-bez-hesla

Kdyžtak dej vědět, jestli pomohlo, taky by mě to do budoucna zajímalo...ještě pak bude třeba zakomponovat příkaz pro vypnutí pc hned po nalogování, ale pokud rozjedeš ty dvě samostatné části - nalogování a vypínání pc bez hesla, pak to už nějak spojíme :)
« Poslední změna: 22 Prosince 2009, 07:27:30 od On »

On

• Stálý člen
  • **
    • Operační systémy
« Odpověď #7 kdy: 22 Prosince 2009, 12:46:05 »
Tak mi to nedalo a musel jsem to vyzkoušet...no, měl jsem za to, že to bude fungovat trošku jinak..po kliknutí na Putty je nutno vybrat sezení a znovu potvrdit připojení, což není úplně ono, ale pořád by to nebylo tak strašné...teď jak to udělat, aby bral v potaz příkaz, aniž bych ho manuálně napsal, jak bude víc času, polaboruju nad tím..

EDIT: tak, první fáze vyřešena - vytvořit spouštěč, který bude obsahovat následující: putty.exe -load user (kde "user" je název sezení uložený v putty)...tímhle spustíš putty a připojíš se bez hesla na Linux...ale s tím příkazem mě zatím nic moc nenapadá...než se to vyřeší nějak kulantně(ikdyž se obávám, že líp to teda asi nepůjde, minimálně mě nenapadá jak), tak bych si vytvořil alias - třeba "konec", kde by bylo nadefinované "sudo shutdown -h now && exit"...celé to vypínání by vypadalo prozatím takhle:

klikneš a napíšeš "konec". Tím se pc vypne a odhlásí z ssh(ani u jednoho by nebylo potřeba heslo).
« Poslední změna: 22 Prosince 2009, 12:59:27 od On »

petohl

• Návštěvník
« Odpověď #8 kdy: 22 Prosince 2009, 16:30:23 »
aj mne sa uz podarilo nasatvit prihlasovanie bez hesla cez putty, teraz ho idem skusit prinutit aby sudo islo bez hesla.

Ale ak by to neslo cele automaticky, tak to nejako prezijem.

EDIT:
takze aby nepytalo heslo pre "sudo shutdown -h now" treba pridat na koniec suboru /etc/sudoers toto:

%shutdown ALL=(root) NOPASSWD: /sbin/reboot
%shutdown ALL=(root) NOPASSWD: /sbin/halt
%shutdown ALL=(root) NOPASSWD: /sbin/shutdown

EDIT2:
treba este vytvorit skupinu "shutdown" a zaradit do nej uzivatela

aby som doplnil este tie aliasy ak by niekto potreboval:

gksudo gedit .bashrc
doplnit:
alias end='sudo shutdown -h now && exit'
alias reb='sudo shutdown -r now && exit'

Cize po zadani prikazu end sa pocitac vypne, po zdanani rikazu reb sa restartuje.

EDIT3:
Nakoniec je to este jednoduchsie ako som si myslel, totizto v Putty je mozne zadat v Connection - SSH - Remonte command:
sudo shutdown -h now && exit

Cize teraz hned po prihlaseni cez putty (zautomatizovane pomocou *.bat suboru) sa druhy pc vypne.

On dakujem za nakopnutie.
« Poslední změna: 22 Prosince 2009, 17:29:00 od petohl »

On

• Stálý člen
  • **
    • Operační systémy
« Odpověď #9 kdy: 22 Prosince 2009, 18:31:23 »
Taky dík za dokopnutie, to se bude hodit :)

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.