Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Jak změnit offset obrazovky?  (Přečteno 1063 krát)

Rawen

• Aktivní člen
  • *
Jak změnit offset obrazovky?
« kdy: 20 Prosince 2009, 20:41:50 »
Prosím pěkně provozuju na EEE PC (rozlišení 1024x600) Ubuntu 9.10, ještě předtím jsem tam měl 9.04 a měl jsem tam takovou vychytanou fíčurku, že jsem si pomocí příkazu xrandr přepnul obrazovku do formátu kdy bylo sice fyzické rozlišení 1024x600 ale virtuálně ta obrazovka měla větší výšku (1000px) -  fungovalo to tak, že když jsem najel kurzorem myši na spodní hranu obrazovky tak mi to prostě skrolovalo dolů - tj. měl jsem k dispozici plochu 1024x1000px na LCD s rozlišením mnohem nižším. Problém je ten, že zaboha nemůžu najít nebo si vzpomenout, jak jsem v  Xkách nastavil tento mód. Vím, že to šlo pak přepínat pomocí příkazu xrandr a že jsem ten speciální video mód musel definovat v xorg.conf. Problém je že v 9.10 xorg.conf už vůbec nemám a navíc se mi nepodařilo ani vygooglit jak bych ten mód měl nastavit. Uměl by mi někdo poradit?
« Poslední změna: 21 Prosince 2009, 13:15:52 od Anna Taliánová »
Linux je pro borce, který se dokáží sami rozhodovat!

klasyc

• Aktivní člen
  • *
Re: Jak změnit offset obrazovky?
« Odpověď #1 kdy: 22 Prosince 2009, 16:39:24 »
Tady se to řeší. Ta volba se jmenuje paning a mají tam i příklady (v posledním příspěvku). xorg potřebuješ měnit jenom proto, abys nastavil maximální velikost plochy. Pokud neexistuje, tak ho prostě vytvoříš a dáš do něj jen to, co potřebuješ - mají tam vloženou tu sekci jako příklad, tak ji stačí jen okopírovat.

http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1139691

Rawen

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #2 kdy: 23 Prosince 2009, 10:19:46 »
děkuju za odkaz na moc pěkný thread, tohle opravdu funguje, bohužel na asusu EEE PC v Ubuntu 9.10 to nějak blbne (i když nemám zapnutý compiz), větší plocha se nastaví, ale blbne při ní kurzor myši, když sjedu dolů tak ukazuje trochu níž než by měl (když kliknu tak jako kdyby kliknu na místo které je výš) + pokud naskroluju myší zpět nahoru jedním táhlým pohybem tak se nedostanu až úplně na začátek virtuální plochy (jak kdy, někdy jo, někdy ne) - výsledek je tedy značně nehezký a rozpačitý... Upozorňuju že na stejném netbooku s 9.04 všechno funguje moc krásně - zřejmě jiný GFX ovladač nebo nevím... Přesto děkuji!
Linux je pro borce, který se dokáží sami rozhodovat!

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #3 kdy: 23 Prosince 2009, 13:06:54 »
ZKusil bych asi Ubuntu X-swat. Na PPA launchpadě je repozitář. Pokud ani toto nezabere, připravil bych se na nejhorší, tj. downgrade na 9.04, ale ještě předtím bych zkusit vyloženě vývojovou větev jménem Edgers(jako x-swat, akorát neručí za stabilitu).
Vyřešená vlákna je vhodné uzavřít "Topic Solved" dole pod vláknem.

Prosím označit text kódu v editoru # pro lepší formátování textu případného výpisu. Děkuji.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.