Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Vědomosti  (Přečteno 4669 krát)

maer

• Aktivní člen
  • *
Vědomosti
« kdy: 05 Listopadu 2006, 23:33:25 »
Zajimalo by me jak jste nabili vedomosti ohledne linuxu obecne. At se snazim jak se snazim porad mu nemuzu prijit na kloub. Z ceho jste se ucili? Kde jste brali zdroje atd.
intel i3 3.07GHz , 8GB DDR III , nVidia N560GTX , 1TB Hitachy , Beng 24" FullHD , MB MSI P55-GD80 - Intel P55

reaper

• Aktivní člen
  • *
    • http://ronny.rammsteinfan.cz/
Vědomosti
« Odpověď #1 kdy: 05 Listopadu 2006, 23:40:43 »
takze.. ne ze bych vedomosti mel moc.. :-) ale tak..

napr jsem si stahl vsechny videa z Installfestu :-) chodim na konferenci.. rozebirame problemy.. resime.. potom knizku "prechazime na linux" (ted to nevim presne ten nazev)

potom cteni abclinuxu .. a wiki.. toto forum :-)

je na to potreba cas mno:-)
IBM/Lenovo Thinkpad R61 14", Intel Core 2 Duo T7250 - 2GHz @ 800MHz, 2GB RAM, 160GB + 300GB HDD, Intel X3100 - Ubuntu 8.04

Starejbar

• Aktivní člen
  • *
    • Starejbar
Vědomosti
« Odpověď #2 kdy: 06 Listopadu 2006, 11:19:49 »
Nebo třeba google :) zdrojů je dost.
Linux is like a wigwam, NO Windows, NO Gates and Apache inside.

GlidingFLY

• Stálý člen
  • **
Vědomosti
« Odpověď #3 kdy: 06 Listopadu 2006, 12:45:19 »
Já jsem si nainstaloval Ubuntu verzi 5.10 vloni někdy v říjnu. Jednalo se ještě o verzi Preview. O linuxu jsem tehdá věděl akorát to, že existuje. Měl to být test zdali můj HW bude pracovat a zdali budu schopen jej spravovat. Jakmile jsem zjistil, že to klaplo začal jsem sbírat informace všude kde se dalo, hlavně zde na fóru které bylo tehdá ve stadiu vzniku. Věnoval jsem se tomu intezivně s tím, že v budoucnosti to bude cesta jak se zbavit politiky M$, kterou opravdu nesnáším a bohužel podle všeho co dneska vím, bude tato pokračovat a prohlubovat se způsobem pro mne nepřijatelným (šťourání se v datech a obsahu osobního počítače apod.)
Dneska mohu říci, že se to vyplatilo a i když nejsem žádný GURU na příkazovku, jsem schopen tento systém nejenom instalovat a spravovat jej, ale i podávat rady a zkušenosti co jsem získal za celou dobu užívání. Chce to opravdu hledat. Internet je studnice vědomostí a zkušeností a když jeden chce tak to dokáže.
» Linux Mint on mini-ITX boards «

Pavelp

• Host
Vědomosti
« Odpověď #4 kdy: 06 Listopadu 2006, 14:16:22 »
Velice doporucuju knizku Michala Brandejse: "Unix/linux". Jinak pro GlidingFLYho jeden odkaz:
http://www.root.cz/clanky/microsoft-a-novell-ze-souperu-partnery/

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
Vědomosti
« Odpověď #5 kdy: 06 Listopadu 2006, 14:55:53 »
Jednoduchá odpověď - praxí (hlavně metodou pokus o omyl), ale asi to není nejlepší způsob - a) mám jich málo (vědomostí) b) některé omyly byly fatální.
Jinak vřele doporučuji tutoriály na linuxsoft.cz a knihu M. Kysely Přecházíme na linux.

Jen taková poznámečka: nabýt vědomosti, z vaší verze vyplývá, že jsme si je natloukli do hlavy baseballovou pálkou.

eStar

• Aktivní člen
  • *
    • http://www.linuxsoftware.cz/
Vědomosti
« Odpověď #6 kdy: 06 Listopadu 2006, 18:07:22 »
Pročítáním návodů po internetu a pročítaním tohoto fora. Uživatel nejsem ještě příliš zkušený. Ale i tak za většinu svých vědomostí o linuxu které jsem načerpal vděčím především tomuto foru, proto děkuji všem lidem tady . :)

Vojtin

• Host
Vědomosti
« Odpověď #7 kdy: 06 Listopadu 2006, 19:54:56 »
Já jsem se taky učil sám, bylo jen abclinuxu, mandrake forum moc nejelo (ne jako tady), strýček google a pokus omyl, nejsem guru a ani nechci, stačí mi umět si sám spravovat ubuntu. :)

drat

• Aktivní člen
  • *
Vědomosti
« Odpověď #8 kdy: 07 Listopadu 2006, 00:05:10 »
Podle me je dulezite zacit kvalitnim distrem, ve kterem ti veci co chces bezi bez nejakych vetsich potizi. Kde se muzes hrabat v konfigech jich fungujich veci a v pripade jakekoliv patalie konfig obnovit a dana vec slouzi zase. Potom samozrejme nejake studium, bez toho to nejde. Existuji napriklad Debiani zdroje - sekce manuals. Hodne informaci se da vyextrahovat v ruznych instalacnich prirucka ruznych dister (hlavne teda tech pokrocilejsich jako Gentoo a dalsi). Ale protoze zadny uceny z nebe nespadl tak jedna ceska kniha pro zacatecnika a postupen casu neco pokrocilejsiho v cestine bylo alespon pro me velmi vitanym zdrojem informaci. Konkretne mam Linux - Prirucka ceskeho uzivatele. A zkouset a zkouset. Hlavne mit chut zkouset a byt zvedavy. Ono to pak tak nejak jde i trochu samo. A samozrejme pokud napriklad vubec netusis z ang dokumentace co ma dana vec delat, tak jsou tu weby jako abclinuxu.cz, root.cz, linuxsoft.cz ........ Tam je taky spousta vice ci mene vydatnych clanku. Hlavne se nebat prikazove radky, v Linuxu je prace v ni pro spoustu (a pro spoustu taky ne) ucelu daleko efektivnejsi nez v grafickem prostredi (mluvim ze zkusenosti, necituji zadny manual ;)),

spankom

• Návštěvník
Vědomosti
« Odpověď #9 kdy: 07 Listopadu 2006, 05:20:12 »
Naučit se dobre v Linuxu? Na to pouze jedina rada skoušet skoušet a skoušet. A číst fora, knizky nebo ruzne stranky na internetu tykajicih se linuxu

Několik rad
1. Zpravny vyběr distribuce Linuxu
2. Naučit se nejdriv pracovat v grafických nastrojích v linuxu, a pak pomalu začít i zpríkazoveho radku.
3. Přikazi se učit jen ty které opravdu potřebují. Dále doporučuji pokud si prikazi nepamatujete vypsta sije na papir jako meni tahak.

4. Neni nutno si pamatovat instalaci kazdeho programu ktery stahate s internetu. Ukazdeho je navod jak ho nahrat. Po časté instalci jsi postup zapamatujete sam

5. Hodně číst v diskuzich linuxu a poridit si knizku napr. Linux a KDE - od grady, jsou tam prikazi linuxu

reaper

• Aktivní člen
  • *
Vědomosti
« Odpověď #10 kdy: 07 Listopadu 2006, 10:17:24 »
Citace: drat
Konkretne mam Linux - Prirucka ceskeho uzivatele. [/b]
myslim, ze tato knizka je pro uplneho zacatecnika nepouzitelna.. :-)

jinak ji mam taky:)
IBM/Lenovo Thinkpad R61 14", Intel Core 2 Duo T7250 - 2GHz @ 800MHz, 2GB RAM, 160GB + 300GB HDD, Intel X3100 - Ubuntu 8.04

Starejbar

• Aktivní člen
  • *
    • Starejbar
Vědomosti
« Odpověď #11 kdy: 07 Listopadu 2006, 10:25:04 »
Je potřeba zkoušet. Cokoli si chci nainstalovat tak hledám na internetu, začínám tímto fórem a pokračuju přes http://abclinuxu.cz a google dál. Dost věcí jsem dal metodou pokus omyl, že některé omyly byly zásadní? To se holt už stává (btw:Win jsem se taky nenaučil přes noc a kolikrát mi tenkrát spadly 95 ani nepočítám), ale pokud má člověk chuť jde to, ale někdy to zabere dost času.
Linux is like a wigwam, NO Windows, NO Gates and Apache inside.

drat

• Aktivní člen
  • *
Vědomosti
« Odpověď #12 kdy: 07 Listopadu 2006, 15:39:51 »
Citace: reaper
myslim, ze tato knizka je pro uplneho zacatecnika nepouzitelna.. :-)
jinak ji mam taky:)
Me se naopak zda jako vyborny uvod. Ale uznavam, ze necemu clovek co nikdy nevidel linux natoz treba pc, tak tomu nemusi na prvnich par precteni zcela rozumet a chapat co vsechno co se naucil a ceho tim muze dosahnout :). Ale jak kdo. Napriklad me odrazila docela slusne. Do te doby jsem v nektrych vecem tapal.

Jenda

• Stálý člen
  • **
    • http://launchpad.net/people/jenda
Vědomosti
« Odpověď #13 kdy: 07 Listopadu 2006, 15:53:28 »
Myslím, že stačí linux používat, a řešit problémy jak přicházejí pod ruku. Člověk se nestane profíkem, ale poměrné schopným uživatelem. Během jednoho roku stoprocentně zaručuju, že bude člověk na svém počítači umt daleko víc než po roce používání Win, a ve většině případů více, než kdy na Win uměl. Zároveň jsem přesvědčen, že běhěm roku stráví srovnatelné množství času zabýváním se problémů svého počítače, ne víc, jak by mohl tvrdit skeptik. Septik.
Navštivte nás na IRC: #ubuntu-cz @ irc.freenode.net
K mání trika a samolepky Ubuntu - případní zájemci nechť se mi ozvou.

Jindro

• Aktivní člen
  • *
Vědomosti
« Odpověď #14 kdy: 07 Listopadu 2006, 16:19:24 »
záleží jaké máš ambice.

Pro běžného uživatele (Dapperu) by měla stačit myš a postupně se orientovat v nabídkách.
K tomu si přečíst dodanou a nainstalovanou dokumentaci!!!
(To je samozřejmě vize, ne velmi vzdálená).

Ale občas se vyskytne potřeba zajít dál.
Doporučuji se soustředit pouze na 1 problém projít wiki, forum, google ( např. připojení tiskárny, ...) a až potom řešit další problém. (např. rozlišení monitoru, ...)

Pro pokročilejší s ambicemi je nutnost znalost jazyků ( English, C, Perl, Python, ...).

Držím palce.

romi

• Stálý člen
  • **
Vědomosti
« Odpověď #15 kdy: 07 Listopadu 2006, 16:50:29 »
v roku 2002 som bol nuteny ;) ak som chcel ist na inet, tak jedine cez vt100 terminal pripojeny k bratovmu pc :) takze.. . a tam bezal linux :))  ....ale inac linux som velmi nemusel, bo v skole som musel pouzivat woknowe programy. takze vlastne tu som sa dostal k zakladom :))
2006.. mal som pisat diplomku ..a rozhodol som sa, ze simulator bude bezta pod linuxami ..a tak som pod linuxy presiel. ..a ked som si s niecim nevedel rady, tak to forum.ubuntu.cz a google istili :))
randy [HP nc6320 -- Ubuntu Gutsy Gibbon with KDE]
== linuxove minimum ==

maer

• Aktivní člen
  • *
Vědomosti
« Odpověď #16 kdy: 07 Listopadu 2006, 20:24:22 »
no jak tak ctu tak zatim splnuji "pokus nahoda" :-) je fakt ze okna jsem si vypiloval do dokonalosti a chtel bych i tucnaky. Tu dokonalost myslim to ze temer nic me nezaskoci vsechno se da nejak urovnat a opravit ale v linuxu si pripadam jak panic v bordelu dokazu uz instalovat prez terminal znam uz nekolik prikazu ale porad je to malo ale i tak vsem drzim palce at dokazete to co chcete ;-)
intel i3 3.07GHz , 8GB DDR III , nVidia N560GTX , 1TB Hitachy , Beng 24" FullHD , MB MSI P55-GD80 - Intel P55

Jan Tichavský

• Návštěvník
    • http://square.blog.root.cz
Vědomosti
« Odpověď #17 kdy: 07 Listopadu 2006, 23:06:28 »
Okomentuju krátce: metoda pokus omyl je dobrá, ale pozor na příkaz rm (hlavně při sudo a s jistými parametry) ;)
P4 2G, 256M RAM, 64M GF4 MX, 60G HDD - 4 primary part. (Win 98+XP, FreeBSD, Ubuntu, SWAP :) ) | Linux není jen Next - Next - Install, musíte se taky trochu snažit ;)

reaper

• Aktivní člen
  • *
Vědomosti
« Odpověď #18 kdy: 07 Listopadu 2006, 23:28:28 »
Citace: Jenda T.
Okomentuju krátce: metoda pokus omyl je dobrá, ale pozor na příkaz rm (hlavně při sudo a s jistými parametry) ;)
njn.. mohl bys potom zastavit ftp server.. :D

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.