Ano, chová... Běží tady některé procesy navíc (apache2, mysql, openfire), ale to běželi vždycky... na druhou stranu některé služby po startu systému (nemyslim po přihlášení do gnome) mam povypínáné (v Ubuntu 9.10 jsem si musel na to stáhnout takovou utilitu, co umí editovat i spouštěné služby v rámci upstart, resp jen zakazovat...), klasické utility"System V" jen na oko editují, ale změny se neprojeví.... např. sysv-rc-conf atp... Alespon v době vydání 9.10 nebyl standartně k dizpozici GUI nástroj pro editaci spouštěných služeb (neplést s "Aplikace po přihlášení") "Služby", co by asi ovládal upstart... Ovšem upstart jsem zatim moc nepochopil... Jediná změna co jsem pocítil byla,a že v 9.10 je nastavit služby po startu boj, že spousta věcí se chová nepředvídatelně a že "dynamické" spuštění grafiky se sexy login obrazovkou dříve ještě než systém dostartuje pro pár marketinových vteřin bootu je opravdu WoW. ale jen do doby, kdy start systému je ok.
Ale k tématu... systémové nároky se asi zvedli, ovšem při pohledu na spuštěné procesy nemůžu si vybavit co v 9.10 náročnější.... možná rezervace prostředků nějaká? Mam z toho takový divný pocit... buď se nějaké aplikace neukončují (Java atp), nebo je problém se swapováním... neměl jsem čas se v tom ještě hrabat... Každopádně ve výchozím stavu Ubuntu s Gnome 512 MB dříve stačilo v pohodě... a v 9.10 problém... Ale prostě dělá to dojem takové té "Windows zoufalosti", kdy mě pomůže odhlásit se a přihlásit novu, či restartovat a swap je menší... Za chvíli snad místo hledáním problémů v logu a systematického řešení problému budu reinstalovat systém, rušit a zakládat uživatelské účty, reinstalovat programy či hledat "bod obnovení" atp

) prostě mi ty čísla ve stromu procesů neseděj...
A ještě se mi děje poměrně častý jev.... v Chrome prohlížeči (výhoda každé stránky jako samostatného procesu - nutno sčítat paměťové nároky), i ve Firefoxu, asi to souvisí s flash pluginem (už to bylo nějakej čas ok po update), ale nejsem si jistej... nic nového, z ničeho nic děsivé swapování) a skoro nereagující prostředí... jako by něco najednou (asi flash) začal mít obrovské nároky a to je swap přesunovací akce na několik minut... To samé někdy nautilus (podežřívám ale některé GTK motivy, některé gtk vzhledy dělaj bordel)...
Návrat k 9.04 nebo Debian neni špatný nápad... Rozhodně to směrování vývoje Ubuntu je asi správné, ale 9.10 je takovej meziprodukt mi přijde...
Btw. Ubuntu 8.10 s Gnome ve výchozim stavu běžela i s vypnutym swapem na 512 MB RAM... přišel jsem na to, až když při spouštění OpenOffice text vedle již běžícího web prohlížeče, hud přehrávače a Pidginu, už začal systém celkem šikovně aplikace ukončovat... ale dlouhou dobu jsem si nevšiml, že mam omylem vypnutý swapování. takže z toho jasnej důkaz, že ta náročnost je o dost větší... Dříve 512 MB stačilo na běžnou činnost...
Proto mi přijde měnit prostředí jako kravina.... když to šlo s 512 MB úplně krásně s Gnome se vším všudy ještě nedávno... a v 9.10 s 512 MB budete kontrolu hard disku na skříni PC nenávidět... tak přece je někde nějakej problém...