Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: BitTorrent [VYŘEŠENO]  (Přečteno 3487 krát)

Hakito

• Aktivní člen
  • *
    • Japonština.yukata.cz
BitTorrent [VYŘEŠENO]
« kdy: 09 Ledna 2010, 22:37:27 »
Dobrý den, (omlouvám se, jestli sem to téma nepatří, ale občas vážně nevím, kam ho zařadit...)
kamarádi se mě občas ptají jestli nechci něco stáhnout, že maj stránku, kde je všechno a přes co stahuju já. Většinou jim říkám, že jsem si docela zvykl na rapidu (a podobných) a, že mi vyhovuje. Oni téměř vždy obrátí oči v sloup a řeknou, že stahují přes torrent. O torrentu jsem začal uvažovat, protože všude, kde se vyskytne download čehokoli, funguje jenom odkaz s torrentem. Ten bývá prostě jediná možnost jak se k něčemu dostat...
Chtěl bych se tedy zeptat, co to vlastně BitTorrent je a proč je tak oblíbený, když stahuje tak pomalu... ???
Díky.
« Poslední změna: 10 Ledna 2010, 13:08:43 od Hakito »
Generování náhodných čísel je příliš důležité, než aby se nechalo na náhodě.
PC - ATI Radeon HD 2600 PRO, AMD 64 - 2GHz, 2Gb RAM, 80Gb HDD, 40Gb HDD + Xubuntu 12.10

Jurkax

• Aktivní člen
  • *
  • Ubuntu 11.10 / Gnome-shell
Re: BitTorrent
« Odpověď #1 kdy: 09 Ledna 2010, 22:57:24 »
Ubuntu 11.10 32bit NTB HP Pavilion dv6319 (CoreDuo @1,73GHz, 2GB RAM, 160GB HDD, GeForce Go 7400)

Pepe999

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #2 kdy: 09 Ledna 2010, 23:01:55 »
Dobrý den, (omlouvám se, jestli sem to téma nepatří, ale občas vážně nevím, kam ho zařadit...)
kamarádi se mě občas ptají jestli nechci něco stáhnout, že maj stránku, kde je všechno a přes co stahuju já. Většinou jim říkám, že jsem si docela zvykl na rapidu (a podobných) a, že mi vyhovuje. Oni téměř vždy obrátí oči v sloup a řeknou, že stahují přes torrent. O torrentu jsem začal uvažovat, protože všude, kde se vyskytne download čehokoli, funguje jenom odkaz s torrentem. Ten bývá prostě jediná možnost jak se k něčemu dostat...
Chtěl bych se tedy zeptat, co to vlastně BitTorrent je a proč je tak oblíbený, když stahuje tak pomalu... ???
Díky.
Torrenty jsou soubory, ktere umoznuji programum(vuze, transmission, deluge) sdilet soubory na pevnych discich, filmy, muziku, cokoliv podle libosti. BitTorrent se nazyva ten protokol, kterej to umoznuje, nebo to je dokonce i jeden z programu, ktere se daji pouzit(mam dojem ze pouze pod win).
http://en.wikipedia.org/wiki/BitTorrent_%28protocol%29
Stahuje se pomalu, zalezi na poctu lidi co stahujou, cim vice, tim lepe. Nejvetsi vyhoda je to, ze neni treba nic platit, ale jsou i servery, kde je to treba a tam je mozno stahovat zrejme rychleji..

Jurkax

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #3 kdy: 09 Ledna 2010, 23:10:37 »
Ještě je potřeba říct, že se v současné době úřady ve světě bojují proti torrentovým trackerům jako např. kauza The Pirate Bay anebo Mininova proto, že princip bittorrentů spočívá v tom, že člověk stahuje a zároveň i nabízí ke stažení a tím se warez snadno šíří. Nicméně dají se tam šířit i legální věcí - např. ISO linuxových dister, tak je to dobrá forma podpory ;D

« Poslední změna: 09 Ledna 2010, 23:12:41 od Jurkax »
Ubuntu 11.10 32bit NTB HP Pavilion dv6319 (CoreDuo @1,73GHz, 2GB RAM, 160GB HDD, GeForce Go 7400)

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #4 kdy: 10 Ledna 2010, 01:02:35 »
Ještě je potřeba říct, že se v současné době úřady ve světě bojují proti torrentovým trackerům jako např. kauza The Pirate Bay anebo Mininova proto, že princip bittorrentů spočívá v tom, že člověk stahuje a zároveň i nabízí ke stažení a tím se warez snadno šíří. Nicméně dají se tam šířit i legální věcí - např. ISO linuxových dister, tak je to dobrá forma podpory ;D

Hlavně v době vydání :)
Vyřešená vlákna je vhodné uzavřít "Topic Solved" dole pod vláknem.

Prosím označit text kódu v editoru # pro lepší formátování textu případného výpisu. Děkuji.

Hakito

• Aktivní člen
  • *
    • Japonština.yukata.cz
« Odpověď #5 kdy: 10 Ledna 2010, 09:12:31 »
Jasně, díky. Co ale pořád nechápu je, proč se mi ukazuje upload, když jenom stahuju ???

edit: Na wikipedii píšou, že poměr uploadu a downloadu by měl být stejný, nebo upload pokudmožno vyšší. Já mám poměr 0.55 Co s tím?!
« Poslední změna: 10 Ledna 2010, 09:23:22 od Hakito »
PC - ATI Radeon HD 2600 PRO, AMD 64 - 2GHz, 2Gb RAM, 80Gb HDD, 40Gb HDD + Xubuntu 12.10

petergula

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #6 kdy: 10 Ledna 2010, 10:33:16 »
Jasně, díky. Co ale pořád nechápu je, proč se mi ukazuje upload, když jenom stahuju ???

edit: Na wikipedii píšou, že poměr uploadu a downloadu by měl být stejný, nebo upload pokudmožno vyšší. Já mám poměr 0.55 Co s tím?!
upload Ti ukazuje prave z toho dovodu, ze torrent pracuje ako uz bolo spominane na principe, ze nie len stahujes, ale aj poskytujes(to je ten upload). Pre nazornost zjednodusene: na sieti su traja, co maju subor janko.avi a ten chces aj ty. Tak sa pripojis, ze chces stahovat a program zisti, ze prvy je blizko pri tebe tak od prveho zacnes tahat istu cast, od druheho, kedze je dalej menej, od tretieho vobec. Samozrejme casom sa to moze menit, napr. stiahnes od A cast s cislom 32 a uzivatel B ju este nema, tak moze zacat stahovat od teba a robi Ti upload. Program dynamicky meni stahovanie od koho sa co stahuje a kolko sa uploaduje od Teba. Samozrejme limit uploadu je mozne nastavit a dufam, ze aj kazdy si ho nastavuje. Dalsia vec je, ze torrent nie je staticky, cize ak sa ludia odhlasia tak sa moze stat, ze subor ani nedotavas. Nefunguje totiz na pricipe server client ale na systeme vela clientov co su zaroven aj serverom.
No snad som nenatrieskal vela blbosti.

ntbk Dell 6420 (Amd Ati, Intel i7, 4GB RAM, 256GB SSD ...)
secondary/u svokrovcov:
Xubuntu (64bit) ntbk Asus A6Je (Ati X1450, Intel Core2Duo T5500, 2.5GB RAM ...)

Hakito

• Aktivní člen
  • *
    • Japonština.yukata.cz
« Odpověď #7 kdy: 10 Ledna 2010, 10:43:03 »
Citace
upload Ti ukazuje prave z toho dovodu, ze torrent pracuje ako uz bolo...
Takže ostatní stahují ode mě to co jsem už stáhl (nebo zrovna stahuju)? Nebo něco úplně jinýho?

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #8 kdy: 10 Ledna 2010, 10:49:07 »
Citace
Takže ostatní stahují ode mě to co jsem už stáhl (nebo zrovna stahuju)? Nebo něco úplně jinýho?

Co by jinýho od Tebe mohli stahovat, když to nemáš? .-) První věta bez otazníku.

Prosím označit text kódu v editoru # pro lepší formátování textu případného výpisu. Děkuji.

petergula

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #9 kdy: 10 Ledna 2010, 11:00:29 »
Citace
Kazde stahovanie je rozdelene do casti, cize jedno tvoje stahovanie moze mat napr. 1000 casti, ked mas stiahnute 20 z nich, tak zaroven tieto ponukas/zdielas. Stahovanie je uplne az ked stiahnes vsetkych 1000. Cize ano ponukas to, co mas stiahnute uplne, a ponukas aj to, co sa Ti akurat stahuje(tie casti stahovania, ktore si stiahol cele).

Ak sa Ti nieco stiahne uplne cele, tak sa prepne do rezimu iba zdielania, nic nestahuje, len ponuka. Preto po stiahnuti je dobre zdielanie tohoto vypnut (uz sa dalej od teba neuploaduje).
« Poslední změna: 10 Ledna 2010, 11:03:21 od petergula »
ntbk Dell 6420 (Amd Ati, Intel i7, 4GB RAM, 256GB SSD ...)
secondary/u svokrovcov:
Xubuntu (64bit) ntbk Asus A6Je (Ati X1450, Intel Core2Duo T5500, 2.5GB RAM ...)

Hakito

• Aktivní člen
  • *
    • Japonština.yukata.cz
« Odpověď #10 kdy: 10 Ledna 2010, 11:23:55 »
Citace
Citace
Citace
Citace

Co by jinýho od Tebe mohli stahovat, když to nemáš? .-) První věta bez otazníku.
Radovano mě asi nepochopil, měl jsem na mysli: Stahuju např. Distribuci linuxu. Někdo jiný odemě může stahovat o5 jen distribuci linuxu nebo i něco jinýho?

Jurkax

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #11 kdy: 10 Ledna 2010, 11:32:57 »
Citace
Citace
Citace
Citace

Radovano mě asi nepochopil, měl jsem na mysli: Stahuju např. Distribuci linuxu. Někdo jiný odemě může stahovat o5 jen distribuci linuxu nebo i něco jinýho?

Všechny aktivní položky, které vidíš v bittorentovém programu, od tebe jiní stahují (pokud si je třeba nezapauzoval anebo si nenastavil maximální poměr, do kterého tu položku nabízíš. Všechny položky, které odebereš ze seznamu v torrentovém programu se už dál neuploadují.

Tzn. pokud máš jenom aktiví položku distribuci linuxu, tak si ostatní stahují jenom tu.

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #12 kdy: 10 Ledna 2010, 11:35:44 »
Odporůčám vypnout webové rozhraní bittorrent klienta, pokud to nepoužíváš. Někteří to mají defaultně zaplé.

Hakito

• Aktivní člen
  • *
    • Japonština.yukata.cz
« Odpověď #13 kdy: 10 Ledna 2010, 11:46:38 »
Odporůčám vypnout webové rozhraní bittorrent klienta, pokud to nepoužíváš. Někteří to mají defaultně zaplé.
Cože to mám udělat...? ???

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #14 kdy: 10 Ledna 2010, 12:06:28 »
Cože to mám udělat...? ???

Používáš-li třeba Transmission, tak v jeho menu dáš Úpravy-Nastavení-Web a vypneš webové rozhraní. Aha teď koukám, že je defaultně zapnutý jen na localhostu... tak to není potencionální bezp. díra, ale proč to nechat běžet, když to člověk nepoužívá, že? :)

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.