Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Starší grafika  (Přečteno 1599 krát)

pedros

• Návštěvník
Starší grafika
« kdy: 13 Září 2010, 19:18:52 »
Zdravím. Chtěl jsem přítelkyni nainstalovat na starší NB linux, poté co se jí Widle tak zasekaly, že se s tím nedalo nic dělat, ale skončil jsem na grafice. Obrazovka se nastaví pouze v rozlišení 800x600 (správné je 1024x768 /16). Je tam karta Trident CyberBlade XPAi1, na kterou linuxovladače nejsou. Zkoušel jsem se hrabat v xorg.conf podle nějakých návodů (např. rozlišení monitoru zde: http://forum.ubuntu.cz/index.php/topic,18192.msg130891.html#msg130891), ale vždy to hodí chybu. V GUI vyšší rozlišení nastavit nejde a monitor je neznámý. Nedá se to nastavit na nějakou standardní graf. kartu, tak aby to šlo v požadovaném rozlišení? Díky

pedros

• Návštěvník
Re: Starší grafika
« Odpověď #1 kdy: 13 Září 2010, 19:41:51 »
Jen ještě upřesním: vše funguje (s defaultním nastavením graf. karty), ale v rozlišení pouze 800x600. Při změně rozlišení monitoru v xorg.conf se nic nestalo, žádná změna. Původně je tam pouze:

Section "Device"
    Identifier    "Configured Video Device"
EndSection

Section "Monitor"
    Identifier    "Configured Monitor"
EndSection

Section "Screen"
    Identifier    "Default Screen"
    Monitor        "Configured Monitor"
    Device        "Configured Video Device"
EndSection

pedros

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 13 Září 2010, 22:00:18 »
Tak ještě jedna poznámka, našel jsem CD s SUSE 10,2, tak jsem to pro zajímavost zkusil. Tam bylo zase rozlišení moc velké, ale snížit se dalo, takže vše OK. Dá se to nějak "přenést" do Ubuntu?

compaq

• Závislák
  • Díky všem za rady a tipy.
« Odpověď #3 kdy: 14 Září 2010, 08:05:03 »
Jak to jede z Live CD?

Zkoušel si Recovery mód a opravit grafiku?
Pokud vám vaše holka či manželka funguje jak má, neměňte jí za mladší, zaděláte si na problém. Stejně to dělejte i s Ubuntu.

pedros

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 15 Září 2010, 17:21:20 »
Z Live CD také pouze v malém rozlišení. Teď jsem zjistil, že i Mandriva a pravděpodobně i Fedora ty ovladače mají, jen Ubuntu ne. Ke stáhnutí jsem to nikde nenašel. 

Martin Kiklhorn

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Závislák
  • グーグル!ご存知ですか?
    • HEJ
« Odpověď #5 kdy: 15 Září 2010, 21:05:31 »
Zkusil bych vygenerovat nastavení na systému na kterém to šlape a překopírovat do Ubuntu. Možná to nepojede pokud jsou rozdílné Xservery, ale proč to nezkusit. Pokud bude něco chybět tak by se to mělo dát poté zjistit z logu xorgu.
http://forum.ubuntu.cz/index.php/topic,44678.0.html
Jsou ve vašem dotazu OPRAVDU VŠECHNY vám dostupné informace o problému?
Linux user since 2007-10-11, Registered #456007
Virtual
| Distribuce
~/slozka znamená /home/"vase jmeno"/slozka
6521 69DE 0F34 FCBC FB1D  DE76 360E 52B2 F71A B8E8

pedros

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 16 Září 2010, 19:58:00 »
Co znamená vygenerovat nastavení? Zmohl jsem se jen na úpravu xorg.conf po vzoru xorg-u ze Suse, ale nefunguje. Nakonec jsem Linux vzdal, protože není podporovaná ani wifi (ndiswrapper nezná win ovladače). Docela mě zarazila jiná věc. Xubuntu bylo pomalejší než např. Mandriva 9.1, nebo zmiňované Suse 10.2 s KDE. Docela mě pobavilo, že většina distribucí má odlehčené verze s LXDE na staré PC pouze jako součást Live DVD. Problém je že můj starý NB a jistě nejen jen můj ještě vypalovaná DVD číst neumí. Jak tam to odlehčené LXDE mám dostat (boot z USB to taky neumí). 

Martin Kiklhorn

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Závislák
  • グーグル!ご存知ですか?
    • HEJ
« Odpověď #7 kdy: 16 Září 2010, 22:31:21 »
Co to znamená? Odkaz kde jsem to popisoval jsem dal, vygenerujte si ho třeba v té Mandrivě, vygenerovaný si nakopírujte do Ubuntu jako /etc/X11/xorg.conf
Pokud to nepojede jak má tak se mrkněte do /var/log/Xorg.....log co se mu nelíbí
LXDE - A CD? http://lubuntu.net/
« Poslední změna: 16 Září 2010, 22:34:34 od kiklhorn »
Jsou ve vašem dotazu OPRAVDU VŠECHNY vám dostupné informace o problému?
Linux user since 2007-10-11, Registered #456007
Virtual
| Distribuce
~/slozka znamená /home/"vase jmeno"/slozka
6521 69DE 0F34 FCBC FB1D  DE76 360E 52B2 F71A B8E8

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.